Per kelerius pastaruosius metus nutapytus paveikslus vienija ta pati tema – kasdienybė. Ji tampa impulsu atsirasti vaizdui ir istorijai. Kūrėjo darbuose minčių tumulai sukasi apie savo aplinką, su humoru žvelgiama į save, ironiškai reflektuojami sutiktieji. Pasakojimų tėkmė rami, tačiau motyvai žiūrovą intriguoja, suteikia erdvės interpretuoti ir priešpastatyti fizinį ir vidinį pasaulius.

Parodos lankytojams akimis teks brautis pro sovietinių baldų sangrūdą, atlaikyti įtemptą žvilgsnį anapus durų akutės, susitikti su įžūliai liūdnu šunimi ar iš naujo atrasti įprastus gamtos fragmentus.

„Kasdien keliuosi, pusryčiauju, klausau radijo, prieš išeidamas pažiūriu į veidrodį, vedu pasivaikščioti šunį, einu į studiją, dirbu, grįžtu namo. Kad ir kiek keistum maršrutą, kasdienybės ritualas po kiek laiko tampa vėl toks pat. O jo vaizdiniai – Neries pakrantė, meno galerijos vitrina, šalia studijos bendrame koridoriuje surikiuoti seni baldai, ant darbo stalo gulinčios žurnalo iškarpos ar net mano paties tapyti senesni darbai – braunasi į naujus kūrinius“, – sako tapytojas V. Tomaševičius.

"Natiurmortas su dviem objektais" (2015)

Anot menotyrininkės dr. Jurgitos Ludavičienės, tapytojui kasdienybė atrodo nuostabi, joje visuomet atsiranda vietos netikėtumui. „Įprasti vaizdai, saugumo jausmas leidžia autoriui žaisti paradoksais, ironizuoti, dekoruoti ir kitaip transformuoti matomus vaizdus ir patiriamus jausmus. Akimirkos trapumas, tradicijos apmąstymas, įsigilinimas į motyvą, minties spontaniškumas ir staigus ironijos blyksnis – tokie jo tapytos ir realios kasdienybės komponentai“, – sako ji.

Prieštaravimą, netikėtumą kasdienybės tėkmėje V. Tomaševičius kuria pasitelkdamas skirtingas technikas. Tapyba akrilu, aliejumi, tempera tampa paveikslo fonu ir kartu vieninteliu realybės pagrindu, o griežti grafito piešiniai ir figūros ant dažytos drobės įkūnija tikrovės transformaciją.

"Tarp šešėlių"

„Menininkas subtiliai, lengvais prisilietimais atkuria atpažįstamą vaizdą, jo pernelyg nedetalizuoja. Regis, to pakaktų paveikslui suformuoti. Tačiau jis įveda ir grafinį komponentą, kuris suardo atpažįstamą vientisą pasakojimo giją, paveikslo plokštumai suteikia gelmės, o istorijai – netikėtų posūkių“, – sako J. Ludavičienė.

Viduriniosios kartos lietuvių tapytojas V. Tomaševičius bendradarbiauja su Nyderlandų ir Švedijos galerijomis, todėl jo darbus galima dažniau išvysti už Lietuvos ribų. Jis yra surengęs daugiau nei 10 asmeninių parodų Lietuvoje, Švedijoje, Danijoje. Paroda „Nuostabios kasdienybės atspindžiai“ veiks iki spalio 27 dienos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją