Drauge su Jonathanu Bermanu šiame koncerte pasirodys ir ypatingi solistai iš Italijos – pianistas Emanuele Torquati ir garsusis violončelininkas Francesco Dillon, praėjusių metų festivalyje po F. Filidei violončelės koncerto atlikimo sulaukęs tikro publikos šėlsmo, o taip pat lietuvių saksofono virtuozas Liudas Mockūnas. Šiame koncerte grieš Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras, pirmą kartą Lietuvoje skambės 4 žinomų kompozitorių kūriniai, tarp kurių ypatingą vietą užima šiemet 90-metį švenčiančio įžymaus vengrų kūrėjo György Kurtágo erdvinės muzikos šedevras.

Amsterdame ir Londone gyvenantis Jonathanas Bermanas yra vienas ryškiausių britų jaunosios kartos dirigentų. Savo pasirodymais Europoje ir JAV dirigentas pelnė platų tarptautinį pripažinimą, jo koncertai transliuojami įvairių radijo ir televizijos stočių. Pastaruoju metu ypač daug Bermano įrašų skamba stoties „BBC Radio 3“ bangomis.

J. Bermanas buvo pirmasis britų dirigentas, 2014 m. Berlyne pelnęs prestižinę Kempinski jaunųjų menininkų programos stipendiją. Jis diriguoja tokiems kolektyvams kaip Rotterdamo filharmonijos orkestras, Londono „Sinfonietta“, Tanglvudo ir Aldeburgo festivalių kolektyvai, Berlyno naujosios muzikos kamerinis ansamblis ir kt. Svarbią vietą dirigento veikloje užima operų atlikimas.

Įdomu, kad iš pradžių J. Bermanas mokėsi griežti violončele, tad ypač artimas jam bus bendradarbiavimas su Vilniaus publikai jau pažįstamu italų violončelės virtuozu Francesco Dillonu, kuris dalyvaus atliekant György Kurtágo „Dvigubą koncertą“ bei Vykinto Baltako kūrinio „commentum“ violončelei ir orkestrui pasaulinę premjerą.

Francesco Dillonas koncertuoja svarbiausiose pasaulio salėse (Berlyno filharmonijoje, Buenos Airių „Teatro Colon“, Vienos koncertų salėje), rengia bendras programas su garsiais solistais (smuikininku Irvine’u Arditti, violončelininku Davidu Geringu, altininke Veronika Hagen), bendradarbiauja su iškiliausiais mūsų dienų kompozitoriais (Gavinu Bryarsu, Philipu Glassu, Luca Francesconi ir daugeliu kitų). Neseniai violončelininkas debiutavo su Milano „La Scala“ filharmonijos orkestru, diriguojant Susannai Mällki. Atliekant György Kurtágo Dvigubą koncertą fortepijonui, violončelei ir erdvėje nutolusioms dviems instrumentų grupėms, prie F. Dillono prisijungs žinomas italų pianistas Emanuele Torquati, rengiantis pasirodymus svarbiausiose Europos, Kanados, Amerikos salėse.

Šiemet 90-metį švenčiantis György Kurtágas yra vienas iškiliausių iš šiandien gyvenančių Europos kompozitorių, už gyvenimo nuopelnus apdovanotas Ernsto von Siemenso muzikos prizu, Venecijos bienalės „Auksinio liūto“ laureatas. Jo „Dvigubas koncertas“ yra seniai pelnęs daugybę puikių publikos bei kritikos įvertinimų ir itin dažnai skamba garsiausiose pasaulio koncertų salėse, o šiame koncerte jis pirmą kartą suskambės ir Lietuvoje.

J. Bermano diriguojamas Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras koncerte taip pat atliks žymios Australijos kompozitorės Lizos Lim kūrinį „Pearl, Ochre, Hair String“ („Perlamutras, ochra, plaukų stygos“) – ši autorė naudoja Azijos ir Australijos čiabuvių kultūros ritualines formas ir atlikimo estetiką, tai pajus ir Vilniaus koncerto publika. O drauge su Lietuvos džiazo ambasadoriumi vadinamu saksofonininku Liudu Mockūnu orkestras rengia kompozitoriaus Vytauto Germanavičiaus kūrinio saksofonams ir orkestrui „Povandeninė geometrija“ pasaulinę premjerą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)