Pirmasis... Birželį prestižinė muzikos įrašų kompanija „Deutsche Grammophon“ išleido ypatingą kompaktinę plokštelę. Joje skamba A. Vivaldi „Metų laikai“ ir du koncertai, atliekami S. Krylovo ir Lietuvos kamerinio orkestro (LKO). Šiuo žingsniu lietuvių kolektyvas pateko į pasaulio muzikos elitą, „klasikos NBA“.

Antrasis... Rytoj, vasario 11 dieną, Nacionalinėje filharmonijoje per muzikos šventę „Viva il concerto!“ vėl skambės A. Vivaldi kūriniai. Juos atliks net keturi smuikininkai ir mūsų gerai pažįstamas Lietuvos kamerinis orkestras.

Lietuvos kamerinis orkestras DELFI redakcijoje

Po jo pasirodymo DELFI redakcijoje – įspūdingo, energingo, šventinio – orkestro meno vadovas S. Krylovas pasakojo, kad sulaukti prestižinės kompanijos „Deutsche Grammophon“ dėmesio truko visą jo kūrybinį gyvenimą.

„Galiu atsakingai pareikšti: čia, Lietuvoje, padarėme aukščiausios kokybės įrašą. Šiandien tai viena sėkmingiausių A. Vivaldi plokštelių. Suprantama, pasaulyje egzistuoja tūkstančiai „Metų laikų“ įrašų, bet to, kurį įrašėme su Lietuvos kameriniu orkestru, vieta Olimpe“, – pabrėžė nuo 2008 metų LKO meno vadovo pareigas einantis S. Krylovas.

Lietuvos kamerinio orkestro kompaktinės plokštelės viršelis

Šiuo metu, pasak jo, vyksta tolesnės derybos su „Deutsche Grammophon“ dėl naujų įrašų. Prieš dvi savaites kompanija išleido solinį S. Krylovo albumą. Jame skamba Niccolo Paganini 24 kaprisai.

„Kolektyvas nuolat auga, tobulėja. Tuo galėjote įsitikinti ir pasirodymo DELFI redakcijoje metu – per kelias minutes, beveik nepasiruošę, orkestrantai pademonstravo aukščiausią muzikos kokybę“, – džiaugėsi orkestro lyderis.

Lietuvos kamerinis orkestras DELFI redakcijoje

S. Krylovas – pasaulio smuikininkų penketuke

Po bendrų koncertų turo legendinis violončelininkas maestro Mstislavas Rostropovičius S. Krylovą pavadino vienu iš penkių geriausių pasaulio smuikininkų. Pašnekovas šia tema turi ką papasakoti:

„Mano impresarijui atėjo faksas. Skambina man, klausia: „Tu dabar stovi?“ „Taip, stoviu“, – atsakau. „Tai pasiimk kėdę“, – paragina. „Franco, – klausiu, – kam man ta kėdė?“ Tada faksu atsiunčia M. Rostropovičiaus įvertinimą, neilgą laišką. Niekada nepamiršiu tos akimirkos. Turiu ir laiško originalą, kurį vėliau pats man įteikė. Tas Mstislavo Leopoldovičiaus palikimas kaskart pripildo mane energijos“, – sakė S. Krylovas.

Laiško turinys pateko į žiniasklaidą, buvo išplatintas Rusijoje. Muziko tikinimu, tikrai ne jo paties iniciatyva. M. Rostropovičiaus žodžiai smuikininkui užkrovę nemenką atsakomybės naštą. „Stengiuosi kaip įmanydamas maestro nenuvilti“, – prisipažino pašnekovas.

Sergejus Krylovas ir Lietuvos kamerinis orkestras

Šiltai prisimena S. Sondeckį

S. Krylovas nuo 1989 metų gyvena Europoje, daugiausia Italijoje. Čia sėkmingai klostosi jo muzikinė karjera, koncertinė veikla. Tačiau smuikininkas užsuka ir į Rusiją, pastaruoju metu, anot jo, – vis dažniau.

„Labai tikiuosi Maskvos ir Sankt Peterburgo filharmonijose surengti mūsų kamerinio orkestro koncertus. Manau, tai įvyks kitą sezoną. Šis kolektyvas, kai jam vadovavo maestro Saulius Sondeckis, Rusijoje buvo nepaprastai populiarus. Man pačiam tada teko su juo koncertuoti“, – priminė 1970-aisiais gimęs atlikėjas.

Lietuvos kamerinis orkestras DELFI redakcijoje

Su lietuvių kolektyvu S. Krylovą sieja sena draugystė, pasirodymai ir daug šiltų prisiminimų. Septyniolikmetis S. Krylovas kartu su LKO yra įrašęs plokštelę. „Nepatikėsite, ką tik lankiausi Malaizijoje, ir atsirado klausytojų, kurie prašė ant jos pasirašyti! Štai kokia neeilinė istorija“, – prisiminė pasaulinės šlovės sulaukęs muzikas.

Į Rusiją grįžta vis dažniau

Kas jis – labiau vakarietis ar rytų europietis – smuikininkui į šį klausimą atsakyti gana keblu: „Dėl tam tikrų dalykų aš – italas, o dabar, kaip suprantu, esu šiek tiek lietuvis. Na, ir negalima pamiršti, kur gimiau – Maskvoje. Tad, suprantama, mano saitai su Rusija dėl koncertų, kultūros programų yra labai stiprūs. Štai netrukus išskrendu, Maskvos konservatorijos Didžiojoje salėje griešiu su Jurijumi Bašmetu ir „Maskvos solistais“, – sakė S. Krylovas.

Lietuvos kamerinis orkestras DELFI redakcijoje

Rusijos valdžia, pasak garsaus atlikėjo, daryti politinių pareiškimų jo neprašo. Ir neprašė. Kitaip nei daugelis inteligentų, aktyviai pasireiškiančių Rusijos viešajame gyvenime, S. Krylovas yra įsitikinęs, kad muzikai nederėtų painiotis su politika.

„Muzikos kalba turi gyventi savarankiškai. Apie save galiu pasakyti aiškiai – mano kūryba su politika neturi nieko bendra. Dažnai lankausi Rusijos miestuose, duodu daug interviu, tačiau jų tema viena – muzika“, – nukirto S. Krylovas.

Filharmonijoje – smuikininkų fiesta

Rytoj, vasario 11 dieną, Nacionalinė filharmonija rengia tikrą smuikininkų fiestą. Pasikeisdami solo smuikais grieš LKO meno vadovas S. Krylovas, M. Rostropovičiaus labdaros ir paramos fondo stipendininkė Paulina Jankovskytė ir svečiai iš Šveicarijos Pavelas Vernikovas ir Svetlana Makarova.

Skambės A. Vivaldi ir Wolfgango Amadeus Mozarto koncertai. Juos su Lietuvos kameriniu orkestru grieš ir vienas smuikininkas – S. Krylovas, ir trys – S. Krylovas, P. Vernikovas, S. Makarova, ir keturi vienu metu – S. Krylovas, P. Vernikovas, P. Jankovskytė ir S. Makarova.

Sergejus Krylovas ir Paulina Jankovskytė

Klasiką kinematografiškais XX amžiaus muzikos vaizdais prasklaidys gruzinų kompozitoriaus Gijos Kančelio kūrinys „Twilight“. Šis opusas skirtas dviem smuikams (arba smuikui ir altui), styginiams ir sintezatoriui. Pastarojo partiją koncerte Vilniuje atliks Vaiva Eidukaitytė-Storastienė, smuikais solo grieš P. Vernikovas ir S. Makarova.

DELFI tęsia rubriką „Kultūros pjūvis“, kurioje pateikiamos svarbiausių meninių įvykių apžvalgos, kultūros ir subkultūros naujienos, pristatomi Lietuvoje kuriantys užsienio menininkai.

Projektą „Kultūros pjūvis“ remia SRTRF
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)