Scenoje pasirodys ryškiausi LNOBT solistai – Sandra Janušaitė, Eglė Šidlauskaitė, pelniusi 2016 m. Metų solistės vardą, Tomas Pavilionis, Liudas Norvaišas, taip pat dainuos LNOBT choras (meno vadovas Česlovas Radžiūnas), grieš LNOBT simfoninis orkestras. Kūrinį diriguos Martynas Staškus.

Sausio 13-osios įvykiai kiekvienam liko atminty. Teatro žmonės, kaip ir didžioji dauguma Lietuvos žmonių, tomis dienomis buvo drauge su visais ir prie Seimo, ir prie televizijos. Kasmetinis koncertas sausio 13-ąją – mūsų noras prisiminti, pagerbti žuvusius žmones, mintimis nusikelti į tų dienų įvykius. Kai laisvės gynėjai buvo pašarvoti tuometiniuose Sporto rūmuose, teatro choras giedojo jiems. Ir dabar kasmet sausio 13-ąją giedame gražiausius klasikinės muzikos sakralinius kūrinius, prisimindami, pagerbdami tų tragiškųjų dienų didvyrius – paprastus žmones.

G. Rossini „Stabat mater“ – vienas subtiliausių ir žinomiausių šio žanro kūrinių. Kompozitoriaus sukurtas karjeros saulėlydyje, nustojus kurti operas. Jo premjera įvyko 1842 m. sausio 7 dieną Paryžiuje, Théâtre-Italien Ventadour salėje. G. Rossini „Stabat Mater“ pagrįstas tradicine keturiems solistams ir chorui skirta struktūra. Viena amžinųjų temų – Dievo Motinos, Švč. Mergelės Marijos kančia, apraudant nukryžiuotą Sūnų, jos beribis skausmas ir neišmatuojamas gailestingumas – dažna skirtingų epochų ir stilių menininkų kūrybos temų.

G. Rossini „Stabat Mater“ premjera buvo tikras triumfas. „Dovanodama aplodismentus minia šaukė Rossini vardą. Kūrinys nukėlė publiką į kitą dimensiją; triumfas buvo absoliutus. Tris epizodus teko pakartoti... Žmonės išėjo iš teatro giliai sujaudinti ir apimti susižavėjimo, kuris netrukus pavergė visą Paryžių“, – rašė to meto spauda.

Iki šių dienų G. Rossini „Stabat mater“ skamba garsiausiose pasaulio salėse, atliekamas žymiausių solistų – Ferruccio Furlanetto, Annos Netrebko, Joyce Didonato, griežiamas garsiausių orkestrų. Šį kūrinį dirigavo Riccardo Muti, Semionas Byčkovas, Myung-Whun Chung, Riccardo Chailly, Antonio Pappano ir daugelis kitų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)