Ir galerija GRAFO su pačiu tapytoju nutarė tai įrodyti: savaitės pradžioje atvykęs į Vilnių K. V. Svenssonas sėdo priešais molbertą ir diena iš dienos, potėpis po potėpio kūrė paskutinįjį parodos paveikslą. Trakų gatvės praeiviai gyvai domėjosi tapytojo kūrybos procesu, radosi ir tokių, kurie sugrįždavo pasižiūrėti, kiek menininkui pavyko pasistūmėti.

Kristianas Vodderas Svenssonas

Lietuvoje pirmą kartą viešintis menininkas liko sužavėtas Vilniaus vaizdų. Leisdamasis lėktuvu virš miesto K. V. Svenssonas pro iliuminatorių gėrėjosi jo žaluma ir Neries vingiais. Teigė iškart pajutęs miestui didelę simpatiją.

Naujų įspūdžių jam suteikė Vilniaus senamiesčio gatvelės ir neskubrūs, gyvenimu besimėgaujantys žmonės. „Ta žaluma ir lengvos gyventojų eisenos, sakytum, betiksliai jų pasivaikščiojimai man suteikė daug ramybės. Savo krašte tokių būsenų patiriu vis rečiau. Dabar jau gerai žinau, kad šį miestą aplankysiu dar ir dar kartą“, – tvirtino danų tapytojas.

Kai kurios miesto detalės, vaizdai jau spėjo atsirasti ir paskutiniame K. V. Svenssono darbe. Jis tvirtino drobėje pavaizdavęs du šunis – „gerą“ ir „blogą“. Vienas jų draugiškai suko ratus aplink stalą, prie kurio svečias pietavo. O „blogasis“, užkabinęs pavadėliu stalo koją, dailininko valgius ir gėrimus išvertė ant grindinio.

Su garsia Danijos galerija NB bendradarbiaujantis tapytojas šiuo metu savo kūrybą rodo Ispanijoje, Vokietijoje ir gimtajame krašte. Tačiau tik į Lietuvą K. V. Svenssonas atvežė naujausių, specialiai mūsų publikai kurtų darbų.

„Paveiksluose, tapytuose akriliniais dažais ant drobės, menininkas kuria plūduriuojančius pasaulius, sklidinus smulkiausių detalių, motyvų“, – teigė GRAFO galerijos vadovė menotyrininkė Julija Dailidėnaitė. K. V. Svenssono kūrinių personažus – suaugusius žmones ir vaikus, gyvūnus ir skulptūras – supa gamtos idilė, medžių ūksmė, fantastinių parkų ramybė.

Susitikimas su Kristianu Vodderu Svenssonu

Į meditatyvias dano drobes norisi pažvelgti dar kartą, ypač išgirdus K. V. Svenssoną teigiant, esą jis tapo nuolat klausydamasis thrashmetal klasikos – grupių „Slayer“ ir „Sepultura“. Deja, į Vilnių atskrido nepasiėmęs savo įrašų, todėl GRAFO galerijos vadovės prašė surasti ką nors tinkama jo ausiai. Deja, ši galėjusi pasiūlyti tik „AC/DC“ ir „Pink Floyd“.

„Sepulturos“ klausausi tada, kai vaizduoju smulkiąsias detales – lapiją, žiedus. Kai reikia greito ritmo. O tapydamas apatinę paveikslų dalį paprastai klausausi „Coldplay“, – atviravo svečias iš Danijos.

K. V. Svenssonas gimė 1976 metais. Nuo 2015 metų gruodžio veikianti galerija GRAFO jau gana išsamiai pristatė šio menininko kūrybą, dabar metas pamatyti naujausius svečio darbus su pirmaisiais Vilniaus įspūdžiais. Paroda „The Sight of the Green“ veiks iki spalio 8 dienos.

Kristianas Vodderas Svenssonas ir Julija Dailidėnaitė

DELFI tęsia rubriką „Kultūros pjūvis“, kurioje pateikiamos svarbiausių meninių įvykių apžvalgos, kultūros ir subkultūros naujienos, pristatomos Lietuvos ir su ja susijusios garsios asmenybės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)