Tarptautinį pripažinimą pelnę solistai nuolat kviečiami dainuoti garsiausiose Europos koncertų, teatrų salėse bei festivaliuose, veda meistriškumo kursus, rengia ir dalyvauja įvairiuose labdaros projektuose. Tačiau Lietuvos scenoje jiedu susitinka pirmą kartą.

Jausmingoje, nuotaikingoje bei žaismingoje dueto programoje – populiariausi, garsiausi ir publikos mėgstamiausi kūriniai: arijos ir duetai iš operų, operečių, sarsuelų (ispaniškų operečių) bei uvertiūros.

Šią programą solistams atlikti padės Kauno miesto simfoninis orkestras, diriguojamas Constantine‘o Orbeliano (JAV, Armėnija). Orkestro vadovas – Algimantas Treikauskas.

Hectoras Sandovalis

Geri draugai jau dvidešimt metų

– Nuo jūsų pažinties praėjo lygiai dvidešimt metų. Tada susitikote per koncertą Vienoje. Ką labiausia prisimenate iš to vakaro? O gal ne koncertas išliko atmintyje (kuo būtų sunku patikėti), o, tarkime, pasirengimas jam, programos iššūkiai? Kurios akimirkos pačios brangiausios? – DELFI klausė Hectoro Sandovalio ir Nomedos Kazlaus.

Hectoras: – Labai gerai prisimenu, kai pirmą kartą pamačiau Nomedos akis. Jose įžvelgiau stiprią ugnį, kurią ji nešiojasi širdyje ir kurią skleidžia savo balsu. Beje, taip operoje „Toska“ sako Kavaradosis savo mylimai Toskai. Štai dėl šios priežasties ir nusprendėme dabar Lietuvoje šventiniuose gala koncertuose dainuoti šį duetą! Taigi jau prieš dvidešimt metų įsimylėjau Nomedos akis bei balsą ir, tiesą sakant, myliu iki dabar. (Juokiasi.)

Nomeda: – Susipažinome Vienoje 1996-aisiais dainavimo meistriškumo kursuose, kuriuos vedė garsus meksikiečių tenoras Francisko Araiza. Jau tada mane sužavėjo Hectoro balsas, asmenybė ir pasiryžimas siekti savo tikslų dainavimo srityje. Juk jis buvo ir yra emigrantas Austrijoje, nes visa jo šeima gyvena Meksikoje. Tokiam jaunam žmogui visko gyvenime siekti pačiam, be šeimos pagalbos tikrai yra didelis iššūkis. Vėliau sužinojau, kad Hectoras nuolat padeda savo devyniems broliams ir seserims bei jų vaikams siekti mokslų Meksikoje – tiesiog sumoka už jų mokslus. Tai labai kilnu ir gražu. Esame geri draugai visus tuos dvidešimt metų.

Nomeda Kazlaus

Vienas kūrinys nukels į Vieną

– Jūsų susitikimo miestu tapo Viena, galima sakyti – pasaulio muzikos sostinė. Kurie koncertinės programos kūriniai leis šiame mieste pabuvoti ir klausytojams?

Hectoras: – Labai džiaugiuosi, kad priėmiau iššūkį ir dainuosiu su Nomeda lietuviškai. Vienas kūrinys tikrai nukels klausytojus į Vieną. O iš savo saulėtos šalies atsivežiau fantastiškų, uždegančių senų meksikietiškų dainų, kurios Lietuvoje skambės pirmą kartą.

Nomeda: – Mes visada stengiamės jau tradiciniuose mano gruodžio koncertuose publikai atlikti kažką naujo ir netikėto. Pirmą kartą Lietuvoje dainuosiu vieną labai populiarų kūrinį Vienoje. Ten publika tiesiog siaučia, ūžia ir kartu dainuoja, kai skamba ši daina.

Lietuva: kad viskas tiktų ir patiktų

– Jūsų bičiulystė nenutrūko, jos nesuardė didesni ar mažesni atstumai, kelionės, nauji kūrybiniai iššūkiai, scenos partneriai. Kokie jausmai jus aplanko, kai pamažu artėja naujo susitikimo metas?

Hectoras: – Nepaprastai miela ir jautru matyti ir jausti ne tik mūsų profesinį, intelektualinį, bet ir dvasinį, vidinį patobulėjimą ir augimą.

Nomeda: – Visada džiaugiuosi, sutikdama savo kolegas ir draugus Lietuvoje. Kai susitinkame kažkur pasaulyje, visi esame tik svečiai tose šalyse. Bet mano gimtinėje noriu, kad jiems viskas tiktų ir patiktų. Galiu pasidžiaugti, kad geras emocijas mums padeda kurti ir puikus Kauno miesto simfoninis orkestras bei dirigentas C. Orbelianas, kurį labai vertinu ir myliu. Visi labai laukiame šio savaitgalio bendrų koncertų Vilniuje ir Kaune.

Saldi salsa Meksike

– Ar yra taip atsitikę, kad besiklausydami kurio nors kūrinio, prisimintumėte vienas kitą?

Hectoras: – Kai Nomeda prieš devynerius metus lankėsi Meksikoje, dažnai jai dainuodavau labai žinomą meksikiečių kompozitoriaus Nilo Menendezo dainą „Aquellos ojos verdes“ („Šios žalios akys“). Ši daina man jau dvidešimt metų primena tas neįtikėtinai išraiškingas žalias Nomedos akis, kurios, manau, hipnotizuoja ne tik mane...

N. Menendezo daina „Aquellos ojos verdes“, atliekama Placido Domingo:

Nomeda: – 2007-aisiais mėnesį praleidau nuostabioje Meksikoje. Tuo metu mano draugė meksikietė sopranas ištekėjo, sukvietusi draugus iš viso pasaulio. Atsitiktinai tą mėnesį šeimą lankė ir Hectoras.

Vieną vakarą jis mane pakvietė į garsiausią salsos klubą Meksiko mieste. Turėjau pirmą kartą šokti salsą. Nustebusi žiūrėjau į Hektorą, kaip man dabar reikės šokti. Tąkart jis ramiai pažvelgė į mane ir pasakė: „Salsoje svarbiausia pasitikėti vyru, juk jis vadovauja šokiui“. Surizikavau – atsidaviau į jo rankas ir visą vakarą šokome tiesiog nuostabiai. Taigi nuo tada skambant salsai visada galvoju apie Hectorą. (Juokiasi.)

Duetas pradeda Kalėdų šventę

– Neseniai išgirdau įdomią mintį: muzika – tai fenomenas, stebuklas, dovana, kurios niekas negali pasisavinti. Išties, ji nuskamba ir – tyla. Tačiau klausytojas lieka apdovanotas pakilia nuotaika, neapibūdinamu, beveik nematerialiu sielos skrydžiu. Jūs, muzikai, esate dvasinių dovanų dalytojai. O kokios dovanos patys norėtumėte sulaukti per šių metų Kalėdas?

Hectoras: – Man yra didžiausia dovana, kai galiu suteikti žmonėms savo balsu kad ir minutėlę džiaugsmo bei ramybės ne tik jų ausims, bet ir sieloms. Kai jaučiu, kad tai pavyksta – esu nepaprastai laimingas.

Nomeda: – Norėčiau, kad visi artimieji būtų sveiki ir laimingi. Gyvenime daug ką galima pasiekti profesinėje srityje, bet svarbiausia buvimas kartu ir gyvenimo džiaugsmas. Taip pat būčiau laiminga, jei mūsų šventiniai gala koncertai atvertų žmonių širdis ir padėtų pradėti švęsti Kalėdas jau dabar!

Metai nueis, bet išliks atminty

– Kuris pastarojo meto sceninis įvykis jums iki šiol pakelia nuotaiką? Kitais žodžiais tariant, 2016-ieji buvo puikūs, nes...

Hectoras: – ... sugrįžau į Vienos valstybinę operą dainuoti pagrindinį vaidmenį U. Giordano operoje „Andrea Chenier“ – tai mano svajonė, vienas svarbiausių vaidmenų gyvenime. Taip pat man didelis ir svarbus įvykis būti čia, Lietuvoje, bei dainuoti pirmą kartą kartu su Nomeda Lietuvos žmonėms.

Nomeda: – ...antrą kartą įvyko kasmetiniai mano įkurti vokalo ir aktorinio meistriškumo vasaros kursai Palangoje. Sutikau nepaprastai daug įdomių pašnekovų mano laidai „Skambantys pasauliai su Nomeda Kazlaus“.

Labai įsiminė vienintelis akredituotas interviu Lietuvoje su elektroninės muzikos karaliumi Jeanu Micheliu Jarre'u, kurį parodysime kitais metais.

Beje, kai gruodžio 3 dieną dainuosime su Hectoru Nacionalinėje filharmonijoje, per LRT Kultūrą rodys antrą pokalbio dalį su M. Caballe dukra, mano artima drauge Montserrat Marti.

Nomeda Kazlaus
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (92)