200 parodos eksponatų pasiekė mūsų dienas iš XIV–XVI amžių, kai Gdanskas tapo vienu iš svarbiausių piligrimystės centrų.

Paroda siekiama pristatyti piligrimystės reiškinį, kurio ištakos siekia dar antikos laikus, atskleisti viduramžių Europos visuomenės pamaldumo šventiesiems specifiką ir pasaulio suvokimo bruožus. Piligrimystė, ilga ir pavojinga kelionė – dėkingumo Dievui ar noro atsiteisti už padarytas nuodėmes išraiška. Tai vienas iš raktų, galinčių padėti pažinti viduramžių žmogaus pasaulėžiūrą ir apmąstyti dabartinės Europos tapatybės pagrindus.

Dievo Motina su Kūdikiu, XVI a. pr.

Pagrindinė parodos eksponatų grupė – piligrimų ženkleliai. Tai nedideli suvenyrai, kuriuos piligrimai segėdavo ant viršutinių drabužių ar įsisegdavo į kepurės kraštą parodydami, kokią šventovę aplankė keliaudami. Parodoje eksponuojami retenybėmis laikomi ženkleliai, vaizduojantys scenas, susijusias su konkrečių šventviečių legendomis, pavyzdžiui, Einzydelno (Šveicarijoje) bažnyčios pašventinimą ar stebuklingosios Marijos statulos iškėlimą iš kanalo ženklelyje iš Amersforto. Gdansko archeologijos muziejaus piligriminių ženklelių kolekcija yra viena didžiausių Europoje.

Parodoje taip pat pristatomi įvairūs suvenyrai, kasdienių daiktų fragmentai, monetos ir kiti su piligrimyste susiję radiniai, atkuriantys keliautojų kasdienybę, pasakojantys apie jų pamaldumą. Marijos inicialais ir atvaizdais puošti kokliai, indai, stalo įrankiai atspindi maldingumu persmelktą viduramžių žmogaus pasaulėjautą. Parodos akcentas – XVI a. molinė puodžių pagaminta Marijos statulėlė, visai paprasta, bet menanti nesantaikos tarp krikščionių laikus, rasta išniekinta, nudaužta galva įmesta į atmatų duobę.

Piligrimo ženklelis, XV a.

Archeologinių radinių ekspoziciją papildo rekonstruoti piligrimo drabužiai, filmas, pristatantis pagrindinius piligrimystės centrus, bei 15 iliustruotų stendų, kuriuose pateikiamas vaizdingas pasakojimas. Bažnytinio paveldo muziejuje numatyta surengti tris vakarus, skirtus atskleisti įvairius piligrimystės aspektus, priartinti parodos temą prie Lietuvos istorijos ir šiuolaikinio pasaulio konteksto.

Spalio 27, lapkričio 8 ir gruodžio 6 dienomis muziejaus lankytojai galės išgirsti pranešimus, kuriuos skaitys Vytauto Didžiojo universiteto Katalikų teologijos fakulteto dekanas dr. Benas Ulevičius, Vilniaus universiteto Istorijos fakulteto lektorė dr. Loreta Skurvydaitė, docentas dr. Liudas Jovaiša, doktorantė Milda Kvizikevičiūtė, Vilniaus piligrimų centro vadovė Inesa Čaikauskienė, Bažnytinio paveldo muziejaus darbuotoja Ugnė Kraulaidytė.

Paroda Bažnytinio paveldo muziejuje veiks iki 2017 m. sausio 7 dienos.

L. van Leydenas. "Besiilsintys piligrimai", apie 1508
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)