Šį konkursą organizuoja visame pasaulyje žinomi fotografijos žurnalai „Hotshoe”, „Adore Noir”, „Dodho” ir „Photographize”. Nugalėtojus rinko tarptautinė komisija, vadovaujama pasaulinio garso fotografo italo Andrea Costantini.

Metų fotografo titulą R. Jarmalavičius pelnė „Hotshoe Awards 2016” kelionių kategorijoje už nuotrauką „Paskutinis apkabinimas. Germanwings skrydis Nr.4u9525”.

Tragiškas 2015 m. kovo 24 d. „Germanwings” skrydis Nr.4u9525 – psichine liga sirgęs pilotas nukreipė lėtuvą į kalnus, 150 aukų. R. Jarmalavičius buvo vienas paskutinių žmonių žemėje, mačiusių šio skrydžio keleivius dar gyvus Barselonos oro uoste.

„Kartu su jais ėjome pro patikrą. Su viena moterimi apsikeitėme šypsenomis. Ant vieno lėtapėdžio vyriškio supykau, net tarsi netyčia pastūmiau jo lagaminą ant konvejerio. Kaip visada, visi skubėjome. Skubame ir toliau. Pamiršdami nuoširdžiai apkabinti artimą žmogų, kai atsisveikiname su juo. Nes kiekvienas apsikabinimas gali tapti paskutiniu”, - pasakoja R. Jarmalavičius.

Tarptautinį pripažinimą pelniusią nuotrauką fotografas padarė praėjus mėnesiui po tragiško įvykio – prie tų pačių laipinimo vartų, pro kuriuos „Germanwings” pakilo į paskutinį savo skrydį.

R. Jarmalavičius sako, kad fotografija – didžiausias jo hobis. „Nesu profesionalas, tik nuoširdus mėgėjas. Tačiau neslėpsiu – didžiuojuosi, kad bėgant metams mano nuotraukos susilaukia vis daugiau pripažinimo pasaulyje“, – sako jis.

„Fotografija man yra labai intymus užsiėmimas. Aš fotografuoti galiu tik būdamas visiškai atviras supančiam pasauliui ir sau, savo pojūčiams, prisiminimams, lūkesčiams. Jaučiuosi savotiškai pažeidžiamas. Gal todėl didžioji dauguma nuotraukų gimsta kelionėse, kai esu aplinkoje, kurioje galiu sau tai leisti“, – pasakoja R. Jarmalavičius.

R. Jarmalavičius renkasi nespalvotą fotografiją. „Pasauliui rodau tik juodai-baltas nuotraukas, nes šiuo metu manau taip galiu geriausiai perteikti savo matomas istorijas, nenukreipdamas dėmesio į formą“, – aiškina jis.

Nors kartais jis dar išsitraukia savo skaitmeninį fotoaparatą Nikon D300, tačiau vis dažniau apsieina tik su mobiliuoju telefonu. „Neseniai įsigytas naujasis „iPhone7Plus“ yra idealus instrumentas fiksuoti mano matomas gyvenimo istorijas“, – atskleidžia R. Jarmalavičius.

Paskutinis apkabinimas. Germanwings skrydis Nr.4u9525. Barselona, 2015.

Tai – ne pirmas R. Jarmalavičiaus laimėjimas už fotografiją. Jo pasiekimai

  • 2016 m. Hotshoe Black & White Photography Awards, Photographer of the Year
  • 2016 m. International Photography Awards, Honorable Mention
  • 2015 m. Prix de la Photographie Paris, Honorable Mention
  • 2015 m. Mobile Photography Awards, Honorable Mention
  • 2007 m. Samsung Photography Competition „Millimetres Matter”, Winner