Rugsėjo 7–11 d. Vilniuje, Panevėžio ir Varėnos rajonuose vyksiančio festivalio, kurį rengia Lietuvos liaudies kultūros centras, programoje – įsimintini koncertai, instrumentų ar muzikantų fotografijų parodos, folkloro dirbtuvės, dalijimasis instrumentų gamybos žiniomis bei susitikimai su meistrais ir muzikantais.

Festivalio pradžią rugsėjo 7 d. skelbs Alberto Martinaičio sukurtų lietuvių liaudies muzikos instrumentų bei Antono Šuminskio fotografijų ciklo „Būsiu muzikantu“ parodų atidarymai ir Kauno tautinės kultūros centro folkloro ansamblio „Ratilėlis“ koncertas Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejuje. Vėliau renginiai kelsis į Vilniaus mokytojų namų svetainę – pasirodys instrumentinio folkloro grupė „Vydraga“, veiks to paties pavadinimo Zino Kazėno tapybos darbų paroda ir kanklininkės Žemynos Trinkūnaitės kompaktinės plokštelės pristatymas bei koncertas.

Rugsėjo 8 d. į savo dirbtuves kvies tautodailininkas, medžio drožėjas, liaudies instrumentų kūrėjas Jonas Bugailiškis, Vilniaus mokytojų namų svetainėje koncertą „Du@i“ surengs Lietuvos armonikininkų duetai, o vakare Vilniaus senamiesčio kavinėse savo talentą demonstruos festivalio svečiai: vengrų liaudies muziką bei piemenų dainas atliks muzikantai iš Vengrijos, įvairiais instrumentais gros atlikėjos iš Estijos, pasirodys folkloro ansambliai iš Rusijos ir Baltarusijos, kapela iš Lenkijos, grupė iš Latvijos, duetai iš Šiaurės Airijos ir Italijos.

"Griežynė 2016". Duetas iš Šiaurės Airijos

Pastarojo muzikantai Novella ir Mario šiuo metu įsikūrę Lietuvoje, jie, kaip patys teigia, trokšta, kad jų muzika dar labiau suartintų gimtąją Italiją ir Lietuvą, tad savo pasirodymu pasakos apie gimtąją žemę šaliai, kurioje gyvena.

Rugsėjo 9 d. Vilniaus mokytojų namuose vyks didysis festivalio „Griežynė“ koncertas. Dalyviai atliks gražiausius savo repertuaro kūrinius – klausytojams tai yra puiki proga išgirsti ir pamatyti visus muzikantus drauge. Be to, didžiajame koncerte, kaip ir visuomet, bus malonių staigmenų.

Rugsėjo 10 d. festivalio dalyviai svečiuosis ir koncertuos Panevėžio krašto amatininkų šventėje „Audimo raštų kalba“ ir Smilgių etnografinėje sodyboje, o rugsėjo 11 d. Varėnos rajone surengs baigiamąjį koncertą. Žiūrovai visuose renginiuose galės lankytis nemokamai.

"Griežynė 2016". Lietuvių folkloro ansamblis "Vydraga"

Festivalis „Griežynė“ – seniausias Rytų Baltijos regiono šio žanro renginys, vykstantis kas dvejus metus. Siekdami supažindinti Lietuvos visuomenę su įvairių tautų liaudies muzikantais, instrumentais ir tradicine muzika, svečiams pristatyti lietuvišką autentišką muzikavimo tradiciją, 1992 m. festivalį sumanė du instrumentinio folkloro entuziastai – Algirdas Klova ir Arūnas Lunys.

Per 14 metų žiūrovams jau grojo Lietuvos, Latvijos, Estijos, Rusijos, Ukrainos, Baltarusijos, Lenkijos, Suomijos, Anglijos, Švedijos, Norvegijos, Danijos, Peru, Airijos, Velso, JAV, Italijos, Japonijos, Irano, Turkijos, Kinijos, Vengrijos ir kitų šalių muzikantai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)