Visas tris knygas A. Juozaitis įvardija kaip savo dovaną Lietuvai, kuri vis dar per mažai pažįsta savo pajūrio šaknis.

Šimtmečius gyvavęs ir augęs ne kaip mūsų, o vokiečių kultūros fenomenas (1923 ir 1945 metais atitekęs), Klaipėdos miestas vis dar tebėra mums paslaptis. Miesto sulietuvinimas, ryžtingai pradėtas aštuntajame dešimtmetyje, net šiandien nesuvokiamas kaip milžiniškos, epochinės reikšmės įvykis. Niekuomet – per visą beveik 800 metų istoriją – Mėmelis (Klaipėda) nebuvo toks lietuviškas miestas, koks yra dabar.

Savita literatūrine maniera A. Juozaitis kuria Klaipėdos miesto epą, kuriame susilieja istorinės praeities gaudesys ir šiandienos miesto alsavimas.

„Klaipėdą jau 2006 metais buvau nusimatęs kaip savo paskutinį uostą. Dar dirbdamas Karaliaučiuje įsigijau čia butą (istoriniame name – Herkaus Manto 1, kuriame iki Antrojo karo buvo įsikūrusi įtakingiausio krašto laikraščio Memeler Damfboot redakcija). Ir net po tarnystės Karaliaučiuje, vykdamas į Rygą, Klaipėdos buto neatsisakiau. Nebeįsivaizdavau gyvenimo Vilniuje. Ir dabar neįsivaizduoju. Žinojau, kad Lietuvoje galėsiu gyventi tik Klaipėdoje. Ir taškas“, – teigia rašytojas A. Juozaitis.

A. Juozaičio knygos viršelis

Pasak autoriaus, šiuo metu teisingiausia Klaipėdos regioną vaidinti ne „Mažąja Lietuva“, bet „Klaipėdos kraštu“, tačiau bėgant metams šis miestas turėjo ne vieną pavadinimą ar statusą.

„Karališkas miestas – tai ne pasakų ar mitų miestas. Tai realios, tikros karalių valdžios miestas. Ką besakysi, 1807 metais Berlynas buvo persikėlęs į Mėmėlį. Čia karaliaus Frydricho Vilhelmo III pasirašytas istorinis baudžiavos panaikinimo ediktas. Aktas, skirtas visai milžiniškai Prūsijai-Vokietijai. Tai juk svarbiausias, modernius laikus atveriantis įstatymas. Po tekstu parašas – Memel“, – sako A. Juozaitis.

Paklaustas, kokiam skaitytojui skirta paskutinė jo tripticho knyga, rašytojas palygina jį su knygos pavadinimu. „Matyt, laikas prisiminti pavadinimo ypatingą sandą – „Mėmelio paslaptis“. Taigi, ir ši knyga skirta paslaptingam skaitytojui. Jis ir man pačiam – paslaptis“, – apibendrina A. Juozaitis.

Knygos „Klaipėda – Mėmelio paslaptis“ autorius A. Juozaitis – filosofas, rašytojas, publicistas, sportininkas olimpietis, politikas ir visuomenės veikėjas, humanitarinių mokslų daktaras. Parašė per dvidešimt knygų, tarp jų – ir 2011 m. išleista „Ryga – niekieno civilizacija“ (Baltijos Asamblėjos literatūros premija), ir didžiulio susidomėjimo sulaukusi knyga apie Karaliaučių „Karalių miestas be karalių“. A. Juozaičio pjesės nuo 1996 m. statomos Lietuvos teatrų scenose.

Spalio 20 dieną per „Šiuolaikinių lietuvių autorių dienas“ leidykla „Alma littera“ rengs susitikimą su A. Juozaičiu ir jo naujosios knygos pristatymą. Susitikimas su rašytoju, kaip ir visi šių metų „Šiuolaikinių lietuvių autorių dienų“ renginiai, vyks Kauno centriniame knygyne.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)