Paroda „Tiltai“ – 3 mėnesius trukusio „Thermo Fisher Scientific Baltics“ ir Modernaus meno centro (MMC) projekto „Meno laboratorija“ darbo vaisius. Parodos kuratoriais tapo 16 įmonės darbuotojų iš skirtingų sferų – nuo mokslinių tyrimų, gamybos iki dirbančių administracijoje, todėl atrinkti parodos paveikslai – skirtingi ir atspindi įvairias Lietuvos modernaus ir šiuolaikinio meno kryptis bei laikotarpius.

„Neturint specialaus meninio išsilavinimo, suorganizuoti profesionalių meno darbų parodą yra didelis iššūkis. Todėl ši paroda – tik dalis kur kas didesnio edukacinio projekto: kartu su kolegomis gilinomės į modernaus meno Lietuvoje raidą, jos kūrimo specifiką ir aplinkybes, lankėmės menininkės dirbtuvėse, MMC kūrinių saugykloje. Esame smalsūs ir atviri, taigi nutiesti tiltą tarp meno ir mokslo buvo mums tikras kūrybinis procesas“, – pasakoja viena iš parodos kuratorių-savanorių Martyna Murnikovaitė, „Thermo Fisher Scientific Baltics“ dokumentacijos valdymo specialistė.

Paroda "Tiltai"

Lietuvos modernaus meno ir mokslo sąsajų labai akylai ieškoti nereikia. Būtent mokslininkų šeima – Danguolė ir Viktoras Butkai – 2009 m. įkūrė Modernaus meno centrą. Kaip pasakoja viena iš iniciatyvos „Meno laboratorija“ sumanytojų, MMC menotyrininkė Jolanta Marcišauskytė-Jurašienė, mokslui ir menui tobulėjant šios sritys nutolo, todėl šiandien tenka jas sujungti tiltais.

„Tiek moksle, tiek mene rastume eksperimentavimo, kūrybinių kančių ir atradimo džiaugsmo. Meno laboratorijos projekte, kuriame dvi menotyrininkės sutiko būrį mokslininkų, šios sritys susijungė“, – pasakoja J. Marcišauskytė-Jurašienė.

Kitu iššūkiu darbuotojams tapo atrinkti darbus iš unikalios MMC kolekcijos, kurioje – daugiau kaip 4 tūkst. MMC turimų meno kūrinių. Parodoje daugiausiai eksponuojami Lietuvos kūrėjų tapybos darbai. Tarp 11 autorių yra ir gerai žinomi modernaus meno kūrėjai: R. Jankauskas-Kampas, J. Čeičytė, S. Eidrigevičius, R. Filistovičius, D. Kasčiūnaitė, V. Paukštė, A. Griškevičius, G. Vaičys, A. Štelmanas ir jaunosios kartos menininkai E. Ulčickaitė, A. Zakarauskas.

Paroda "Tiltai"

„Mūsų komanda – grupė labai skirtingų žmonių, todėl ir paroda įvairialypė. Kiekvienas iš mūsų atrado savus „tiltus“ į šiuos kūrinius. Juose įžvelgė daug ką: nuo DNR molekulių iki ląstelių ar mokslininko kasdienybės. Į meną pasižiūrėjome per savo pasaulio matymo prizmę. Juk kūrybiškumas gyvybiškai svarbu tiek menininko, tiek mokslininko pasaulyje“, – svarsto vienas iš parodos kuratorių-savanorių Povilas Baranauskas, „Thermo Fisher Scientific Baltics“ biotechnologas.

„Thermo Fisher Scientific Baltics“ generalinis direktorius Algimantas Markauskas džiaugiasi, kad projektas „Meno laboratorija“ ne tik papuošė bendrovės erdves pripažintų menininkų darbais, tačiau ir plečia darbuotojų interesų lauką bei skatina kūrybiškumą.

„Vertiname mūsų komandos atvirumą, įsitraukimą ir inovatyvų požiūrį. Būdami lyderiais savo srityje, turime nesustoti, plėsti žinias ir interesų ratą, Ypač svarbu į kasdienius procesus ir reiškinius išmokti žvelgti kūrybiškai, juos vertinti vis naujomis akimis ir taip kasdien atrasti naujas galimybes“, – pabrėžė A. Markauskas.

Paroda "Tiltai"

MMC atstovai tikisi, kad netradicinė „Thermo Fisher Scientific Baltics“ patirtis, ieškant šiuolaikiškų verslo valdymo ir darbuotojų motyvavimo sprendimų taps užkrečiamu pavyzdžiu ir kitoms įmonėms.

„Didžiuojamės, kad buvome šio inovatyvaus projekto dalimi. „Meno laboratorija“ – tai kūrybiškų meno ir mokslo, meno ir verslo mainų bei bendradarbiavimo pavyzdys, demonstruojantis šiuolaikišką ir platų verslo kompanijos požiūrį. Tikimės, jog MMC kolekcijos kūriniai džiugins ir įkvėps šios įmonės darbuotojus kiekvieną dieną. o šiame projekte užsimezgusi draugystė tęsis ir ateityje“, – sako J. Marcišauskytė-Jurašienė.

MMC – šiuo metu besikuriantis naujas meno muziejus, 2009 m. pradėtas kurti Danguolės ir Viktoro Butkų iniciatyva. Jis įsikurs Vilniuje, buvusio „Lietuvos“ kino teatro vietoje. Iki atidarymo, kuris numatytas 2018 m., MMC veikia kaip „muziejus be sienų“ – įgyvendina visuomenei ir miesto svečiams atvirus kultūrinius projektus („Literatų gatvė“, „Vilniaus kalbančios skulptūros“), leidžia meno edukacijai skirtas knygas. Būsimo muziejaus pagrindą sudaro nuosekliai kaupiama Lietuvos meno nuo 1960-ųjų iki šių dienų kolekcija. Šiuo metu joje yra daugiau nei 4 000 tapybos, grafikos, fotografijos, skulptūros, videomeno ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje pripažintų menininkų kūrinių.

„Thermo Fisher Scientific“ yra didžiausia pasaulio bendrovė, siūlanti produktus ir paslaugas mokslui. Kompanijos padalinys Vilniuje („Thermo Fisher Scientific Baltics“) kuria, gamina ir pasaulio rinkose platina produktus gyvybės mokslų tyrimams ir diagnostikai. Jame dirba daugiau kaip 600 aukštos kvalifikacijos specialistų. Bendrovės Mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros centre dirba apie 90 mokslininkų ir tyrėjų. Tai – vienas iš didžiausias privačių mokslinių tyrimų centrų Baltijos regione ir Rytų Europoje. 2012 ir 2014 metais bendrovė pripažinta Metų darboviete Lietuvoje, jai skirti Metų aplinkosaugos, socialiai atsakingos įmonės, socialinės inovatorės apdovanojimai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)