Paskutinis festivalio koncertas vyks po mėnesio – iš spalio 25 dienos nukeltas fortepijono įžymybės Pierre'o Laurent'o Aimard'o (dėl pianisto ligos) rečitalis vyks gruodžio 16 dieną.

Legendiniam JAV kolektyvui „Kronos Quartet“ populiarumu negali prilygti joks kitas styginių kvartetas visame pasaulyje. Mat ši grupė nuo pat veiklos pradžios pasistengė iš esmės išplėsti savo koncertų publiką, kad ji apimtų ne tik klasikos mylėtojus, bet ir gerokai gausesnius roko ir elektroninės muzikos fanų būrius, džiazo ir „world music“ gerbėjus ir stilingąją meno pasaulio bohemą. Todėl ir Lietuvos publika, nepaprastai susidomėjusi „Kronos“ pasirodymu Vilniuje, laukia išskirtinio koncerto.

„Kronos“ kvartetas kasmet 5 mėnesius praleidžia gastrolėse, grodamas garsiausiose koncertų salėse, klubuose, festivaliuose. Ansamblis yra rengęs pasirodymų su tokiomis žvaigždėmis kaip Davidas Bowie, Tomas Waitsas, Paulas McCartney ar šiuolaikinė ritmenbliuzo atlikėja Nelly Furtado. Ansamblis atlieka džiazo legendų Ornette'o Colemano, Marijos Schneider, Theloniouso Monko ir roko atlikėjų kūrinius – legendinio gitaristo Jimi Hendrixo, islandų „indie“ roko grupės „Sigur Rós“ muziką.

"Kronos Quartet"

„Kronos“ kvartetas didžiulį dėmesį skiria ne tik autorių ir kūrinių pasirinkimui, bet ir tam, kaip muziką atlikti ir kuo įspūdingiau ją pateikti. Dažniausiai kvartetas koncertuoja su garso stiprinimo aparatūra, šitaip bus ir Vilniuje, o kolektyvo skambesys dažniau primena ne klasikinės muzikos ansamblio, bet šiuolaikinės grupės skleidžiamą energiją.

Vilniuje ansamblis pateiks įvairią ir intriguojamą programą. Jos flagmanai – JAV kompozitorių minimalistų Ph. Glasso ir Steve'o Reicho kūriniai. Kaip galėtų būti kitaip, juk būtent šių autorių muzika, kaip ir Terry Riley, padarė milžinišką įtaką „Kronos“ kvarteto išgarsėjimui. Kvartetas įrašė daugelį jų kūrinių ir albumų (pvz., Steve’o Reicho kūrinio „Different Trains“ įrašas 1989 m. kvartetui pelnė prestižinį „Grammy“ apdovanojimą), kurie iki šiol parduodamas milijoniniais tiražais.

S. Reicho muzikos poveikis ypač atsiskleidžia atliekant ją gyvai, mat neretai naudojamas gyvo (sustiprinto) ir įrašyto atlikimo derinys, kuris sukuria savotišką įtampą ir įspūdingą akustinį efektą. Vilniuje šitaip bus atliekamas „Kronos“ muzikantams dedikuotas S. Reicho „Trigubas kvartetas“ („Triple Quartet“).

Dar didesnio populiarumo ir gausybės publikos visame pasaulyje „Kronos“ kvartetui atnešė bendradarbiavimas su JAV muzikos megažvaigžde Ph. Glassu. Bene visą savo muziką styginių kvartetui Ph. Glassas rašė būtent „Kronos“ kvartetui. Dar 1995 m. kolektyvas išleido albumą su visais tuo metu sukurtais Ph. Glasso kvartetais.

Į Vilnių „Kronos“ atveža patį naujausią Ph. Glasso 7-ąjį styginių kvartetą, jo premjera įvyko Amsterdame bendradarbiaujant su Nyderlandų šokio teatru.

Jau kurį laiką „Kronos“ kvartetas bendradarbiauja ir su kultinio Niujorko ansamblio „Bang on a Can“ įkūrėju ir kompozitoriumi Michaelu Gordonu. „Bang on a Can“ postminimalizmo estetika, integruojanti roko muzikos energiją ir džiazo muzikavimo laisvę, itin artima „Kronos“ atlikėjams. Jiems M. Gordonas sukūrė kūrinį „Clouded Yellow“ („Stepinis gelsvys“), kurio lietuviškąją premjerą „Kronos“ gros koncerte Vilniuje.

Gardėsis roko ir „crossover“ muzikos mėgėjams – „Kronos“ kvartetas gros pasaulinio garso islandų grupės „Sigur Rós“ dainos „Flugufrelsarinn“ („Musių gelbėtojas“) aranžuotę bei vienos originaliausių Niujorko menininkių, charizmatiškosios dainų kūrėjos ir atlikėjos Laurie Anderson kompoziciją „Flow“. Negalima nepaminėti, jog „Kronos“ kvartetą kuo toliau, tuo labiau įkvepia „world music“. Šiai krypčiai koncerte atstovaus Tanya’ios Tagaq – Kanados čiabuvės, unikalios inuitų gerklinio dainavimo atlikėjos – kūrinys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją