Naujam sezonui skirtoje spaudos konferencijoje LNOBT generalinis direktorius Gintautas Kėvišas pirmiausia paminėjo premjeras. Tačiau ne tik jos gali sudominti publiką.

Jūsų dėmesiui – dešimt karščiausių pirmojo 2016–2017 m. sezono pusmečio taškų.

Sezono atidarymas su Giuseppe’s Verdi opera „Don Karlas“

Kaip spaudos konferencijoje pasakojo G. Kėvišas, jis neseniai gavo „Don Karlo“ režisieriaus Günterio Krämerio laišką su padėka teatrui už tai, kad režisierius Vilniuje galėjo tobulai realizuoti savo neeilinį sumanymą.

Gintautas Kėvišas

Dainuos premjerinė atlikėjų sudėtis – Askaras Abdrazakovas, Adamas Diegelis, Valdis Jansonas, Viktorija Miškūnaitė, Eglė Šidlauskaitė, Liudas Mikalauskas, dirigentas Pierre’as Vallet. Žiūrovų laukia staigmenos ir teatro prieigose bei fojė.

Karališkojo filharmonijos orkestro (Jungtinė Karalystė) koncertas rugsėjo 28 dieną

Diriguos pasaulinė įžymybė, orkestro meno vadovas Charles'is Dutoit. Atlikėjai parengė solidžią simfoninės muzikos programą su Felixo Mendelssohno-Bartholdy, Wolfgango Amadeus Mozarto ir Antoníno Dvořáko kūriniais. KFO koncertas tęsia geriausių pasaulio orkestrų pasirodymų seriją LNOBT scenoje.

"Romeo ir Džuljeta"

Latvių operos superžvaigždės Kristīnes Opolais koncertas spalio 7 dieną

Įtakingų operos žurnalų vadinama pagrindiniu šių dienų Puccini sopranu, Opolais dainuoja didžiosiose pasaulio scenose. Lietuvos publika ją matė šiemet tiesioginėse transliacijose iš Niujorko „Metropolitan Opera“ (MET) – ji dainavo Madam Baterflai ir Manon Lesko to pat pavadinimo Giacomo Puccini operose. Pasak G. Kėvišo, MET vadovas Peteris Gelbas jam vasarą asmeniškai minėjęs, kad K. Opolais yra viena mėgiamiausių jo solisčių. LNOBT simfoniniam orkestrui diriguos Sesto Quatrini (Italija).

Sergejaus Prokofjevo baleto „Romeo ir Džuljeta“ premjera spalio 28-29 dienomis

Naują pastatymą rengia LNOBT baleto meno vadovas, choreografas Krzysztofas Pastoras. Pastatymo muzikos vadovas – dirigentas Modestas Pitrėnas. Tai 2008 m. Edinburge Škotijos baleto trupei sukurto baleto pritaikymas Lietuvos scenai, šį spektaklį taip pat jau įvertino Čikagos „Joffrey Ballet“ ir Varšuvos didžiojo teatro publika. Pastatymas skiriamas pasauliniams Shakespeare'o metams.

Operos ir baleto teatro sezono pristatymas

Gruodžio 14-18 dienomis – Baleto savaitė, skirta Krzysztofo Pastoro jubiliejui

Jos metu bus rodomi LNOBT baleto meno vadovo sukurti spektakliai „Tristanas ir Izolda“ (14 d.), „Romeo ir Džuljeta“ (15 d.), „Spragtukas“ (18 d.) bei surengtas gala koncertas su Lietuvos ir kviestinėmis baleto žvaigždėmis.

Rugsėjo 21 dieną – Georges’o Bizet opera „Karmen“

Dainuos Oksana Volkova – balsingoji Baltarusijos nacionalinio akademinio didžiojo operos ir baleto teatro solistė, kviečiama ir į Londoną, Niujorką, Zalcburgą, Maskvą ir t. t. Volkovos partneriai – A. Diegelis (JAV, Chosė) ir Janis Apeinis (Latvija, Toreodoras). Mikaelą dainuos vėl į LNOBT sceną grįžtanti Sandra Janušaitė.

Davidas Geringas

Rugsėjo 22 dieną – Piotro Čaikovskio „Gulbių ežeras“

Odetą-Odiliją pirmą kartą šoks LNOBT primabalerina Kristina Gudžiūnaitė, o rugsėjo 30 d. į sceną išeis naujas Zygfrydas – jaunas ir perspektyvus Jonas Laucius.

Rugsėjo 24 dieną Eduardo Balsio baletas „Eglė žalčių karalienė“

Olga Konošenko pirmą kartą įkūnys Eglę, jaunosios kartos solistas Jeronimas Krivickas – Žilviną. Spektaklis skiriamas garsaus dirigento ir violončelininko Davido Geringo jubiliejui, maestro, žinoma, tą vakarą diriguos.

Operos ir baleto teatras

Beveik naujametinė „Traviata“ gruodžio 30 dieną

Violetą dainuos praeitą sezoną publiką pavergusi Katerina Tretyakova, diriguos Gianluca Marciano (Italija).

Naujieji operos teatre!

2017-uosius LNOBT siūlo sutikti su žėrinčiu „Don Kichotu“. Šoks Nicoletta Manni (Milano „La Scala“) ir Osielis Gouneo (Anglijos nacionalinis baletas), diriguos Martynas Staškus.

Po Naujų metų publikos lauks nauji meniniai potyriai, iš kurių svarbiausi – premjeros: Ramintos Šerkšnytės operos vaikams „Penki Merės stebuklai“ pagal Ramutės Skučaitės libretą pasaulinė premjera bei vieno garsiausių šių dienų choreografų Mauro Bigonzetti baleto „Piaf“ premjera. Sausio 13 d. bus atliekama Gioacchino Rossini „Stabat Mater“.

Oksana Volkova

G. Kėvišas atskleidė, kad birželį, jau Vilniaus festivalio metu, įvyks dar viena premjera – Vincenzo Bellini opera „Kapulečiai ir Montekiai“, kurią statys LNOBT „Manon“ režisierius Vincent’as Boussard’as.

Teatro veikla – tai ne tik spektakliai, bet ir jų sklaida. Spaudos konferencijoje generalinio direktoriaus pavaduotoja Laima Vilimienė pristatė publikos plėtros projektus, tarp kurių – „Operos akademija“, skirta šio žanro mėgėjams (maždaug 10 žmonių grupei kartą per keletą mėnesių rengiami susitikimai su teatro menininkais, pasakojama apie teatrą), operos sklaidos projektas regionuose, kuriame katyviai dalyvauja ir LNOBT operos stažuotojai, bet kasmet jau 11 metus rengiamas tarptautinis operos kritikų seminaras, šiemet peraugantis į operos konferenciją.

"Don Karlas"

Generalinio direktoriaus pavaduotojas Naglis Stancikas pristatė technines scenos įrangos naujoves, pasidžiaugęs, kad prieš keletą metų nutrūkę scenos renovavimo darbai vėl atnaujinami. Aktualiausia naujovė šiuo metu – naujoviškas režisūros valdymo pultas, padėsianti gerokai sklandžiau koordinuoti spektaklių eigą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)