Paroda „Sovietinės autobusų stotelės“ yra dviejų autorių žvilgsnis į smulkiosios architektūros objektus buvusioje Sovietų Sąjungoje. Parodoje dominuoja garsaus kanadiečių menininko Christopherio Herwigo kolekcijos „Soviet Bus Stops“ ir šveicarų menininko Nicolas Grospierre'o fotografijų rinkinio „Lietuviškos autobusų stotelės“ (Lithuanian Bus Stops) darbai.

C. Herwigas projektą „Soviet Bus Stops“ pradėjo prieš 15 metų, o menininko darbus galima išvysti „National Geographic“, „CNN Traveller“, „Natural History“, „Lonely Planet“ ir panašiuose įtakinguose leidiniuose. Jo fotografijos vaizduoja vadinamųjų Rytų bloko šalių įdomiausius smulkiosios architektūros pavyzdžius. Parodoje eksponuojamos autobusų stotelių fotografijos iš kaimyninių, taip pat Artimųjų Rytų šalių bei menininko įspūdžiai iš naujausios kelionės po Rusiją.

Iš ciklo "Lietuviškos autobusų stotelės"

Šveicarų menininkas N. Grospierre'as, šiuo metu kuriantis Lenkijoje, savo kūryboje kvestionuoja sovietinę kultūrą ir architektūrą, idėjas ir istorijas, slypinčias po vizualumu.

2008 metais šis menininkas Venecijos architektūros bienalėje gavo „Auksinio liūto“ apdovanojimą už geriausią nacionalinį paviljoną. N. Grospierre'o fotografijų serija „Lietuviškos autobusų stotelės“ leis C. Herwigo užfiksuotus vaizdus palyginti su Lietuvos sovietmečio laikotarpio autobusų stotelėmis, kurių iš viso jo kolekcijoje – beveik 30.

Vilniaus oro uosto teritorija šiai parodai pasirinkta neatsitiktinai – tranzitinė erdvė tampa simboline vieta, priglaudžiančia stoteles keliems mėnesiams Lietuvoje. Vietos pasirinkimas perteikia galerijos po atviru dangumi idėją.

„Toks fotografijų eksponavimas autobusų stoteles ne tik sugrąžina į viešą, visiems prieinamą erdvę, bet ir suteikia papildomų prasmių, – teigė parodos kuratorė Raimonda Tamulevičiūtė. – Sovietinės autobusų stotelės savo architektūra bei funkcijomis skiriasi nuo dabartinių stotelių. Šiandien stotelės – populiarus reklamos plotas, tačiau sovietmečiu taip nebuvo. Šioje parodoje vaizduojamos autobusų stotelės atskleidžia turtingą ir neįprastą stotelių vizualumą bei kalba apie pasikeitusių laikų padiktuotus funkcinius ir estetinius pokyčius.“

Iš ciklo "Sovietinės autobusų stotelės"

„Imtis meninių iniciatyvų oro uoste pamažu tampa tradicija. Pernai prisidėjome prie „Vilnius street art“ festivalio – Vilniaus oro uostą papuošė aviacijos svajonę įamžinantis piešinys, kurį galima pamatyti tiek kylant, tiek leidžiantis lėktuvui. O šiemet oro uosto erdvėse – pasauliniu mastu pripažintų menininkų darbai. Oro uostai visada atviri meninėms iniciatyvoms, juk menas ne tik suteikia erdvėms jaukumo, bet ir gerina šalies įvaizdį“, – sakė Lietuvos oro uostų Komunikacijos ir rinkodaros skyriaus vadovė Indrė Baltrušaitienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją