Lietuvai atstovaujantys plaukikai puikiai pasirodo olimpinių žaidynių, čempionatų, kitų tarptautinių varžybų metu, todėl kasdienis visuomenės susidomėjimas šiuo sportu ir jo atstovais nuolat auga. R. Stankevičiūtė-Kazakevičienė atskleidžia žmogaus ir vandens santykį, vaizdais įamžina mūsų šalies plaukimo sporto dabartį, kelių kartų Lietuvos plaukikus. Parodos globėjas – Lietuvos prezidentas Valdas Adamkus.

Plaukikų portretai, sukurti po vandeniu – naujas fotografijos žvilgsnis į žmogų ir jo gyvenimo aistrą – vandenį. Unikalios nuotraukos perteikia plaukikų santykį su jų siekiais, kasdienybe ir filosofija. Tai netradicinės, daug darbo, kruopštumo ir meilės fotografijai ir fotografuojamiems plaukikams reikalaujančios nuotraukos.

Rita Stankevičiūtė-Kazakevičienė (kairėje)

R. Stankevičiūtė-Kazakevičienė savo kūryba jau ne kartą demonstravo gebėjimą atskleisti emocijas, portretuojamų žmonių vidinio pasaulio spalvas. Įgyvendindama projektą, fotografė baigė povandeninio nardymo kursus, gavo naro licenciją. Naujausiomis technologijomis menininkė perteikia „gyvumo“ jausmą ir povandeninio vaizdo pojūtį.

„Ritos darbai panardina mus į pasaulį, kuris yra efemeriškas, tarsi atskilęs nuo realybės. Vandens motyvas kaip formos laidininkas autorės darbuose buvo ilgai ieškota forma“, – sako parodos „Aqueous“ kuratorė Aušra Lukošiūnienė.

Autorė yra ilgai dirbusi žurnalistinės fotografijos srityje, todėl naratyvas darbuose yra gana ryškus, savitas, dažnai netikėtas. „Formos išsilieja lyg akvarelė, kinta spalva, vienišumo jausmas dingsta. Atsiranda kita realybė“, – priduria kuratorė.

Vytautas Janušaitis

Jaunos menininkės darbai yra kruopštaus ir ilgalaikio darbo rezultatas. Nedaugelis fotografų naudoja povandeninį fotografavimą, siekdami meninės raiškos.

R. Stankevičiūtė-Kazakevičienė gimė 1984 m. Marijampolėje. Jos vaikystės vasaros prabėgo Netičkampio kaime.

2003 metais baigusi Marijampolės Petro Armino vidurinę mokyklą, įstojo į Vilniaus statybos ir dizaino kolegiją, fototechnologijos ir fotožurnalistikos specialybę.

Robertas Žulpa

Baigusi studijas, 2006 metais pradėjo dirbti dienraščiuose ir žurnaluose. 2007 metais tapo žurnalistų sąjungos ir spaudos fotografijos klubo nare. Dalyvavo įvairiuose konkursuose, seminaruose, konferencijose.

2009 metais surengė pirmą personalinę parodą „V.Y.R.A.Y.“ 2011 metais – personalinė paroda „Esu toks, koks esu“.

2014 metais Londone išleistame leidinyje „Save Zin Vol. 4“ buvo publikuotos jos fotografijos. 2015 metais tapo Lietuvos spaudos fotografijos konkurso „Portretas“ nugalėtoja. 2016 metais autorė įstojo į Vilniaus dailės akademijos magistro studijas.

Rita Stankevičiūtė-Kazakevičienė fotografuoja
Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)