Kaip žada J. Miltinio dramos teatro vadovas Linas Zaikauskas, Panevėžiui tęsiant pavasarį teatro pradėtą iniciatyvą „Panevėžys vienija ir taškas“ kas mėnesį žiūrovai galės išvysti po vieną premjerą. Viena jų pavasarį bus rodoma netgi siaurojo geležinkelio depe. Taip pat laukia filmai, parodos, koncertai, netgi V. Klyčko vizitui skirtas bokso turnyras.

Jis priminė, kad projektas gimė kaip bandymas atkreipti į teatrą kuo didesnį dėmesį ir padaryti taip, kad mieste „būti kultūringam būtų madinga“.

Visos pjesės – premjerinės Lietuvoje

Jau rugsėjo pabaigoje L. Zaikauskas žada pristatyti publikai premjerinį savo režisuotą spektaklį „Lavina“ pagal T. Džiudženoglu pjesę. Atvykti planuoja ir pjesės autorius.

„Rugsėjo 24 dieną autorius atvažiuos į Panevėžį, o jam pasižiūrėjus spektaklį „Lavina“, 25 dieną padarysime teatro scenoje diskusiją, kuri taip ir vadinsis: „Globalaus pasaulio grėsmės ir baimės“, joje dalyvaus Tundžeras Džiudženoglu, Krzysztofas Zanussis“, – rugsėjo iniciatyvas BNS pristatė L. Zaikauskas.

Diskusijoje taip pat dalyvaus filosofas Krescencijus Stoškus, ją moderuos žurnalistas Tomas Dapkus.

„Noriu pasakyti, kad mūsų sezone šiemet kiekviena pjesė bus pastatyta pirmą kartą Lietuvoje, pirmą kartą išversta į lietuvių kalbą (...), pirmą kartą Lietuvoje yra ir tai, kad šis sezonas bus labai tarptautinis. Visi teatrai retkarčiais pasikviečia užsienio režisierių, bet mūsų šiame sezone „razina“ bus lietuvių režisierius“, – pažymėjo L. Zaikauskas. Visi spektakliai statomi lietuvių kalba, juose vaidins J. Miltinio teatro aktoriai

Renginiai rudenį vyks ir Panevėžio Gabrielės Petkevičiaitės-Bitės viešojoje bibliotekoje, kur saugomas gausus J. Miltinio archyvas, – rugsėjo 12 dieną bus pristatyta knyga „Romų pasakos“, rengiama diskusija apie romų Holokaustą. Rugsėjo 17 dieną vyks susitikimas su teatrologu Martynu Petriku, kuriame bus aptartos šiuolaikinio teatro aktualijos, visą mėnesį veiks paroda „Kaip išgyventi XX amžiuje“.

J. Miltinio dramos teatras

Repeticijos vyko ir K. Zanussio namuose

Teatro padiktuota spalio tema – „Nusikaltimas ir bausmė“ su mėnesio kulminacija – K. Zanussio pjesės „Hibris“ premjera. Spektaklį su J.Miltinio dramos teatro aktoriais kūrė pats K.Zanussis, jis teatralus repeticijoms buvo pasikvietęs į savo namus Lenkijoje.

Anot spektaklyje vieną pagrindinių vaidmenų sukūrusio Lietuvos jaunimo teatro aktoriaus Vido Petkevičiaus, premjera bus pasaulinė, kadangi visi ankstesni bandymai pastatyti pjesę scenoje nebuvo realizuoti. Anot jo, aktoriams nebuvo lengva, kadangi pjesėje yra „labai daug filosofinio teksto“. Nors darbas vyko labai įtemptu grafiku, aktoriai tvirtino įtampos nejautę, pats K. Zanussis buvo itin geranoriškas ir net pasisiūlė būri gidu.

„Prisipažinsiu: nesu taip daug dirbęs, kaip šį kartą. Nors buvo nuostabi aplinka: dvarelis, puikūs sodai, daug šunų, bet nebuvo kada daug dairytis, per dvi savaites reikėjo padaryti spektaklį. Taip ir įvyko, dirbti reikėjo labai daug. (...) Nebuvo jokios įtampos, tiesiog buvo didžiulis darbas. Jis visą laiką siūlė mums pailsėti, nuvažiuoti kur nors į miestą, sako: esu labai geras gidas, norėčiau jus kur nors nuvežti, ką nors parodyti, bet mes atsisakydavome, nes nebuvo daug laiko“, – pasakojo V. Petkevičius.

Pasak jo, su K. Zanussiu, kuris laisvai šneka šešiomis kalbomis, aktoriai bendravo rusiškai ir angliškai, po repeticijų naktį vykdavo K. Zanussio filmų peržiūros – tų, kurie niekada nebuvo rodomi didžiuosiuose ekranuose Lietuvoje.

Lapkritis – Maidano mėnuo

Lapkritis bus skirtas Maidano įvykiams Ukrainoje paminėti. Be Ukrainos menininkų parodų, koncertų bus pristatytas Ivano Franko teatro meno vadovo Stanislavo Moisejevo spektaklis „Saša, išnešk šiukšles“ pagal vienos garsiausių ukrainiečių dramaturgių Natalijos Vorožbit pjesę.

Lapkričio mėnesį taip pat laukiama Ukrainos kino režisieriaus Sergejaus Loznicos, pristatysiančio kino festivaliuose laurus skinantį filmą apie Maidaną, iš Vatikano žada atvykti ir graikų katalikų vyskupas Igoris Bialyko, jis dalyvaus diskusijose teatre.

„Laukiame buvusio panevėžiečio, pasaulio bokso čempiono ir šiandieninio Kijevo mero Vitalijaus Klyčko. Panevėžys net organizuoja didelį tarptautinį bokso turnyrą jo atvykimo garbei – štai, iki ko atveda teatras“, – teigė L. Zaikauskas. Tikimasi, kad kartu su V.Klyčko atvyks Ukrainos kultūros ministras Jevhenijus Nyščiukas.

Pavasarį savo premjerą J. Miltinio teatre pagal čekų rašytojo Bohumilo Hrabalo apysaką „Ypatingai sekami traukiniai“ pristatys ir kitas garsus lenkų kino ir teatro režisierius Jacekas Glombas. J. Miltinio teatras žada kviesti ir čekų režisierių Jirį Menzelį, jo to paties pavadinimo filmas 1967-aisiais pelnė „Oskarą“ kaip geriausias užsienio filmas.

„Premjera įvyks labai įdomioje vietoje: Aukštaitijos „siauruko“ geležinkelio depe, kur tikri garvežiai tikrai važinės, parodysime ir „Oskaro“ laureato filmą. Duok, Dieve, jam sveikatos, atvažiuos į Panevėžį“, – teigė L. Zaikauskas. Pavasarį žadama pristatyti ir Karelų režisieriaus Andrejaus Dežonovo, gruzinų režisierių spektaklius.

Š.Birutis: pasirinkimas pasiteisino

Sezono pristatyme dalyvavęs kultūros ministras Šarūnas Birutis sakė džiaugiąsis permainomis Panevėžio kultūriniame ir viešajame gyvenime.

„Galiu pasakyti, kad mes tikrai neapsirikome paskirdami L. Zaikauską garbingą vardą turinčio teatro direktoriumi. Paprastai vertiname programas. Tai galiu pasakyti, kad ta jo programa, kurią jis pateikė ministerijai ir su kuria laimėjo, yra vykdoma daugiau nei šimtu procentų. Negali nedžiuginti ir sinerginis efektas, kuris eina iš teatro, įsijungiant bibliotekai, visai bendruomenei, jau dabar juntamas. Tikiuosi, kad tai plėsis“, – BNS sakė Š. Birutis.

L.Zaikauskas: buvusio absurdo teatre neliko

Nors pavasarį teatrą paliko dalis jaunų aktorių, L. Zaikauskas šio įvykio nesureikšmina ir sako, kad atmosfera teatre yra normali. Penktadienį iš Vilniaus atvyksta apie dešimt jaunų aktorių merginų, dalį jų teatras tikisi įlieti į savo gretas.

„Visi Lietuvoje supranta krepšinį, visi yra krepšinio specialistai. Tikriausiai jie nustebtų, jei kas pasakytų, kad yra komanda, kur beveik pusė žaidėjų žaidžia dar ir kitose komandose, be to, dar renkasi varžybas, kuriose žais ar nežais, kelia sąlygas, kad būtinai žaistų pirmajame penketuke. Tikriausiai bet kuris krepšinio mylėtojas suprastų, kad čia yra visiškas absurdas. Toks absurdas buvo mūsų teatre, ačiū Dievui, jo neliko“, – sakė jis.

Legendinio režisieriaus J. Miltinio įkurtas dramos teatras pastaraisiais metais garsėjo konfliktais. 2010 metais aktoriai sukilo prieš ilgametį teatro vadovą Rimantą Teresą. Pasibaigus jo kadencijai konkursą vadovauti teatrui laimėjo aktorius Laimutis Sėdžius, bet po kelių dienų jis pasitraukė nepaaiškinęs priežasčių. 2010 metų lapkritį teatrui ėmė vadovauti režisierius Romas Vikšraitis, kolektyvas išreiškė nepasitikėjimą jam, tačiau vadovas sugebėjo išsilaikyti iki 2015-ųjų. Į jo vietą pernai spalį paskirtas L. Zaikauskas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją