„Lėtai pirmyn“ – abstraktus, mokslinės fantastikos atmosfera persmelktas kūrinys, kurio veiksmas vyksta krovininiame laive, plaukiančiame kažkur tarp Ukrainos ir Naujojo Orleano. M. Herce‘as laive „Dora ponia“ praleido pustrečio mėnesio, kiekvieną dieną filmavo po 14-16 valandų ir sukūrė tylią, nepaprastai kontempliatyvią stebimąją dokumentiką apie žmones, gyvenančius lėtai judančiame (kosminiame) laive, kuris plaukia tariamai begaline jūrų ir vandenynų platybe.

„Mane traukė šis filmas apie gyvenimą laive, nes nors jo keleiviai keliauja aplink pasaulį, iš esmės jie lieka toje pačioje vietoje. Kaip kino kūrėjas ir kinematografas mėgstu dirbti specifinėse vietose, suprasti jų kultūrą, suvokti, kaip žmonės juda erdvėje ir kaip joje jaučiasi. Laivybos aplinka teoriškai tam yra ideali, nes kupina erdvės būsimo filmo ieškojimams.

Galbūt prieš pradėdamas filmavimą turiu daug idėjų, tačiau atsidūręs lokacijoje galiu atlikti intuityvų tyrimą, kad sukurčiau intymesnį filmą. Negaliu iš anksto žinoti, ką ir kaip filmuoju ir kas pavyks. Turiu suvokti tam tikrą vietos plastiškumą. Laivas suteikia tam tikrą kinematografinę dispoziciją, nes faktiškai yra pastovus, bet tuo pačiu metu ir visada juda“, – apie filmą pasakoja režisierius M. Herce'as.

Kalbėdamas apie filmo kūrybinį procesą režisierius pripažįsta, kad filmuodamas laužė tam tikrus „tobulos dokumentikos“ principus. Dažnai naudojosi laisve pakeisti veiksmo kryptį pagal savo paties intuiciją ir taip pasiekti vietas, kurios jį sudomintų.

„Man nepatinka dalykai, kurie yra labai gryni ar griežti. Manau, kad tikra dokumentika ir tikra fikcija neegzistuoja – tai tik etiketės. Iš esmės fikcijoje visada yra kažkokios teisybės, o dokumentika dažniausiai remiasi tam tikra fikcijos struktūra. Jos pinasi tarpusavyje. Ir visada egzistuoja tam tikras požiūris. Be jo nėra filmo ir viskas tampa tiesiog išmone“, – teigia režisierius.

Laikas šiame filme neturi prasmės. Erdvė taip pat. Kažkada, kažkur... Žiūrovas yra nuolatos įkalintas stambių planų arba visiškai priblokštas absoliučios platybės, neįtikėtino dydžio žmogaus sukurto monstro, neturinčio galutinio taško.

Šiemet Europos šalių kino forumas „Scanorama“ vyks Lapkričio 3-20 dienomis, Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje ir Šiauliuose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)