Pradėta griauti Vrublevskių bibliotekos Vilniuje siena atvėrė jau kelis mėnesius bibliotekos kieme vykstančius darbus. Griaunamos buvusios saugyklos sienos ir perdangos. Pasak bibliotekos vadovų, sovietinis pastatas nuo intensyvaus eismo ir Mindaugo tilto statybų skilo, per lietų dažnai būdavo užliejamas ir laukė remonto. Jis nebuvo darytas 40 metų.

„Iki įsileisdami statybininkus į bibliotekos teritoriją, turėjome iškraustyti didžiulį, kone 3 mln. egzempliorių fondą. Jis saugotas saugyklose, kurios dabar yra griaunamas“, – sako Mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekos direktorius Sigitas Narbutas.

Darbus ketinama baigti per šešerius metus. Rūmų remontui numatyti 5 mln. eurų. XIX amžiuje šie rūmai buvo grafienės Klementinos Tiškevičienės žiemos rezidencija. 26-aisiais pastatą įsigijo lenkų valdžia ir pritaikė jį bibliotekai. Pasak bibliotekos vadovo, po restauracijos rūmuose atsiras renginių salė, parodų erdvės. O pagrindinis įėjimas bus iškeltas į priestatą.

Rekonstruojamas sovietmečiu architekto Alfredo Brusoko sukurtas priestatas sukėlė diskusijų audrą architektų bendruomenėje, esą priestatas yra pavyzdinis to laiko pastatas ir jo griauti nereikėtų. Rekonstrukcijos projekto autorius Antanas Gvildys tikina, kad nugriovę sieną jie atstatys ją tokią, kokia buvo.

„Išnagrinėjome visą istorinę medžiagą, susiradome senus projektus ir nusprendėme, kad vis dėlto šio pastato fasadai, jo kompozicija verti dėmesio ir reikėtų kažkaip pabandyti ją išsaugoti“, – aiškina architektas A. Gvildys.

Pasak architekto, bibliotekos pastatų tūris išliks toks pat. Priestato fasado siena bus atkurta pagal A. Brusoko projektą, tačiau bus įstiklintas pirmasis aukštas, jame įrengtas pagrindinis įėjimas, kavinė. Projektuotojai ketina atidengti priestato laiptinę ir taip parodyti restauruotą rūmų šoninę sieną. Bibliotekos fondų saugyklos rekonstrukcija kainuos dar apie 10 mln. eurų.