Uostamiesčio publikai D. Bakėjus prisistatys lapkričio 5-6 dienomis spektakliu visai šeimai „Ten, kur gyvena pabaisos“. Tai choreografo režisūrinis debiutas.

Sutapimai vedė į pajūrį

Į Klaipėdos muzikinį teatrą choreografą pakvietė teatro vadovas Jonas Sakalauskas. Vis susikertant profesiniams keliams, jis užsimindavo apie galimybę dirbti pajūryje. „Buvo toks etapas, kad šaukte šaukė į Klaipėdą – Klaipėdos dramos teatre Antanas Gluskinas statė vaikišką spektaklį „Vėjas gluosniuose“, pakvietė mane dirbti kartu, paraleliai kvietė ir muzikinis teatras. Pastarajame pirmiausia kalbėjome apie vaikiško spektaklio kūrimą, bet visa tai nuvedė iki darbo baleto trupės vadovu. Nesigilinu, kokia tų sutapimų reikšmė, kas taip patraukė čia – atsakymai į tokius klausimus paaiškėja einant laikui“, – sakė D. Bakėjus.

Ėmęsis trupės vadovo pareigų ir įsisukęs į darbus Klaipėdoje choreografas nenutraukė ryšių su sostine. A. Cholinos teatro repertuare tebėra „Ana Karenina“ ir „Otelas“ – D. Bakėjus šoka ir viename, ir kitame. „Su A. Cholina dirbame jau daugelį metų – negaliu sakyti, kad viską metu. Be to, man pačiam patinka šokti. Vilniuje lieka ir kitų darbų, tame tarpe su vaikais. Manau, kad viską galima suderinti. Kol yra jėgų, energijos – reikia daryti“, – tvirtino naujasis baleto trupės vadovas.

Donatas Bakėjus

Profesionali ir imli baleto trupė

D. Bakėjus džiaugėsi, kad muzikinio teatro baleto trupė yra labai imli, darbšti, motyvuota „esu dirbęs su pačiais įvairiausiais kolektyvais, ne kartą susidūriau su tuo, kad šokėjus reikia traukti, tempti, raginti ir juos išjudina tik kokie nors žymūs svečiai iš užsienio. Čia to nėra – visi nori darbo, veiklos“.

„Atėję į naują vietą žmonės labai dažnai nori pokyčių čia ir dabar. Manau, kad nereikia būti karštligiškam, dirbant svarbu galvoti apie ateitį“, – apie savo planus trupėje pasakojo D. Bakėjus. Jo nuomone, šiuo metu labai svarbu pritraukti naujų, jaunų žmonių, dirbti su jais, sudaryti tokias sąlygas, kad norėtų pasilikti ir geriausių rezultatų siekti Klaipėdoje, o ne vyktų į sostinę ar užsienį, „juk kažkada būtent Klaipėda dominavo šokio pasaulyje, buvo traukos centras – norisi miestui sugrąžinti šį vardą. Į Klaipėdą suvažiuoja Dalia Ibelhauptaitė, Merūnas Vitulskis, Vaidotas Baumila, Jeronimas Milius – tai jau įrodymas, kad miestas traukia, netrauktų – nevažiuotų“, svarstė baleto trupės vadovas.

Naujasis trupės vadovas jaučia didelę atsakomybę prieš žiūrovus ir pagarbą jiems, „publika nėra kvaila, galima atvežti spektaklį kad ir iš JAV, bet jei jis bus prastos kokybės, žmonės atsistos ir išeis. Teatrui reikia kurti stiprius, kokybiškus pastatymus, jei žmonių nestebins, neužkabins – jie negaiš laiko“, – atvirai kalbėjo choreografas.

Pirmasis spektaklis – visai šeimai

Naujasis teatro baleto trupės meno vadovas Klaipėdoje debiutuos šokio spektakliu visai šeimai „Ten, kur gyvena pabaisos“. Pagal kultinę 1963 m. Maurice Sendak parašytą knygą sukurtame spektaklyje pasirodys beveik visi baleto trupės šokėjai.

„Vaikai mane išmokė laisvės. Jie greitai atleidžia, greitai susidomi naujais dalykais ir visai kitaip žiūri į tai, ką mes laikome problemomis“, – pasakojo didelę darbo su vaikais patirtį turintis D. Bakėjus.

„Ten, kur gyvena pabaisos“ yra choreografo režisūrinis debiutas, jis pripažino, kad statydamas spektaklį galvojo būtent apie vaikų auditoriją, tai, kaip vaikai priima informaciją, kas jiems įdomu. M. Sendak knyga vadinama viena geriausių literatūrinių vaiko pykčio studijų, kartu tai ir savo gyliu jaudinantis pasakojimas, kuriame telpa beribė vaiko vaizduotė ir svarbiausios šeimos vertybės. Tiesa, šokio spektaklis „Ten, kur gyvena pabaisos“ turėtų būti įdomus ne tik vaikams: tėvams tai proga pažvelgti į vaiko vidinį pasaulį bei prisiminti, kad svarbiausia šeimoje – meilė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją