„Viso koncerto dvasia man yra Niujorko dvasia – „draivas“, impulsas, energetika“, – apie neeilinį kūrinį pasakoja P. Giunteris.

Kuo dar bus ypatingas koncertas „Pavel Giunter ir Edgars Saksons: minimum / maximum“ ir kaip kilo idėja jį atlikti Lietuvoje kalbamės su mušamųjų virtuozu, vienu ryškiausių Lietuvos perkusininkų, Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro koncertmeisteriu ir ansamblio „Giunter Percussion“ vadovu Pavelu Giunteriu.

Maestro sureagavo žaibiškai

Paprašytas papasakoti, kaip kilo mintis surengti tokį koncertą, P. Giunteris prisiminė, kad tai įvyko šių metų pavasarį, Baltijos šalių orkestrų festivalio metu. „Koncerto idėją pasiūlė mano kolega iš Latvijos E. Saksonas. Kadangi esame seni pažįstami ir draugai, per bendrą vakarienę su Latvijos nacionaliniu simfoniniu orkestru pradėjome kalbėtis apie galimybę padaryti kažką naujo ir įdomaus. Jis sako: „Pavelai, aš gi grojau labai įdomų Philipo Glasso koncertą kartu su Jonathanu Haasu!“ Tai atlikėjas, kuriam ir buvo parašytas Ph. Glasso koncertas“, – pasakojo žymus perkusininkas.

Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras

Idėja netrukus buvo pristatyta Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro meno vadovui ir vyr. dirigentui Gintarui Rinkevičiui. „Kadangi tą vakarą buvo ir G. Rinkevičius, mes priėjome ir pasiūlėme jam tokią idėją. Aš žinau, kad maestro patinka naujovės ir tai, ko dar nebuvo Lietuvoje. Jis užsikabino ir jau po savaitės sako: „Pavelai, gerai, yra laisva data, Jūs galite atlikti šitą kūrinį.“ Simfoniniame orkestre gauti koncerto datą ateinantiems metams ar net dviem ne taip lengva. Tačiau maestro sureagavo žaibiškai“, – džiaugėsi P. Giunteris.

Atliks išskirtinį kūrinį

Vienu įtakingiausių XX a. kompozitorių tituluojamo, net tris kartus „Oskarui“ už muziką kino filmams nominuoto Ph. Glasso kūrinys mušamųjų virtuozui paliko didelį įspūdį muzikos kokybe ir profesionalumu. „Man pačiam buvo netikėta, kad yra parašytas modernus aukščiausio lygio koncertas timpanams solo su simfoniniu orkestru. Pasaulyje yra daug bandymų tai padaryti, bet šis – labai vykęs. Manau, kad koncertas taps savotišku perlu visame sezone“, – neabejojo P. Giunteris.

Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro koncertmeisteris teigė, kad koncertas parašytas tokia profesionalia kalba, lyg būtų rašęs žmogus, kuris pats groja šiuo instrumentu. „Mano galva, tam įtakos turėjo ryškus autoriaus bendradarbiavimas su solistu, kuriam ir buvo parašytas koncertas. Dažnai pastebiu, kad atliekant instrumentinę muziką problemų kyla dėl to, kad kompozitoriai nebendradarbiauja su atlikėjais. Visiems kompozitoriams linkėčiau kuo daugiau tokio bendravimo – tada jų kūrinys gali suspindėti daug kartų ryškiau“, – sakė P. Giunteris.

`Edgaras Saksonas

Dueto partneris – mušamųjų virtuozas iš Latvijos

P. Giunterio kolega šiame koncerte – žymus latvių perkusininkas, Latvijos nacionalinio simfoninio orkestro koncertmeisteris ir Latvijos muzikos akademijos profesorius E. Saksonas. „Galiu labai pagirti Latvijos nacionalinio simfoninio orkestro mušamųjų grupę, kurios koncertmeisteris yra E. Saksonsas. Tai išties europinio lygio mušamųjų grupė, kurioje groja praktiškai vien jo mokiniai“, – teigė P. Giunteris. E. Saksonas taip pat yra ir tarptautinio mušamųjų festivalio „Percussion Ukmergė“ meno vadovas. „Jo dėka šis festivalis suklestėjo – praktiškai neįmanoma gauti laisvų vietų, netgi įeiti į salę būna sunku“, – įspūdžiais apie kasmet Lietuvoje rengiamą festivalį dalijosi P. Giunteris, pats dažnai jame dalyvaujantis kaip solistas ir su ansambliu „Giunter Percussion“.

Stebins instrumentų kiekiu

Atlikėjas žada, kad lapkričio 11 d. Vilniaus kongresų rūmuose įvyksiantis koncertas pasižymės ne tik didele energija ir polėkiu, bet ir atskleis visas timpanistų technines galimybes. Išskirtine instrumentine sudėtimi pasižymintis koncertas yra brangus vien dėl reikalingo instrumentarijaus kiekio – kartu su simfoniniu orkestru jame du solistai gros keturiolika timpanų. Daug pastangų ir energijos reikalaujantį kūrinį P. Giunteris tikisi atlikti ir ateityje. „Tikiuosi, kad pagrosime jį Niujorke“, – šypsodamasis savo planais dalijosi garsus atlikėjas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją