Susirinkę klausytojai – meno, muzikos mylėtojai, profesoriaus studentai – su džiaugsmu atėjo pasiklausyti kaip visada įdomių pianistų minčių apie muziką, kūrybą, meną, gyvenimą ir dar daugiau.

Betarpiškas ir interaktyvus pokalbis vystėsi nuo paprastų ir kasdienių menininkų įpročių, tokių kaip pavyzdžui, Luko nevalgymas ištisas valandas prieš koncertą, kadangi „kūnas tuo metu susikausto, o siela ruošiasi“ iki filosofinių pamąstymų, kas yra menas ir kada jis prasideda, atliekant kūrinį.

„Vieni atlikėjai gali groti greitai, o kiti ekspresyviai ir giliai. O jeigu gali groti ir taip, ir taip – tau jau vadinama menu“, – savo mintis dėstė P. Geniušas.

Petras Geniušas

Paklausus, ką pianistams reiškia „klasika XXI amžiuje“, atsakymas privertė susimąstyti ir su menu visai nesusijusią auditoriją: „Klasika visuomet išliks klasika, – sakė P. Geniušas. – Kiekvienas išsilavinęs žmogus turi žinoti, kas yra klasika ir iš skirtingos didelio srauto informacijos turi gebėti atsirinkti, kas yra tikra, ir kas ne.“

Muzikos grandai ir jaunieji talentai

Naujai atgimusios, gilią praeitį turinčios vietos ilgai tuščios nelieka. Beveik prieš metus „Vaidilos“ teatras pakilo tarsi sfinksas iš pelenų ir pakerėjo ne vieno meno mylėtojo akį ir širdį. Nepastebėtas jis neliko ir tarp muzikos mylėtojų ir šios srities profesionalų, todėl jau nuo rugsėjo mėnesio čia bus galima apsilankyti ilgalaikio muzikinio projekto, pavadinto „Vaidilos klasika“, koncertuose.

„Vaidilos klasika“ – tai aukščiausios meninės kokybės siekiantis projektas, kuris suvienys geriausius klasikinės muzikos atlikėjus ir jaunuosius talentus iš Lietuvos bei užsienio. Projekto tikslas – klasikinės muzikos koncertus padaryti įdomius ir prieinamus platesnei visuomenei pasitelkiant aukščiausio lygio meninę programą, išskirtinę erdvę ir geriausius atlikėjus.

Jau nuo pat atidarymo, kuris įvyks rugsėjo 21 dieną, planuojama įspūdinga programa, kuri apims ne tik Lietuvos, bet ir užsienio muzikos žvaigždžių pasirodymus. Pirmame sezone koncertuoti atvyks Grammy apdovanojimą gavęs A. Puškariovas (Ukraina/Latvija) bei Grammy nominantas A. Žlabys (Lietuva/JAV) . Scenoje taip pat pasirodys: F. Pavri ( Indija / Didžioji Britanija) ir P. Geniušo duetas, V. Griaznovas (Rusija), choras „Brevis“, Baltijos Gitarų kvartetas, Merūnas Vitulskis, E. Seilius ir K. Zmailaitė, M. Jatkauskaitė, V. Paukštelis, choras „Viva“, R. Valuntonis ir kt.

Geniušų pokalbis

Vienas iš projekto organizatorių, „Vaidilos klasika“ meno vadovas pianistas Darius Mažintas yra įsitikinęs, kad šis projektas suteiks galimybę dar platesnei visuomenei iš naujo pamilti klasikinę muziką.

„Mes – jauni ir veržlūs žmonės, sukaupę didelę patirtį kultūros ir meno srityje. Mes jau esame organizavę ne vieną renginį, sulaukusį puikių atgarsių ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje. Vienas iš mūsų siekių – išsiskirti iš minios ir uždegti klausytojų širdis meile klasikinei muzikai. Įprasta manyti, kad klasika populiari tik tarp vyresnio amžiaus žmonių. Mes tai žinome ir norime keisti šį požiūrį. Norime į klasikinės muzikos koncertus pritraukti kuo platesnę klausytojų auditoriją“, – kalbėjo žinomas muzikantas.

Erdvė – įkvėpta istorijos

Vaidilos teatras turi ilgą istoriją, tai reikšminga erdvė Lietuvos kultūros metraštyje. XIX amžiuje pastatytas teatras yra išskirtinio neogotikinio stiliaus, būdingo to meto bažnyčioms. Šioje salėje 1905 m. Suvaidintas pirmasis lietuviškas spektaklis „Amerika pirtyje“.

„Teatro salė pasižymi puikia akustika, kuri idealiai tinka kamerinės muzikos koncertams. Restauruojant teatrą salė įrengta pagal aukščiausius pasaulinius standartus. Joje koncertų metu publika tarsi prisiliečia prie istorijos ir tuo pačiu yra apsupta šiuolaikiško komforto. Bene ryškiausia koncertų salės puošmena - koncertinis fortepijonas „Yamaha S6“, skirtas tikriems profesionalams“, – džiaugsmo nauju projektu neslėpė teatro direktorius Gediminas Jankus.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)