Premijų laureatais šiuos menininkus praėjusių metų gruodį paskelbė Nacionalinių kultūros ir meno premijų komisija.

Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos

Įteikdama premijas, prezidentė Dalia Grybauskaitė sakė: „Kultūra ir menas mums atveria plačiausią erdvę bendrauti, kalbėti su pasauliu unikaliu balsu ir kartu, tarsi patikimas inkaras, neleidžia atitrūkti nuo savo šaknų. Į jūsų išskirtinius kūrinius talento tėkmės suneša visa, kas per amžius užkoduota tautoje, kas leido išsaugoti mūsų valstybę, nepamiršti, kas esame, ką išgyvenome, kuo norime dalytis“, – sakė Prezidentė, sveikindama Nacionalinės premijos laureatus.

Valstybės vadovė pabrėžė, kad ši premija – tai įvertinimas už kūrybiniame kelyje pasiektas aukštumas, už didelį jausmo ir minties darbą, dalyvavimą kuriant valstybę.

Šiemet iš viso buvo pateiktos 28 kultūros ir meno kūrėjų kandidatūros premijai gauti.

Audrius Ambrasas

Nacionalinę premiją architektas A. Ambrasas pelnė už jautrų miesto erdvių formavimą ir profesinę atsakomybę.

Vytautas Anužis ir Dalia Grybauskaitė

Aktorius V. Anužis jos nusipelnė už klasikinės aktorinės mokyklos šiuolaikiškumą.

Viačeslavas Ganelinas, Dalia Grybauskaitė, Vladimiras Tarasovas ir Vladimiras Čekasinas

Džiazo muzikai V. Ganelinas, V. Tarasovas ir V. Čekasinas Nacionaline premija įvertinti už Lietuvos džiazo mokyklos kūrimą.

Rūta Katiliūtė

Tapytoja R. Katiliūtė aukščiausiu šalies kultūros apdovanojimu pagerbta už abstrakčiosios tapybos turiningumą.

Valdas Papievis

Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatais taip pat tapo kino režisierius G. Lukšas – už kūrybišką nacionalinės literatūros interpretaciją kino kalbą ir rašytojas V. Papievis – už egzistencinės patirties raišką ir atnaujintą romanų estetiką.

Gytis Lukšas ir Dalia Grybauskaitė

Lietuvos kultūros ir meno premijų laureatus rinkusią komisiją sudaro literatūrologė Viktorija Daujotytė-Pakerienė, kompozitorius ir dirigentas Vaclovas Augustinas, teatro ir kino aktorius Juozas Budraitis, dirigentas Juozapas Domarkas, architektė urbanistė, architektūrologė Jūratė Jurevičienė, teatro režisierius Oskaras Koršunovas, literatūrologas Mindaugas Kvietkauskas, skulptorius ir filmų kūrėjas Deimantas Virgilijus Narkevičius, skulptorius Arūnas Sakalauskas ir fotomenininkas Stanislovas Žvirgždas.

Viktorija Daujotytė

Kasmet skiriamos ne daugiau kaip šešios Nacionalinės kultūros ir meno premijos, iš jų ne daugiau kaip dvi premijos skiriamos už kūrinius kaip ilgametį kūrėjo kūrybinį indėlį į kultūrą ir meną.

Nacionalinė kultūros ir meno premija siekia 30 tūkst. 400 eurų.

Nacionalinės premijos skiriamos iki gruodžio 15 dienos, o laureatų diplomai ir ženklai įteikiami Lietuvos valstybės atkūrimo dienos (Vasario 16-osios) proga.

Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos teikiamos kasmet nuo 1989 metų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)