XVI amžiuje statytos Rotušės fasado restauracijos darbams Kauno miesto savivaldybė iš Privatizavimo fondo skyrė beveik milijoną litų - už šias lėšas suplanuota perdažyti fasadą dramblio kaulo spalva, pakeisti senus Rotušės langus, duris, karnizus, lietvamzdžius, balkonų tvoreles. Tačiau nuėmus senus dažus paaiškėjo, kad Rotušės bokštas avarinės būklės - nuo drėgmės pradėjęs irti ne tik tinkas, bet ir mūras. Jo irimą sąlygojo prieš 30 metų naudoti dažai, kurie neleido pastato sienai kvėpuoti, gilyn įsiskverbusi drėgmė ją ardė.

Bokšto avarinei būklei likviduoti, čerpių dangai pakeisti, vėtrungei restauruoti, vidaus darbams po langų pakeitimo restauratoriai prašo skirti dar 407 tūkst. litų. Kauno miesto meras Arvydas Garbaravičius tikisi, jog rugsėjo 8 dieną vyksiančiame posėdyje miesto taryba pritars šių lėšų skyrimui iš Privatizavimo fondo, o restauratoriai jau vykdo būtinus bokšto remonto darbus.

Darbus atliekančios bendrovės "Restauracija" direktorius Kęstutis Vaikšnoras teigia, kad naujieji dažai, kuriais dažomas fasadas, tarnaus mažiausiai 20 metų.

Rotušės šeimininkas bei miesto ceremonmeisteris Kęstutis Ignatavičius mano, kad tuo pačiu galėtų būti šiek tiek investuota ir į Rotušės laikrodį. Jo nuomone, nesolidu, kad centrinio miesto laikrodžio rodyklės vos įžiūrimos, sukasi ant plastmasinio ciferblato. Rotušės šeimininkas taip pat galvoja apie kokius nors užrašus - mat ant pietinio fasado tam yra padarytos specialios lentos, kurios iki šiol buvo tuščios.

Darbai verda ir Kauno arkikatedros bazilikos šventoriuje. Į miesto savivaldybę kreipėsi kunigai, prašydami atidengti šventovės pamatus, kurie paslėpti po gatvės danga "nekvėpuoja" ir dėl to yra. Arkikatedros šventoriaus remonto darbams Kauno miesto savivaldybė iš Privatizavimo fondo ir iš biudžeto skyrė 665 tūkst. litų. Remonto darbus atlieka bendrovė "Kauno keliai".

Jau pradėta ardyti Arkikatedrą juosianti plytelių ir grindinio danga, naujoji danga ties bažnyčia bus klojama giliau nei buvo, ji nuožulniai aukštės ir susilygins su aplinkinių senamiesčio gatvių grindiniu. Atdengus tikrąjį šventovės tūrį, jos siena paaukštės nuo 35 iki 70 centimetrų.

Kultūros paveldo departamento Kauno teritorinio padalinio vedėja Irena Vaškelienė teigia, jog pamatas pasislėpė per laikmečius "užaugus" gatvės dangai - mat kaskart nauja danga buvo dedama nenuimant senosios.

Kauno arkikatedra yra didžiausia bažnyčia Kaune ir viena didžiausių šventovių Lietuvoje. Jos ilgis - 84 metrai, plotis - 34 metrai, aukštis - 28 metrai. Tai vienintelė bazilikinio tūrio gotiška bažnyčia mūsų šalyje. Dabartinis bazilikos stilius yra pereinamasis iš gotikos į renesansą.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją