Konkurso nugalėtojui bus įteiktas 2,5 tūkst. eurų vertės prizas ir sudaryta galimybė 2017 metų gegužę ir birželį gyventi ir dirbti menininkų rezidencijoje „ICA Budapest“.

Jaunojo tapytojo prizas (JTP) – vienas reikšmingiausių meno renginių Baltijos šalyse. Šis projektas susieja Lietuvos, Latvijos ir Estijos jaunuosius menininkus bendram tikslui – pristatyti savo šalies tapatybę, meno mokyklų praktikas ir asmeninį kūrybos potencialą. Menotyrininkų teigimu, projektas jau tapo savotišku Baltijos šalių jaunosios kartos tapybos metraštininku, svarbia jaunųjų kūrėjų platforma.

Projekto rengėjos menotyrininkės ir investavimo į meną konsultantės Julijos Dailidėnaitės teigimu, susidomėjimas šiuo projektu vis auga. „Pirmaisiais metais (2009) projekte dalyvavo 28 menininkai. Šįkart renginyje išmėginti savo jėgas panoro net 115 autorių. Labai malonu pripažinti, kad visi iki šiol vykę JTP projektai pateisino mūsų, rengėjų, lūkesčius. Didžiąją dalį menininkų pastebėjo kuratoriai, kolekcininkai ir galerininkai. Po JTP konkursų įvyko nemažai grupinių ir personalinių parodų, į kurias buvo pakviesti JTP finalininkai ir laimėtojai iš visų trijų Baltijos šalių“, – teigė J. Dailidėnaitė.

Šiemet projektas vyks aštuntą kartą. Jau septynerius metus DELFI yra šio projekto informacinis globėjas ir draugas. Kasmet DELFI įsteigia papildomą apdovanojimą ir skelbia Publikos prizo laimėtoją.

Skaitytojai, kviečiame išreikšti savo nuomonę ir balsuoti už jums labiausiai patikusį meno kūrinį:

Balsavimo rezultatai bus skelbiami spalio 28 dieną.

Projekte „Jaunojo tapytojo prizas“ gali dalyvauti trijų Baltijos valstybių (Lietuva, Latvija, Estija) jaunieji menininkai. Pagrindinis šio projekto tikslas – pristatyti perspektyviausius ir ryškiausius jaunosios kartos tapytojus, sudaryti galimybę visuomenei susipažinti su jaunųjų menininkų kūryba, o tikslinei auditorijai Lietuvoje ir užsienyje – meno kolekcininkams, meno vadybininkams ir kuratoriams – atrasti naujus talentus Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje.

„Jaunojo tapytojo prizas“ – pirmasis tokio pobūdžio renginys jauniesiems menininkams Baltijos šalyse. Šis projektas orientuojamas į visų sričių menininkus iki 30 metų amžiaus, turinčius ar siekiančius meninio išsilavinimo. Amžiaus riba pasirinkta sąmoningai. Siekiame pristatyti pačius jauniausius menininkus, kurie ką tik baigė ar yra bebaigią aukštąsias mokyklas. Tai labiausiai palaikymo reikalaujanti ir labiausiai pažeidžiama kūrėjų kategorija.

Jaunojo tapytojo prizas

„Pasaulyje yra nemažai tapybos konkursų, kurie vertina vieną tapybos darbą. Taip pat ne vienas konkursas, kuriame vertinama visa autoriaus kūryba. Pabrėžiu: JTP nerenka geriausio Lietuvos, dabar jau – Baltijos šalių, jaunojo tapytojo. JTP komisija renka geriausią iš šio konkurso dalyvių. Galbūt yra ir „tylių jaunų genijų“, apie kuriuos dar nežinome. Bet tikiu, kad tik dalyvaudamas parodose su kitais bendraamžiais gali iš tiesų suvokti savo kūrybą kitų kūrybos kontekste, suprasti, ar esi pakankamai stiprus, ar tikrai nori žengti tapytojo keliu, ar sugebi savo kūriniais kalbėti su ekspertu“, – teigia projekto iniciatorius Vilmantas Marcinkevičius.

„Jaunojo tapytojo prizas 2016“ vertinimo komisija:

Tina Kaplár, artguideeast.com (Vengrija)

Ugnė Bužinskaitė, „Lewben Art Foundation“ (Lietuva)

Oleksandras Ščeluščenka, galerininkas, galerija „Cechas“ (Ukraina)

Andrius Zakarauskas, tapytojas (Lietuva)

Siimas Preimanas, Tallinn Art Hall, meno kuratorius (Estija)

Lino Lago, tapytojas (Ispanija)

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)