Parodoje pristatomi naujausi ir ankstesni, Lietuvoje dar nerodyti, menininko kūriniai. Šios parodos ekspoziciją sudaro specialiai galerijos erdvėms pritaikytos instaliacijos. Jose pasitelkdamas fizikos dėsnius menininkas meistriškai manipuliuoja šviesos, oro, metalo bei paties žiūrovo judėjimu erdvėje ir kuria unikalias estetinių pojūčių situacijas.

Ž. Kempino sukurtos instaliacijos veikia tarsi natūralūs reiškiniai, kaip kad šviesa ar oro tėkmė, tačiau svarbiausiasis jas vienijantis elementas yra judėjimas. Kūrėjas vengia „nuspėjamų“ judesių ir siekia atsitiktinumo įspūdžio, todėl daugelis jo darbų balansuoja ant nukritimo, žlugimo ribos. Šitaip jis išryškina judėjimo laikinumą ir kuria trapią ekspozicijos elementų pusiausvyrą, prie kurios prisideda ir galerijos erdvėmis judantis žiūrovas. Su medžiagomis menininkas elgiasi it orkestro dirigentas. Jis sugeba virtuoziškai išnaudoti erdvę ir išryškinti įdomiausias pasitelkiamų instrumentų savybes, kad šie suskambėtų nepriekaištingoje suplanuoto ir laisvo judėjimo harmonijoje.

Žilvinas Kempinas

Daugelis eksponuojamų Ž. Kempino objektų ir instaliacijų yra kinetinės, tačiau net ir statiškiems parodos kūriniams nestinga dinamikos. Dažniausiai jie fiksuoja ankstesnį judėjimą ir provokuoja paties žiūrovo judesį erdvėje siekiant iš arčiau pažinti meno kūrinį bei išsiaiškinti, kaip veikia menininko kuriamos iliuzijos.

Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas (2012 m.) Žilvinas Kempinas (g. 1969 m.) jau beveik dvidešimt metų gyvena ir kuria Niujorke. Svarbiausios solines parodos surengtos Šiuolaikinio meno centre MoMA P.S.1 Niujorke (2003 m.), Vienos Kunsthalle (2009 m.), Tingueley muziejuje Bazelyje (2013 m.), Palais de Tokyo Paryžiuje (2006 m.), Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen Diuseldorfe (2013 m.), Reikjaviko meno muziejuje (2013 m.), IKON galerijoje Jungtinėje Karalystėje (2016 m.), grupinės – MoMA Niujorke (2010 m.), Liverpulio bienalėje (2010 m.), MUDAM Liuksemburge (2010 m.), SFMOMA San Franciske (2008 m.), Manifesta 7 (2008 m.) ir kt. 2007 m. apdovanotas Calder prizu. 2009 m. atstovavo Lietuvai 53-iojoje Venecijos bienalėje. Parodą rengė galerija „Vartai“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)