1958 metais gimęs autorius, Augustino Savicko mokinys, galerijoje išstatė dvidešimt savo drobių – figūrinių ir abstrakčių, interpretuojančių istorinės dailės temas, šventųjų paveikslus ir groteskiškai žvelgiančių į šiandienybę.

Dar šešis darbus specialiai aukcionui sukūrė ir padovanojo A. Vozbino kolegos Aloyzas Stasiulevičius, Svajūnas Armonas, Raimondas Savickas, Aistė Gabrielė Černiūtė, Rūta Eidukaitytė ir Aldona Dobrovolskienė.

Mintis, kad Lietuvos dailininkų sąjungos nariai ir meno kolekcininkai galėtų paremti knygos leidybą, kilo žurnalistei ir fotografei Lilijai Valatkienei. „Meno bendruomenė padeda savo kolegai išleisti solidžią darbų knygą: Vakaruose ši tradicija jau seniai prigijusi, o Lietuvoje dar nieko panašaus nėra buvę. Gerai žinome, kiek šiais laikais kainuoja tokia knyga. O A. Vozbinas jos tikrai vertas. Todėl nusprendėme tapytojui padaryti jubiliejinę dovaną“, – teigė L. Valatkienė.

Edita Mildažytė

Uždarame vakare „Arkoje“ dalyvavo meno kolekcininkai, tapytojo bičiuliai, šiuolaikiniu menu besidomintys dailės gerbėjai. Renginį vedė žurnalistė Edita Mildažytė, jau anksčiau su savo vyru, šviesaus atminimo architektu Gintautu Vyšniausku įsigijusi ne vieną A. Vozbino darbą.

E. Mildažytė trumpai apibūdino susirinkusiesiems A. Vozbino kūrybą. Tapytojas – intelektualus romantikas – kuria šmaikščių siužetų drobes. Dailininkas visada domėjosi istorija, ypač Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės, todėl jo kūriniuose gausu senojo meno parafrazių, savitai, šiuolaikiškai perteiktų pasakojimų.

Aukcioną vedė nemažą tokio amplua patirtį sukaupęs menotyrininkas Saulius Pilinkus. Nerdamasis iš kailio, demonstruodamas savo išskirtinį balsą, truputį painiodamas litus ir eurus (tai – dėl metų, praleistų Izraelyje), vedėjas įkalbinėjo susirinkusiuosius kuo drąsiau ir dosniau didinti sumas.

Saulius Pilinkus

Aukcioną organizavo susibūręs šešių moterų „komitetas“. Jos išsiuntinėjo kvietimus daile besidomintiems ir meno apyvartą skatinantiems žmonėms. Aukciono dalyviai aukojo po 10 eurų nuo poros. O nepagailėję 50 eurų galėjo iš anksto „nusipirkti“ A. Vozbino kūrybos knygą. Pradinės paveikslų kainos priklausomai nuo paveikslų matmenų svyravo nuo 350 ir 1,5 tūkst. eurų.

Aukciono rezultatai, kaip ir būsima autoriaus kūrybos knyga, buvo gana solidūs. Dalyviai įsigijo beveik pusę renginiui pateiktų darbų. Lengviausiai sekėsi parduoti A. Vozbino „angelus“. Dvi drobes išsiderėjo TV laidų vedėja Violeta Baublienė su vyru Artūru. Meno mecenatė Kristina Mekšrūnienė negalėjo atsispirti norui savo kolekciją papildyti A. Stasiulevičiaus paveikslu.

Aukcionas Aleksandro Vozbino knygai

„Pusę albumo jau turime“, – po aukciono džiaugėsi renginio organizatorės. Jubiliejinę A. Vozbino darbų knygą ketinama išleisti 2017 metų pirmoje pusėje.

Pats būsimos knygos autorius buvo maloniai nustebęs, kad kolegos sutiko draugiškai paremti ir dosniai prisidėti prie jo svajonės išsipildymo. Juk paprastai bet kurioje bendruomenėje būna daugiau konkuravimo, o ne geros valios.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)