Paklaustas, ar dėl parodos eksponavimo buvo tartasi su Bažnyčia, viceministras sakė, jog derybas dėl parodos veda Lietuvos dailės muziejus, todėl geriausiai apie tai galėtų papasakoti jo vadovas Romualdas Budrys arba Vilniaus paveikslų galerijos direktorius Vytautas Balčiūnas.

V. Balčiūno teigimu, Vilniaus arkikatedros lobyno priklausomybė ir eksponavimas Lenkijoje "tokia didelė problema, kad nebe kalnas, o dangoraižis".

"Apie tai jums reikia kalbėti tik su direktoriumi, kuris tarsis su kultūros ministru, ką atsakyti, nes ta paroda - pakibusi ant plauko", - sakė Vilniaus paveikslų galerijos direktorius V. Balčiūnas.

Su R. Budriu Eltai visą dieną nepavyko susisiekti. Lietuvos katalikų bažnyčia laiko save teisėta lobyno savininke ir reikalauja jį grąžinti. Žinia apie galimą lobyno išvežimą į Lenkiją jos atstovams buvo staigmena.

"Tikriausiai niekam nekyla abejonių dėl arkikatedros lobyno priklausomybės Bažnyčiai. Jų perdavimo ir tolesnio saugojimo klausimas, kaip numatyta Lietuvos Respublikos ir Šventojo Sosto sutartyse, turėtų būti sprendžiamas dvišalės komisijos posėdžiuose", - Eltai sakė Bažnyčios istorikas Paulius Subačius.

Kultūros viceministro F. Latėno teigimu, organizuojant parodą kilo sunkumų, nes A. J. Bačkis kreipėsi, kad lobynas būtų sugrąžintas Bažnyčiai. Pasak F. Latėno, derybose dėl Vilniaus arkikatedros vertybių eksponavimo Lenkijoje ministerija kol kas nedalyvavo. "Tiesiog žinome, kad turi būti didžiulė graži tarptautinė paroda, ir mums svarbu, kad ji įvyktų".

Viceministro nuomone, Vilniaus katedros lobynas - ne tik mūsų bažnytinės, bet ir bendrosios aukšto lygio kultūros atspindys Vakarų Europos kontekste, rodantis, kad 16-17 amžiuje buvome ne vien miškų ir pelkių Lietuva. F. Latėno nuomone, Lenkijos visuomenei susipažinti su Vilniaus arkikatedros lobiais būtų labai įdomu, nes mūsų valstybes siejo daug kultūrinių ir valstybinių bendrumų.

Paklaustas, koks ministerijos vaidmuo rengiant lobyno parodą, viceministras sakė, kad finansinis tarpininkavimas ir draudimo reikalai - transportuoti, eksponuoti ir saugoti neįkainojamas vertybes yra labai sudėtinga.

Į klausimą, kiek ministerija pasirengusi skirti lėšų šios parodos organizavimui, ministras sakė: "Dar neplanavome kitų metų biudžeto. Kai bus tiksliai suderintos parodos datos ir eksponatų kiekis, tada bus aiškiau. Tokiuose projektuose dar nesu dalyvavęs, todėl man sunku numatyti, kiek tai gali kainuoti".

Vilniaus katedros lobynas - vertingiausia Lietuvos sakralinio meno kolekcija, kurią dabar valdo Lietuvos dailės muziejus. Nuo 1999-ųjų iki 2004-ųjų pabaigos ji buvo eksponuota parodoje "Krikščionybė Lietuvos mene".

Vilniaus katedros lobynas pradėtas kaupti iškart po 1387 metų Lietuvos krikšto ir Vilniaus katedros įsteigimo. Pirmiausiai į jį pateko Gediminaičių Jogailos ir Vytauto bei jų žmonų dovanoti brangūs liturginiai reikmenys, Lietuvos krikšto proga iš svetur atsiųstos dovanos.

Ilgainiui Vilniaus šventovėje buvo sukaupta unikalių monstrancijų, bažnytinių taurių, relikvijorių ir kitų daiktų, dažniausiai pagamintų iš sidabro bei paauksuotų ir puoštų brangakmeniais, taip pat bažnytinių drabužių bei gobelenų kolekcija.

Dailės muziejaus direktoriaus R. Budrio pasirašytoje parodos anotacijoje tvirtinama, kad Lietuvos valstybės didžiausio klestėjimo laikais - XVI amžiuje ir XVII amžiaus pradžioje - unikaliais sakralinio meno turtais Vilniaus katedros lobynas galėjo konkuruoti su visoje Europoje garsėjusiais Lietuvos valdovų rinkiniais, kurie buvo saugomi Didžiųjų kunigaikščių rūmuose.

Dalis lobyno prarasta per karus ir suirutes, tačiau įvairiais laikais jis buvo papildomas naujomis dovanomis. Prasidėjus Antrajam pasauliniam karui, vertybės buvo užmūrytos arkikatedros sienoje. 1985-aisiais lobyno slėptuvė atrasta, o vertybės atiduotos Lietuvos dailės muziejui.

"Daiktai, pačių muziejininkų aiškinimu, buvo sukataloguoti tam, kad nepatektų į valstybės fondą ir nebūtų išvežti į Sovietų Sąjungą. Tad teisiniu požiūriu nėra jokių argumentų, jokių dokumentų, kurie galėtų pateisinti savininko pasikeitimą", - katalikiškai spaudai yra teigęs Vilniaus arkivyskupas metropolitas kardinolas Audrys Juozas Bačkis.

Jo Eminencija apgailestavo, dėl skleidžiamos nuomonės, kad ką valdžia sau pasiėmė, konfiskavo iš Bažnyčios, tai jau kaip ir neliečiama valstybės nuosavybė. "Arkikatedros lobynas visais laikais buvo tinkamai saugomas ir niekas iki sovietų okupacijos nepretendavo į Bažnyčios turtą", - pabrėžė kardinolas.

Eltos žiniomis, šiuo metu Vilniaus arkikatedros požemiuose baigiama įrengti bažnytinių vertybių saugojimo ir eksponavimo patalpa.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją