„Konkursai tam ir rengiami, kad išrinktume geriausią iš geriausių. Norėčiau pabrėžti, kad tai yra idėjos konkursas. Pasiūlyti darbai – eskiziniai: vieni geresni, kiti menkos atlikimo kokybės. Tačiau tuos dalykus turi įvertinti žiuri komisija ir pasakyti, kuri idėja būtų tinkama tolesnei realizacijai“, – DELFI teigė Vilniaus mero pavaduotojas Gintautas Paluckas.

Jis išreiškė apmaudą, kad konkurse nedalyvauja tarpukario skulptoriaus Rapolo Jakimavičiaus projektas. „Žiuri būtų turėjusi galimybę pamatyti visus darbus ir kompleksiškai įvertintų, kas yra geriausias. Tačiau daryti pareiškimus ir sakyti, esą „mūsų projektas yra geresnis ir gražesnis“ dabar, kai konkursas įvyko, yra mažų mažiausiai subjektyvu. Tam ir organizuojami konkursai, sudaromos pripažintų specialistų komisijos, kad būtų nustatyta, kas yra kas. Atkreipsime dėmesį į išdėstytus argumentus, pažiūrėsime, ką sako mūsų atrankos komisija ir tada spręsime“, – teigė G. Paluckas.

Gintautas Paluckas

Įamžinti J. Basanavičiaus atminimą Vilniuje panoro 16 architektų ir skulptorių grupių. Visus pateiktus projektus šiuo metu galima apžiūrėti Vilniaus rotušėje.

Konkurso pirmosios vietos laimėtojui iš mokesčių mokėtojų pinigų ketinama skirti 5 tūkst. eurų, antrosios – 4 tūkst., trečiosios – 3 tūkst. eurų. Dvi paskatinamosios premijos – po 2,5 tūkst. eurų atitektų užėmusiems ketvirtą ir penktą vietas.

Penkios premijos buvo sumanytos tam, kad kuo daugiau skulptorių dalyvautų konkurse. G. Paluckas patikino, kad premijos bet kokiu atveju bus išmokėtos laureatams. „Viešo administravimo įstaigos įsipareigojimai negali būti atšaukiami“, – pabrėžė jis.

Meno ekspertų organizacijos paskelbė viešą pareškimą dėl paminklo J. Basanavičiui konkurso rezultatų:

„Vilniaus rotušės Kamerinėje salėje vyksta konkurso, skirto paminklo Jonui Basanavičiui Vilniuje, projektų paroda. Meno ekspertų organizacijos – Tarptautinės dailės kritikų asociacijos Lietuvos sekcija, Lietuvos dailės istorikų draugija, Lietuvos tarpdisciplininio meno kūrėjų sąjunga, Modernaus meno centras – kviečia Jono Basanavičiaus įamžinimo konkurso organizatorius ir žiuri pripažinti, kad meniniu požiūriu konkursas nepavyko.

Siūlome neskirti jokios premijos, nes 2017 m. iki vasario 16 d. viešai vertinimui pristatyti darbai yra nepakankamo arba žemo meninio lygio ir tinkamai neįprasmina patriarcho asmenybės bei veiklos. Kai kurių pateiktų projektų realizavimas taptų veikiau Jono Basanavičiaus atminimo paniekinimu, o ne įamžinimu.

Manome, kad projektai nepateisina visuomenės lūkesčių, o meno specialistams kelia didelį susirūpinimą, todėl rekomenduojame ieškoti būdų pritraukti daugiau kūrėjų, kad būtų pasiektas Vilniaus savivaldybės išsikeltas tikslas.“

Pareiškimą pasirašė 80 autorių kolektyvas.

Dėl paminklo J. Basanavičiui diskutuojama nuo 2014-ųjų pabaigos. Jo pastatymas numatytas Vyriausybės patvirtintoje Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio minėjimo programoje.

Vilniaus vadovai tikisi, kad paminklą dabartinės automobilių stovėjimo aikštelės vietoje priešais Lietuvos nacionalinę filharmoniją pavyks pastatyti iki 2018-ųjų, kai bus minimas valstybės atkūrimo šimtmetis.

DELFI tęsia rubriką „Kultūros pjūvis“, kurioje pateikiamos svarbiausių meninių įvykių apžvalgos, kultūros ir subkultūros naujienos, valstybės 100-metį įprasminantys darbai.

Projektą „Kultūros pjūvis“ remia SRTRF
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (91)