Šiais metais „Baltojo kaspino“ festivalis atidarytas Vilniuje ir Kaune. Festivalis pradėtas Lietuvos Respublikos Seime, kur buvo surengta spaudos konferencija, o vėliau Vilniaus Kudirkos aikštėje buvo vykdoma pilietinė akcija kartu su Vilniaus moterų namais – „Europinė kampanija WAVE Stepup ! Stabdykime smurtą prieš moteris! #Ratifikuokime_Stambulo_konvenciją!“.

Kauno savivaldybėje „Baltojo kaspino“ festivalis pradėtas konferencija – diskusija apie „Stambulo konvencijos“ ratifikavimo svarbą mūsų visuomenei, kovojant su lyčių nelygybe. Stambulo konvenciją jau ratifikavo 22 šalys, kurią Lietuva taip pat pasirašė, tačiau pats jos ratifikavimas mūsų šalyje dar neįvyko, todėl būtina apie konvenciją kalbėti ir diskutuoti apie jos naudą lyčių lygybės klausimais.

Konferenciją pradėjo ir festivalį Kaune oficialiai atidarė Kauno miesto vicemeras Vasilijus Popovas ir labdaros ir paramos fondo „FRIDA“ direktorė Daiva Baranauskė. Savo įžvalgomis ir nuomone dalinosi asociacijos Vilniaus Moterų namai vadovė Lilija Vasiliauskienė, Vytauto Didžiojo universiteto Sociologijos katedros docentė Jurga Bučaitė – Vilkė ir VDU lektorius, filosofas Algirdas Davidavičius. Jurga Bučaitė – Vilkė tikino, kad net ir kuriant diskusijas lyčių lygybės klausimais, situacija Lietuvoje keičiasi itin lėtai. Vyrauja patriarchalinis šeimos modelis, o diskriminacijos ir smurto atvejai artimoje aplinkoje nemažėja.

Festivalio atidarymą vainikavo specialiai „Baltojo kaspino“ festivaliui sukurtas Kauno šokio teatro „AURA“ spektaklis „Noriu maitinančios dienos iš tavo rankų“. „Spektaklyje vaizduojami visuomenės skauduliai, iškalbėti per šokį. Šeima, suvokiama kaip saugiausia erdvė, priebėga nuo pasaulio negandų, deja, kartais tampanti didžiausių sužeidimų vieta. Sudaužytos moterų viltys, meilės ir švelnumo alkani vaikai, brutaliai ieškantys laimės ir jos nerandantys vyrai. Nesusikalbėjimo uždusinti, smurto sulaužyti gyvenimai, kuriuose laimėtojų ir laimingų nėra.“, – kalbėjo Kauno šokio teatro „AURA“ vadovė bei choreografė Birutė Letukaitė.

Pirmoji festivalio diena užbaigta oficialiame priėmime restorane „Višta puode“.

Viso festivalio metu, lapkričio 25 – gruodžio 10 dienomis, bus siekiama didinti visuomenės sąmoningumą, pasitelkiant įvairius renginius, parodas, formalias diskusijas, filmų peržiūras, kuriose kalbama apie smurtą ir diskriminaciją artimoje aplinkoje, o taip pat apie nevyriausybinių organizacijų patirtis, siekiant įveikti sunkumus kovoje prieš smurtą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją