„B. Dumont‘as nusprendė visus gerokai nustebinti. Naujajame filme jis pasitelkė ironiją ir sarkazmą, kad papasakotų istoriją apie atokiame žvejų kaimelyje siaučiančius kanibalus. Bijoti neteks – reikės žavėtis, nes žiūrovai susitiks su visu prancūzų aktorių žvaigždynu“, – žadėjo „Scanoramos“ meno vadovė Gražina Arlickaitė.

Ankstesniems režisieriaus B. Dumont‘o kūriniams nestigo bjaurumo estetikos, prievartos, krikščionybės alegorijų ir provokuojamų seksualumo vaizdų. Tačiau jau kuris laikas kino kūrėjas mėgaujasi visais komedijos atspalviais.

Juliette Binoche ir Bruno Dumont'as Kanuose

Mačiusiems žavųjį B. Dumont‘o kino perlą „Mažasis Kenkenas“ turbūt išliko prisiminimas apie netašytus, vulgarius ir grėsmingus, tačiau itin mielus ir nuoširdžius jo herojus. Neįtikėtina, kaip režisierius, kurdamas kontraversiškų vaizdų kupiną detektyvą, sugeba mylėti savo personažus ir tą jausmą įkvėpti žiūrovams.

Pakanka prisiminti nuolat mirksinį, negudrų, tačiau tikėjimo savo sėkme ir pasauliu neprarandantį optimistą inspektorių Van der Veideną, kuris tyrė keistų nužudymų bylą.

Kadras iš filmo "Seklūs vandenys"

„Sekliuose vandenyse“ kai kurios aplinkybės kartojasi. Pirma, B. Dumont‘as sugrįžta filmuoti į tą pačią Šiaurės Prancūzijos pakrantę Côte d'Opale. Antra, čia, žvejų kaimelio apylinkėse, taip pat dingsta žmonės – į provinciją atvažiavę turtingi vasarotojai. Keičiasi tik pasakojimo laikas – filmo veiksmą režisierius perkelia į XX amžiaus pradžią, Gražiąją epochą ir prie savo nuolat eksploatuojamų temų prideda dar vieną – kanibalizmą.

Kadras iš filmo "Seklūs vandenys"

Nuošaliame pajūrio kaimelyje B. Dumont‘as rodo dvi šeimas: vietinius žvejus Briuforus ir atostogauti į žavųjį kampelį atvykusius aristokratus Van Petigemus. Tėvas ir sūnus Briuforai be žvejybos verčiasi turtuolių kilnojimu per seklius pakrantės vandenis. Tarp jaunojo Briuforo ir berniukiškos vasarotojų mergaitės Bili Van Petigem užgimsta meilės jausmas.

Kadras iš filmo "Seklūs vandenys"

Tačiau meilė – tik viena siužeto linija. Antroji – milžiniškais skaičiais dingstantys poilsiautojai. Suprantama, didžiausias įtarimas krenta ant Briuforų šeimos. Inspektorius Mašenas ir jo pavaduotojas Malfua, primenantys „Mažojo Kenkeno“ detektyvus, mėgina sustabdyti baisiąją „epidemiją“. Vienas už kitą spalvingesni veikėjai įsivelia į teatrališką detektyvą, kuriame netrūksta nei aikštingų nuoalpių, nei uždraustų jausmų.

Kadras iš filmo "Seklūs vandenys"

B. Dumont‘o filme vaidina neprofesionalūs aktoriai ir tikros kino garsenybės. Briuforams ir vietiniams kaimelio gyventojams įkūnyti pakanka neprofesionalų, o Van Petigemus – buržua iki panagių – turi vaidinti aukščiausios klasės artistai. Dėl to B. Dumont‘as pasitelkia „Oskaro“ laureatės Juliette Binoche, taip pat Fabrice‘o Luchini, Valerios Bruni Tedesci ir Jeano Luco Vincent‘o talentą.

DELFI tęsia rubriką „Kultūros pjūvis“, kurioje pateikiamos svarbiausių meninių įvykių apžvalgos, kultūros ir subkultūros naujienos, pristatomi Šiaurės šalių kino forumo „Scanorama“ filmų kūrėjai.

Projektą „Kultūros pjūvis“ remia SRTRF
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją