Šviesos šventė, kurios tema „Gamtos industrija“, jau spėjo tapti interaktyviu ir unikaliu Vilniaus miesto renginiu, žinomu ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje. Šiemet festivalio dalyvių laukia neįprasti nuotykiai Senamiestyje, o pagrindiniai įvykiai tradiciškai įsiplieks Pilaitėje.

Andrius Ciplijauskas

Festivalio sumanytojas ir vienas rengėjų Andrius Ciplijauskas DELFI tvirtino, kad „Beepositive“ kuria naują, įdomesnę, aktyvesnę ir atsakingesnę Vilniaus ir Pilaitės mikrorajono tapatybę. „Apšviesti visą miestą neturime finansinių išteklių, o Pilaitę – galime pamėginti“, – teigė jis.

Kūrybinių dirbtuvių „Beepart“ vadovo manymu, „miegamasis“ Pilaitės rajonas įdomus ir Europos kontekste. „Paprastai šviesų festivaliai rengiami miesto centre, o mūsų atveju – ir jame, ir kiek pakraštyje. Gal net, sakyčiau, užmiestyje. Nes čia yra vietų, kuriose jautiesi kaip kaime ar miško glūdumoje“, – kalbėjo A. Ciplijauskas.

"Beepositive"

Kvies į šviesos ekskursiją

„Beepositive“ vyks dvi dienas. Rugsėjo 30-ąją įžanginiu šventės akordu taps renginys „5 minutės šlovės: Guerrilla Lighting Tour“. Jis prasidės prie Vilniaus rotušės. Naktinėje ekskursijoje pagrindinio vaidmens imsis pirmą kartą į Lietuvą atvažiuojanti šviesos menininkų „guerrilla lighting“ komanda, vadovaujama suomės Elisos Hillgen.

Atvykėliai ketina apšviesti bent dešimt Vilniaus pastatų, tokiu būdu atkreipdami į miestiečių dėmesį. O VšĮ ,,Gatvės gyvos“ gidai žiūrovams seks tų namų istorijas. Šviesos maršrutas Senamiesčiu neapsiribos, nusidrieks ir į kitus rajonus – Rasas, Naujamiestį.

Kol kas ekskursijos detalės laikomos paslaptyje. „Maršrutas neatsitiktinis, visų pastatų praeitis labai įdomi. Tikimės vilniečius gerokai nustebinti požiūriu į juos“, – intrigavo A. Ciplijauskas.

„Guerrilla Lighting“ yra nuosaikesnė gatvės meno pakraipa. Vietoje purškiamųjų dažų jos atstovai naudoja prožektorius. „Kitaip tariant, tai – mobilus architektūros arba erdvės apšvietimas. Paprastai iliuminuoti didelį pastatą prireikia visos dienos pasirengimo, daug įrangos. O „guerrilla lighting“ išsiskiria greitomis akcijomis“, – aiškino „Beepositive“ vadovas A. Ciplijauskas.

Paskutinė iškyla prieš tamsųjį sezoną

Spalio 1-ąją, pagrindinę festivalio dieną, Pilaitės rajono prieigose vyks rankdarbių mugė, įvairios pramogos vaikams ir šeimoms. Įsikurs dvi muzikos scenos. Vėliau teritorijoje nuo kūrybinių dirbtuvių „Beepart“ iki Pilaitės dvaro įsižiebs šviesos menininkų instaliacijos, po atviru dangumi bus rodomas kinas.

„Visus šviesos meno mylėtojus kviečiame rinktis jau sutemus. Paprastai daugelis lankytojų ateina anksčiau ir vis klausinėja, kodėl „nieko nesimato“. Na, saulės šviesos kol kas negalime įveikti“, – nusijuokė A. Ciplijauskas. Anot jo, „Beepositive“ bus paskutinė šviesi iškyla į gamtą prieš niūrų, tamsų ir žvarbų rudens metą.

"Beepositive"

Ryškiausios šviesos Baltijos regione

Dėmesį į šviesos meną „Beepart“ bendruomenės nariai teigia sutelkę todėl, kad jis ilgam įsirėžia į atmintį ir nuolat stebina žaviomis staigmenomis.

„Vienas menininkas yra sakęs, kad kasdien praeidamas pro paminklą, visai jo nepastebi. O mūsų renginys, nors trunka vos kelias valandas, įsimenamas ilgam. Žmonės net po metų dalijasi prisiminimais apie įspūdį kėlusias instaliacijas“, – tvirtino A. Ciplijauskas.

Jis teigė puoselėjantis ambicijas „Beepositive“ padaryti didžiausiu šviesos meno festivaliu Lietuvoje ir Baltijos regione.

Andrius Ciplijauskas

DELFI tęsia rubriką „Kultūros pjūvis“, kurioje pateikiamos svarbiausių meninių įvykių apžvalgos, kultūros ir subkultūros naujienos, pristatomos Lietuvos ir su ja susijusios garsios asmenybės.

Projektą „Kultūros pjūvis“ remia SRTRF
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją