Maloniai stebina ne tik gausus užsiregistravusių smuikininkų skaičius, bet ir itin plati geografija – dalyvio paraiškas užpildė atlikėjai iš 42 pasaulio šalių. Į konkursą atvykti norėtų ir mums itin egzotiškų šalių jaunieji smuikininkai: Irano, Mongolijos, Čilės, Australijos, Naujosios Zelandijos ar Filipinų. Gausiausiai paraiškų sulaukta iš Ukrainos, Japonijos, JAV ir Pietų Korėjos smuikininkų. Dėl dvidešimties tūkstančių eurų konkurso prizinio fondo varžytis norą išreiškė ir aštuoni Lietuvos smuikininkai.

„Toks nepaprastas susidomėjimas konkursu buvo netikėtas, bet labai malonus. Atrankos žiuri komisijos laukia kaip niekad sunkus darbas – iš tokios norinčių gausos atrinkti kelias dešimtis geriausiųjų, kuriuos vasario mėnesį kviesime atvykti į Vilnių. Džiaugiamės ir dėl nepaprastai plačios dalyvių geografijos – įdomu bus išgirsti skirtingų smuiko mokyklų auklėtinius ir tuo pačiu supažindinti juos su Lietuva ir jos kultūra. Neabejojame, kad tokios pat pakilios nuotaikos, užklupusios konkursui nė neprasidėjus, tęsis ir jo metu“, – pasibaigus registracijai džiaugėsi konkurso organizatorių VšĮ „Natų knygynas“ direktorius Vygintas Gasparavičius.

2013 m. vertinimo komisija su Gidonu Kremeriu

Didžiulį susidomėjimą J. Heifetzo vardo konkursu neabejotinai lemia ir tai, jog jo komisijai pirmininkaus kita legenda – vienu geriausių šiandienos smuikininkų laikomas Gidonas Kremeris. Smuikininkas virtuozas, kolektyvo „Kremerata Baltica“ įkūrėjas, šiemet apdovanotas prestižiniu „Praemium Imperiale“ prizu, iki šiol vadovavo visų tarptautinių Jaschos Heifetzo smuikininkų konkursų žiuri.

Jau šiandien prasidedančiame konkurso atrankos ture vertinimo komisija dalyvius vertins klausydami atlikėjų pateiktų garso bei vaizdo įrašų. Iki 2017 m. sausio 2 dienos bus paskelbta, kurie atlikėjai kviečiami atvykti į Vilnių ir varžytis toliau. Prieš ketverius metus rengtame konkurse tokių buvo 29.

Mayumi Kanagawa, I vietos laimėtoja su "Kremerata Baltica" (2013)

Renginiai, skirti prisiminti Vilniuje gimusį ir vienu garsiausių pasaulio smuikininku tapusį J. Heifetzą prasidės vasario 2 d. koncertu Valdovų rūmuose per muzikos genijaus gimtadienį. Konkurso kulminacija – finalas su Lietuvos nacionaliniu simfoniniu orkestru diriguojamu maestro Modesto Pitrėno įvyks vasario 19 d. Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje.

2001 m. rengti pradėtas tarptautinis Jaschos Heifetzo smuikininkų konkursas tapo pirmuoju šio virtuozo vardo konkursu pasaulyje. Renginys, vykstantis kas ketverius metus ir priklausantis Europos jaunimo muzikos konkursų sąjungai (EMCY), ne tik suburia vis gausesnį būrį dalyvių, bet ir įsitvirtina prestižiškiausių tarptautinių profesionaliosios muzikos konkursų bendruomenėje.

Atrankos turo dalyvių žemėlapis:

Dalyvių žemėlapis

Konkursą globoja J. E. Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė. Renginius remia Lietuvos kultūros taryba, Lietuvos Respublikos Kultūros ministerija ir Europos Sąjungos programa „Kūrybiška Europa“. Konkursą organizuoja VšĮ „Natų knygynas“ drauge su Lietuvos muzikos ir teatro akademija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)