Naujiems darbams Svajonę ir Paulių Stanikus įkvėpė nerimastingi pastarojo meto įvykiai: karas Sirijoje ir Irake, emigrantų krizė, „Brexit“, perversmo mėginimas Turkijoje, prezidento rinkimai JAV ir terorizmo grėsmė. Ją Prancūzijos sostinėje gyvenantys lietuviai patiria žymiai arčiau, nei mes čia, Lietuvoje.

Paulius ir Svajonė Stanikai

Kai kurie pasaulį sukrėtę įvykiai, galima sakyti, vyksta tiesiog jų kieme. Tarkime, Paryžiuje lietuviai gyvena visai netoli kavinės „Le Petit Cambodge“, kurioje 2015 metų lapkritį buvo įvykdytas teroristinis aktas. Pro savo namų langus Stanikai pasakojo girdėję šūvius, sprunkančių žudikų automobilius, o po kurio laiko – policijos sirenas.

SetP Stanikas paroda "Uraganas Theresa"

„Pirmąjį impulsą mūsų parodai davė „Brexit“. Kuo toliau, tuo neramesnės žinios ir įvykiai ritosi per pasaulį. Nėra nieko pozityvaus, trūksta stabilumo. Jausmas toks, kad netrukus viską nupūs koks nors viesulas. Taip ir atsirado „Uragano Theresos“ idėja“, – kalbėjo parodos autoriai.

Dažnai dueto pasirodymai vyksta neįprastose miesto erdvėse, atokiau nuo tradicinės dailės eksponavimo centrų. Gatvėse, megapolio užkaboriuose, istorinių įvykių palytėtuose rajonuose jų kūriniai patenka į kasdienę aplinką – natūralią, nepagražintą. Tačiau patys kūrėjai pasižymi nepaprasta precizika, estetine švara – net mažiausia detalė turi paklusti bendrai kūrinio idėjai.

SetP Stanikas paroda "Uraganas Theresa"

Šįkart SetP Stanikas paroda Lietuvos fotomenininkų sąjungos kvietimu surengta jos pagrindinėje ekspozicijų erdvėje. Čia – baltos sienos, šviesu... Kitaip ir negali būti demonstruojant fotografijos meną. Tačiau Stanikai nebūtų verti savo vardo ir šlovės, jei nesiimtų radikalių permainų.

Dueto „uraganas“ į „Prospekto“ erdvę įsiveržė visa jėga. Viduje pasitinka tiršta prieblanda, lubose virš didelio formato fotopaveikslų žioji tamsios nišos, kad būtų erdviau žiūrovo žvilgsniui. Elektros instaliacijos laidai, tarsi čia vyktų remontas ir darbininkai būtų ką tik pasišalinę, svyra ant parodos darbų, savotiškai papildydami jų prasmes.

SetP Stanikas paroda "Uraganas Theresa"

Akis pirmiausia fiksuoja televizoriaus vaizdus. Lankytojų kalbas pertraukia garsus ūžesys – galbūt vėjo, o gal triukšmingos gatvės. Ekrane vėduokle gaivinasi aristokratiška dama, gana panaši į naująją britų premjerę Theresą May. Nesvarbu, kad niekuo dėtą moterį Stanikai nufilmavo Buenos Airių gatvėje – vaizdelis iškalbingas: visą pasaulį skverbia nerimastingų permainų vėjas, o savimi patenkinta ir nieko nenutuokianti tetulė elegantiškai sau mojuoja vėduokle...

Teroro tema gana akivaizdi kūrinyje „Užtaisas“, kuriame įamžintas savižudžio apsiaustas ir susisprogdinimui reikalingi mechanizmai. Gali būti, kad įranga suimprovizuota pačių menininkų, iš to, kas turėta namuose, tačiau efektas pasiektas, užuomina perskaityta.

SetP Stanikas paroda "Uraganas Theresa"

Stanikų kūrybos procesas labai spontaniškas, dažnai grindžiamas improvizacija. Jie naudoja gausų medijų rinkinį: fotografiją ir videofilmus, piešinius ir objektus, įrašytus garsus. Visą dueto „amuniciją“ galima pamatyti ir dabar veikiančioje parodoje.

Svarbiausia čia, suprantama, fotografija. Ji sieja skirtingus SetP Stanikas kūrybinės biografijos tarpsnius. „Apskritai Stanikai priklauso tiems menininkams, kurie išardė, rekonstravo, iš esmės transformavo fotografijos stereotipiją“, – teigė menotyrininkas Kęstas Šapoka.

SetP Stanikas paroda "Uraganas Theresa"

Stanikų kūrybos kelias tęsiasi jau beveik tris dešimtmečius. Jie yra dalyvavę daugelyje prestižinių pasaulio parodų ir projektų, tarp kurių – tarptautinės Venecijos (atstovavo Lietuvai 50-ojoje bienalėje), Liverpulio, Maskvos ir Pekino bienalės, Pompidou centras, galerija „Vu“ Paryžiuje, galerija „White Box“ Niujorke, „Other gallery“ Šanchajuje ir kitur. Menininkų duetas jau ne vienus metus pretenduoja į Nacionalinę kultūros ir meno premiją.

Po sėkmingo debiuto Venecijos bienalėje Stanikai buvo pakviesti dėstyti Prancūzijos šiuolaikinio meno aukštojoje mokykloje „Studio national des arts contemporains“ (Le Fresnoy).

SetP Stanikas paroda "Uraganas Theresa"

DELFI tęsia rubriką „Kultūros pjūvis“, kurioje pateikiamos svarbiausių meninių įvykių apžvalgos, kultūros ir subkultūros naujienos, pristatomos Lietuvos ir su ja susijusios garsios asmenybės.

Projektą „Kultūros pjūvis“ remia SRTRF
Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)