Festivalio „Vilniaus lapai“ sumanytojai siekia rašytojų ir poetų viešiesiems skaitymams suteikti deramą dėmesį, tad festivalio pagrindine ašimi taps literatūros autoriai ir jų kūryba: poetai ir prozininkai skaitys savo kūrinius ir bendraus su publika.

Festivalis siekia populiarinti viešus literatūros skaitymus, skirtus ne specialistams, o plačiajai visuomenei. Visi, kurie yra neabejingi knygai, kviečiami ateiti ir išgirsti įdomiausius nacionalinės literatūros autorius. Tokie literatūros festivaliai, kai žmonės malonioje, ramioje aplinkoje gali mėgautis gera literatūra, labai populiarūs Didžiojoje Britanijoje, Skandinavijos šalyse, Prancūzijoje ir net Estijoje.

Būtent todėl festivalio pavadinimas „Vilniaus lapai“ turi paantraštę „Autografai“, reiškiančią, kad šiame festivalyje su mėgstamais literatūros autoriais bus galima susitikti gyvai ir gauti jų autografus.

„Lietuvoje dar neįprasta, kad vieši rašytojų skaitymai būtų laikomi tokiu pat dėmesio vertu užsiėmimu kaip ėjimas į teatrą ar klasikinės muzikos koncertą. Norime literatūrą grąžinti į platesnį kultūros ir visuomenės tradicijų kontekstą. Festivalyje pristatoma geriausia šiuolaikinė Lietuvos ir užsienio literatūra, vyksta pokalbiai su rašytojais, diskusijos autorių kūryboje atsispindinčiomis temomis, pristatomi literatūros inspiruoti kitų meno sričių kūriniai“, – sako viena iš festivalio organizatorių Rūta Kačkutė.

Festivalis „Vilniaus lapai“ turės dvi programos dalis dienos programą ir vakaro programą.

Pagrindiniai trys vakarai skirti pristatyti tris lietuvių ir užsienio literatūros autorius. Šiemet tai Rolandas Rastauskas, Danutė Kalinauskaitė ir islandų rašytojas Hallgrímur Helgason. Susitikimai su jais ir jų kūrybos skaitymai vyks Lietuvos nacionalinio dramos teatro Didžiojoje scenoje. Visi trys susitikimai bus netradiciniai, lankytojai galės susipažinti ne tik su autoriais bei jų kūryba, bet ir pamatyti autorių kūrybos inspiruotus filmus ar pažiūrėti minispektaklį.

Gruodžio 9 dieną Rolando Rastausko kūrybos vakarą „Otelas iš Sibiu“ vainikuos D. Golovanovo ir A. Gotesmano džiazo improvizacijų ir A. Maknytės video projekcijų paryškinti R. Rastausko kūrybos skaitymai.

Gruodžio 10 dieną laukia unikalus susitikimas su islandų rašytoju Hallgrímur Helgason, kurio knyga „1000° moteris“, išleista lietuvių kalba, buvo greitai išparduota, o skaitytojai nekantraudami laukia antrojo leidimo. Po susitikimo su rašytoju ir jo kūrybos skaitymų norintieji galės pamatyti H. Helgason romano „101 Reikjavikas“ ekranizaciją.

Gruodžio 11 dieną Danutės Kalinauskaitės kūrybos vakare laukia nepaprasta intriga: pirmą kartą scenoje susitiks rašytoja ir jos personažą įkūnijęs aktorius Juozas Budraitis. Renginį užbaigs pagal D. Kalinauskaitės novelę režisieriaus Giedriaus Tamoševičiaus sukurtas trumpametražis filmas „Niekada nežinai“ su aktoriumi Juozu Budraičiu.

Nacionalinio dramos teatro fojė vyks visiems atviri ir nemokami renginiai – literatūros skaitymai, susitikimai su rašytojais, muzikinės improvizacijos ir performansai. Čia pamatysime įvairių kartų lietuvių autorius – nuo Nacionalinės premijos laureatų iki jaunųjų poetų. Festivalio pradžią pažymės subtili ir svaiginanti poezijos ir džiazo fiesta, kurioje eiles skaitys Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas poetas A. A. Jonynas, poetės G. Kazlauskaitė, D. Čepauskaitė, poetai M. Burokas, M. Nastaravičius.

Gruodžio 10-ąją teatro fojė dieną vyks susitikimas su „Metų knygos rinkimų“ poezijos knygų autoriais Eugenijumi Ališanka, Mantu Balakausku, Stasiu Eidrigevičiumi, Dainiumi Gintalu, Giedre Kazlauskaite. Su skaitytojais susitiks ir „Metų knygos rinkimų“ knygų vaikams autoriai Aidas Jurašius, Nadia Kovaliova, Selemonas Paltanavičius, Jurgita Baltrukonytė.

Gruodžio 11 dieną poezijos skaitymai persikels ir į Valstybės pažinimo centrą (Prezidentūros rūmai) – čia skambės eilėraščiai apie Vilnių. Poeziją skaitys eilėraščių apie Vilnių rinktinės sudarytojas, Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas Aidas Marčėnas ir kiti rinktinėje publikuoti poetai. Lietuvos nacionalinio dramos teatro vestibiulyje sekmadienį eiles skaitys jaunieji Lietuvos poetai.

Gruodžio 11-osios popietę į specialiai jiems skirtą renginį bus kviečiami mažieji literatūros gerbėjai – juos į kūrybines dirbtuves pakvies rašytojos Evelinos Daciūtės knygos „Laimė yra lapė“ kūrybinė komanda.

Rašytojų nuotraukų parodos padės pažvelgti į rašytojus nuolat literatūriniuose renginiuose dalyvaujančių fotomenininkų akimis. Poetas Dainius Dirgėla pristato savo 18 nuotraukų parodą, o paslaptingoji manipuliacija.lt padės praskleisti literatūrinių renginių užuolaidą.

Festivalyje „Vilniaus lapai“ sau įdomių renginių ras visi – jaunimas, literatūros gurmanai, džiazo gerbėjai, kultūrinių vakarų mėgėjai, aistringi skaitytojai, smalsūs kultūros mylėtojai ir eilių pasiilgę senjorai ar tiesiog rutinos išvarginti žmonės.

Didžioji festivalio renginių dalis yra atvira ir nemokama. Bilietai parduodami į tris pagrindinius vakaro renginius. Studentams ir senjorams bus pasiūlytos specialios bilietų kainos. Į šiuos renginius nemokamai bus pakviesti su sunkia liga kovojantys ar socialinę atskirtį patiriantys žmonės.

Festivalį organizuoja Skaitymo ir kultūrinio raštingumo asociacija ir Lietuvos rašytojų sąjunga.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją