Lietuviška „Amžinai kartu“ premjera įvyks sausio 9-osios vakarą kino centre „Forum Cinemas Vingis“. Lietuvos kino teatruose filmas bus rodomas nuo sausio 13 dienos.

Artėjančios premjeros proga DELFI TV konferencijoje aktorė Gabija Jaraminaitė ir prodiuserė Dagnė Vildžiūnaitė tvirtino, kad L. Lužytė šeimos kasdienybę atskleidžia subtiliai, tačiau labai aistringai.

Lina Lužytė

„Iš mažyčių detalių, šeimos narių santykių, nutylėjimų, žvilgsnių ji sukūrė nepaprastą kasdienybės magiją“, – tvirtino „Amžinai kartu“ pagrindinio moters vaidmens atlikėja G. Jaraminaitė.

Jauni režisieriai paprastai stengiasi nustebinti žiūrovus netikėtomis formomis, „pasislėpti“ už specialiųjų efektų, stebuklinių siužetų. „O Lina savo pirmajam vaidybiniam pilnametražiam filmui pasirinko labai nelengvą kelią“, – režisierę gyrė filmo prodiuserė, kino studijos „Just a moment“ vadovė D. Vildžiūnaitė.

Dagnė Vildžiūnaitė ir Gabija Jaraminaitė

„Amžinai kartu“ pasaulinė premjera įvyko liepą Karlovi Varų festivalyje Čekijoje. L. Lužytės kūrinys buvo rodomas A kategorijos tarptautiniuose kino festivaliuose, nusipelnė jų rengėjų pagyrų dėl puikios aktorių vaidybos ir formos, atitinkančios geriausius klasikinio filmo bruožus. Žiūrovai taip pat atkreipė dėmesį į ypatingą vizualinę filmo raišką, prie kurios prisidėjo kino operatorius, vienas rumunų kino Naujosios bangos atstovų Olegas Mutu.

Nors žiūrovai L. Lužytės premjeros pavadinime gali išgirsti „kulinarinį“ priekaištą – amžinai kartu! – filmas tikrai nėra susijęs su šiandien tokia populiaria sritimi. Ne, tai – šeimos santykių drama.

Pagrindinė filmo veikėja siekia tobulos šeimos. Ir daro viską, kad šeima ją pačia padarytų laimingą. „Tačiau yra dar du asmenys – vyras ir dukra, todėl herojės „planas“ tinka ne visiems“, – lakoniškai filmo esmę nusakė prodiuserė D. Vildžiūnaitė.

Filme stebime kasdienį trijulės gyvenimą, pilną gana nekasdieniškų situacijų. Tobulos laimės modelis neveikia, bet moteris nenuleidžia rankų ir nuolat mėgina įgyvendinti savo viziją.

Gabija Jaraminaitė

Režisierė L. Lužytė pavaizdavo ypač sudėtingą moters portretą. Jame, pasak DELFI viešnių, žiūrovai ir žiūrovės nesunkiai atpažins sau artimus žmones. Po specialaus „Amžinai kartu“ seanso, kurį kino teatre „Pasaka“ surengė žurnalas „Moteris“, G. Jaraminaitės draugė jai tyliai prisipažino: „Kai kuo ta moteris priminė mane. Taip bijojau, kad mano draugas joje nepastebėtų manęs.“

Kuriant vaidmenį, G. Jaraminaitei buvo svarbu išgirsti, ką pati režisierė nori filmu papasakoti apie save, savo gyvenimą. „Be abejo, vaidmuo tampa gyvas, kai prisipildo mano patirties. Kaip gi dar galėčiau jį kurti? – nusijuokė aktorė. – Vaidmuo gyvas tuo, ką pati noriu pasakyti apie moterį, atsidūrusią tokiose aplinkybėse.“

L. Lužytė yra tikra pasaulio pilietė, daug keliauja. Vis dėlto scenarijui rinkosi gana žemišką temą – ryžosi vaizduoti moters gyvenimą šeimoje. „Labai vertinu, kai jauni režisieriai pirmais savo filmais prabyla apie jiems artimiausius dalykus: šeimą, vaikystę. Tada jų istorijos atrodo tikros, jomis gali patikėti, įsijausti“, – teigė D. Vildžiūnaitė.

Dagnė Vildžiūnaitė

Pasak prodiuserės, L. Lužytė pagrindinės veikėjos nesmerkia ir nekritikuoja. Režisierė ryžosi įžengti į šeimos pasaulį, pamatyti kiekvieną jame esantį žmogų. „Man labai įdomu žiūrėti šį filmą. Iš pradžių jį stebiu vaiko akimis, kaip dukra, po to nejučia „užaugu“ ir pradedu į viską žiūrėti iš moters pozicijų. Susitapatinusi su pagrindine veikėja, nebegaliu jos teisti“, – sakė D. Vildžiūnaitė.

Ar žiūrovai vyrai deramai suvoks pagrindinės veikėjos dramą? – G. Jaraminaitė tuo neabejoja. „Man, dar nemačiusiai filmo, sakė, kad jis tikriausiai skirtas moterims. Esą vyrai jį vertina rezervuotai. Tačiau per susitikimus po pasaulinės premjeros būtent jų klausimų ir dėmesio sulaukėme daugiausia. Vyrams šis filmas pasirodė aktualus, svarbus, įdomus“, – tvirtino „Amžinai kartu“ aktorė. O Dainius Gavenonis, sukūręs pagrindinį vyro vaidmenį, yra sakęs: „Mums įdomu, kokios jūs, moterys, esate ir su kuo gyvename.“

Rasa Samuolytė ir Dainius Gavenonis

Pasak pašnekovių, D. Gavenonio kuriamas personažas, kaskadininkas, iš pradžių buvo sumanytas kaip laisvūnas be jokių rūpesčių. „Tačiau atsitiko taip... – nusijuokusi padarė pauzę G. Jaraminaitė, – kad žiūrovės gūžčiojo pečiais, kaip su tokiu „kelmu“ galima gyventi. Suprantamas tad jo žmonos noras keisti šį pasaulį...“

Anot D. Vildžiūnaitės, vyro ramybė kontrastuoja su jo žmonos nerimu. „Vis dėlto nepirškime žiūrovams nuomonės, kaip jiems vertinti filmo herojus“, – pasiūlė „Just a moment“ vadovė.

Kadangi filme veikia kaskadininkas, režisierė L. Lužytė negalėjo nepamaloninti žiūrovų nutrūktgalvišku triuku. Ar jį atliko pats D. Gavenonis, TV konferencijos dalyvės nenorėjo atskleisti. „Toje scenoje daug paslapties, tegul žiūrovai patys svarsto“, – nusijuokė Dagnė.

Kai „Amžinai kartu“ pirmą kartą pamatė D. Gavenonio žmona aktorė Rasa Samuolytė, filme vaidinanti socialinę darbuotoją, išsigandusiomis akimis vyro paklausė: „Dainiau, tai tu šokai?..“

Kuriant „Amžinai kartu“ nerimauta, kad jis nebūtų vadinamas filmu, kuriame „nieko nevyksta“. Taip apie lietuvišką kiną gana dažnai atsiliepia tėvyninis žiūrovas. „Kai su Lina pirmą kartą žiūrėjome filmą, labai stebėjomės, koks jis intensyvus. Pavadinčiau jį kasdienio gyvenimo trileriu“, – teigė D. Vildžiūnaitė.

Olegas Mutu

Kino operatorius O. Mutu nufilmavo visus Sergejaus Loznicos vaidybinius filmus, taip pat jo filmografijoje – „Pono Lazaresku mirtis“, „Keturi mėnesiai, trys savaitės ir dvi dienos“, „Už kalvų“, „Jungtinės meilės valstijos“.

Rumuno filmavimo kamera neskuba rodyti herojaus akivaizdoje vykstančio įvykio, ilgai stebi veikėjų veidus, išraiškas, reakcijas. Pasak G. Jaraminaitės, tokia vaizdo kūrimo stilistika aktoriams buvo nemenkas iššūkis.

Pagrindiniai „Amžinai kartu“ filmavimai vyko 2014 metų vasarą. Ilgai truko filmo montavimo darbai. O scenarijus rašytas dar tada, kai L. Lužytė filmavo savo dokumentinį filmą „Igruški“. Pasak D. Vildžiūnaitės, rimtas, geras, kokybiškas autorinis vaidybinis filmas paprastai kuriamas penkerius šešerius metus.

Eila Grybinaitė

Pagrindinių veikėjų dukrą suvaidino didelėje ir gražioje šeimoje Pakaunėje auganti Eila Grybinaitė. „Tai buvo tikra dovana mums, Eila – labai talentinga, organiška“, – teigė D. Vildžiūnaitė. Pasak G. Jaraminaitės, užduotis mergaitė atlikdavo kaip profesionalė. „Aktorės talentas jai tiesiog suteiktas gamtos“, – pridūrė G. Jaraminaitė.

G. Jaraminaitė lietuviškos „Amžinai kartu“ premjeros laukia su dideliu džiaugsmu. Pagrindinis ir svarbiausiais filmo žiūrovas, pasak jos, yra Lietuvoje. „Nieko pakeisti negaliu, kas padaryta – padaryta. Tikiuosi, kad filmas bus gerai įvertintas“, – kalbėjo aktorė.

Pasak D. Vildžiūnaitės, žurnalo „Moteris“ surengtame kino seanse lankęsis dramaturgas Marius Ivaškevičius po filmo peržiūros pasakė: „Tai geriausias režisūrinis debiutas ir geriausias moters vaidmuo Lietuvos kine per pastaruosius 20 metų.“

DELFI tęsia rubriką „Kultūros pjūvis“, kurioje pateikiamos svarbiausių meninių įvykių apžvalgos, kultūros ir subkultūros naujienos, pristatomos autorinio kino legendos ir naujoji režisierių karta.

Projektą „Kultūros pjūvis“ remia SRTRF
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)