Daugybę apleistų vėliavų stiebų, vadinamų flagštokais, Vilniuje prieš porą metų pastebėjo anoniminis miesto rašytojas 209 ir siūlė arba juos panaudoti pilietinėms žinutėms, arba demontuoti, kad neterštų miestovaizdžio.

Šis menininkas gerai žinomas vilniečiams dėl savo užrašų „Vilnius Full of Space“, taip pat daugelio pilietinių žinučių kaip „Demokratija – kai piliečiai gali ir nori. Lietuva – demokratinė valstybė :D“, „Buvo dvidešimt pirmas amžius, turėjome vardų, dažų, laisvių, ir niekas nieko nenorėjo pasakyti“, „Dviratis jau išrastas. Atkemša miestus ir smegenis“ bei kitų. Jo darbai – tiek sveika visuomenės kritika, tiek, kai kuriais atvejai, kone poetinė kūryba.

Prie festivalio „Vilnius Street Art“ šiemet prisijungę buriuotojai „Gero vėjo klubas“ kartu su spaustuve „Print In“ įgyvendino 209 idėją – į apleistus flagštokus įkėlė jūrines vėliavas, kurių reikšmės slepia žinutes.

„Šiemet mums norėjosi prisidėti prie gatvės meno festivalio ir bent trumpam jūros ir vėjo kuriamą laivės pojūtį perkelti į sostinę. Pasirinkome 24 apleistus ir nenaudojamus vėliavų stiebus aštuoniose skirtingose lokacijose ir iškėlėme vėliavas, naudojamas perduoti žinutes tarp nutolusių laivų. Kviečiame visus pabandyti perskaityti šiuos signalus“, – sako „Gero vėjo klubo“ prezidentas Mantas Klimantavičius.

Kiekviena jūrinė vėliava turi fiksuotą reikšmę ir žymi raidę, skaitmenį arba frazę, pavyzdžiui „pavojingas krovinys“. Vėliavų kombinacijos taip pat turi reikšmes, pavyzdžiui „jūsų signalas priimtas, bet nesuprastas“. 2016-ųjų festivalis „Vilnius Street Art“ dėmesį sutelkė į transportą ir infrastruktūrą, taigi šis į miestą perkeltas laivybos elementas organiškai įsipina į festivalyje dalyvaujančių garažų, troleibusų ir eismo švieslenčių tinklą.

"Vilnius Street Art"

Pirmosios trys pirmadienio naktį suplevėsavusios vėliavos reiškia po vieną skaitmenį ir skelbia „209“. Jos iškeltos Konstitucijos prospekte priešais Vilniaus miesto savivaldybės pastatą.

„Ši vieta 209 vardui pasirinkta ne atsitiktinai. Viena vertus, formaliai jo kūrybą galima būtų traktuoti kaip miesto taršą. Tačiau tekstų turinys juos tarsi legalizuoja. 209 yra festivalio komandos favoritas, o jo darbai mus kasmet įkvepia nesustoti rengti festivalį. Uždokuoto jo vardo iškėlimas priešais savivaldybę yra švelnus flirtas tarp festivalio ir oficialios miesto valdžios. Festivalis palaiko jautrią ir turiningą kūrybą mieste. – sako „Vilnius Street Art“ vadovė Ūla Ambrasaitė. – 209 yra menininkas, kuriam itin rūpi Vilnius, didelė dalis jo darbų skirti miesto gyvenamosios aplinkos, savivaldos, korupcijos, transporto ar kitoms problemoms. Be to, per mažiausiai septynerius metus kūrybos jis tapo vienu labiausiai atpažįstamų sostinės gatvės menininkų“.

Festivalis neišduoda kitų mieste iškeltų vėliavų reikšmių ir palieka vilniečiams jas iššifruoti patiems. Tai galima padaryti internete susiradus Tarptautinio signalų sąvado (International Code of Signals) paaiškinimus.

Be to, „Gero vėjo klubas“ skatina žmones kurti pranešimus, kuriuos jie patys norėtų paskelbti ant konkrečių miesto flagštokų ir siųsti šias idėjas festivaliui „Vilnius Street Art“. Atrinktas idėjas festivalis paskelbs, o „Gero vėjo klubas“ išrinks labiausiai patikusius pranešimus ir jų autorių pakvies paburiuoti jachta Trakuose.

Vėliavos iškeltos prie kino teatro „Lietuva“, muzikos klubo „Loftas“, Šiuolaikinio meno centro, Vilniaus miesto savivaldybės, Vingio parke, Vašingtono skvere, K. Škirpos gatvėje, prie tilto per Vilnelę į Vilniaus dailės akademiją.

Flagštokų žemėlapį galite pamatyti čia.

Rugpjūčio 30 dieną festivalis „Vilnius Street Art“ kviečia miestiečius į didžiausio ir pagrindinio šių metų darbo – Juozapavičiaus krioklio, besirandančio ant Seimo garažų – pristatymą. Ant jo terasų, šalia besidarbuojant krioklio klijuotojams, rengiamas piknikas, specialiai kuriam Seimo kanceliarija jau nupjovė žolę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)