Kam bus įteiktas garbingiausias pasaulyje literatūros apdovanojimas, iki paskutinės akimirkos buvo laikoma didžiausioje paslaptyje. Literatūros premijos laureato vardą paskelbė Švedijos akademijos nuolatinė sekretorė Sara Danius. Žinia apie naują prestižinės premijos laureatą atskriejo iš Biržos pastato Stokholmo senamiestyje.

Pernai Nobelio literatūros premijos laureate tapo baltarusių rašytoja ir žurnalistė Svetlana Aleksijevič. Ji įvertinta už polifoninius veikalus, kurie yra paminklas kančioms ir drąsai mūsų laikais. Tarptautinį pripažinimą S. Aleksijevič pelnė jaudinančiais pasakojimais apie Černobylio katastrofą ir Antrąjį pasaulinį karą, kurie paremti autentiškais liudijimais.

Nobelio literatūros premija 75-erių Bobui Dylanui (Robertas Allen Zimmermanas) bus įteikta Stokholme gruodžio 10-ąją, kai minimos premijų steigėjo Alfredo Nobelio mirties metinės.

Amerikos literatai premijos nematė nuo 1993-ųjų, kai ją gavo Toni Morrison. B. Dylanas stojo į garbingą savo tėvynainių Sinclairio Lewiso (1930), Eugene'o Gladstone'o O’Neillo (1936), Pearlo Bucko (1938), Thomo Stearnso Elioto (1948) ir Williamo Faulknerio (1949) gretą.

B. Dylano dainos "Blowin' in the Wind" ir "The Times They Are a-Changin'" tapo judėjimo už pilietines teises ir antikarinio judėjimo JAV himnais.

2008 metais B. Dylanui buvo paskirta Pulicerio (Pulitzer) premija "už didžiulę įtaką populiariajai muzikai ir Amerikos kultūrai, kurią darė jo išskirtinės poetinės galios lyrinės kompozicijos".

Nobelio literatūros premija teikiama nuo 1901 metų. Nuo tada jos laureatais tapo 112 rašytojų. Jauniausiu laureatu 1907-aisiais tapo 41-ų Rudyardas Kiplingas, vyriausia – britė Doris Lessing, kuriai 2007-aisiais suėjo 88 metai.

Nobelio literatūros apdovanojimą pelnė 14 moterų. Du rašytojai premijos atsisakė. 1958 metais Borisas Pasternakas iš pradžių pareiškė priimsiąs apdovanojimą, tačiau vėliau, spaudžiamas sovietinės valdžios, jo atsisakė. Jeanas Paulis Sartre‘as 1964 metais savo neigiamą sprendimą motyvavo tuo, kad iš esmės nepriima jokių apdovanojimų.

Du kūrėjai – Erikas Axelis Karlfeldtas (1931) ir Dagas Hammarskjoldas (1961) – literatūros premijos laureatais buvo paskelbti po mirties. 1974 metais Nobelio fondo statute atsirado grafa, skelbianti, kad niekas negali būti apdovanotas po mirties, nebent ji ištinka po laureato vardo paskelbimo.
Nė vienas rašytojas Nobelio premijos nėra gavęs du kartus.

Paprastai literatūros premija skiriama už viso gyvenimo veikalus, tačiau devyni rašytojai laureatais tapo už konkrečius kūrinius: Theodoras Mommsenas, Carlas Spitteleris, Knutas Hamsunas, Wladyslawas Reymontas, Thomas Mannas (už „Budenbrokus“), Johnas Galsworthy (už „Forsaitų sagą“), Rogeris Martinas Du Gard‘as, Ernestas Hemingway (už „Senį ir jūrą“), Michailas Šolochovas (už „Tykųjį Doną“).

Lažybininkų ir kritikų kandidatai

Lažybų bendrovėse visą mėnesį buvo statoma už galimus laureatus. Pernai lažybininkų prognozė buvo taikli: reitingo viršuje buvusi S. Aleksijevič tapo premijos laureate.

Tarp realiausių pretendentų į apdovanojimą šįmet buvo minimi sirų poetas Adonis arba Adunis (Ali Ahmad Said Esber), japonų prozininkas Harukis Murakamis, rašytojas ir aktyvistas iš Kenijos Ngugis wa Thiong‘o. Taip pat minėtos ir Philipo Rotho, Joyce Carol Oates, albano Ismailo Kadares, norvego Jono Fosses, izraeliečio Amoso Ozo, austro Peterio Handkes, vengro Peterio Nadaso pavardės. Paskutinėmis dienomis į favoritų sąrašus veržėsi dar du autoriai – Don DeLillo ir Javier Marias. Iš mūsų kaimynų literatūros kritikai minėjo lenkų poetą Adamą Zagajewskį ir estę Doris Kareva. Tarp pretendentų nuolat įvardijami Milanas Kundera ir Salmanas Rushdie.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)