Įstatymo projekte nustatoma, kad vykdant kultūros ir meno srities pirkimus neskelbiamų derybų atvejais perkančioji organizacija gali sudaryti pirkimo sutartį nesilaikydama pirkimo procedūroms keliamų reikalavimų.

Taip galėtų būti perkamos kultūros ir meno prekės ir paslaugos, ekspertų paslaugos bei muziejų eksponatai, archyvų ir bibliotekų dokumentai.

Kultūros ministras Šarūnas Birutis BNS sakė, kad dabartinė tvarka – per daug varžanti, ji neatitinka užsienio šalių praktikos.

„Čia jau seniai pribrendęs klausimas. Gana ilgai mes susitikinėjome ir su kultūros sektoriumi, ir su Ūkio ministerija, ir su Viešųjų pirkimų tarnyba tam, kad palengvintume gyvenimą ir efektyviau leistume naudotis viešaisiais pirkimais kultūros sektoriuje. Šis sektorius iš tikrųjų turi savotišką specifiką (...). Jeigu mes norime nupirkti, pavyzdžiui, Violetą Urmaną, tai mes ją ir perkame, o ne sopraną ar mecosopraną už pigiausią kainą. Arba jeigu Oskaras Koršunovas perkamas, arba Juozas Statkevičius reikalingas. Iš tikro konkurencija tarp menininkų išlieka, tiesiog perkamas geriausiais ir tas, kuris reikalingas. Kitaip nėra niekur pasaulyje“, – aiškino ministras.

Anot jo, iki šiol tekdavo ieškoti, kaip apeiti įstatymą.

„Dirtinai reikėdavo prisitaikyti, būdavo gana sudėtinga, kas yra visiškai nereikalinga“, – teigė Š.Birutis.Ministro aiškinimu, įstatymas, pavyzdžiui, leistų ir lengviau pirkti vertybes aukcionuose.

Ministerijos aiškinimu, pataisomis būtų išspręstas kultūros ir meno srities pirkimuose ypač aktualus klausimas dėl pirkimo sutarčių, sudarytų su fiziniais asmenimis, viešinimo – atsižvelgiant į tai, kad asmens atlyginimo paskelbimas prieštarauja asmens duomenų apsaugos teisės aktams, atsisakyta reikalavimo viešinti fizinio asmens pateiktą pasiūlymą ir su juo sudarytą pirkimo sutartį.

„Jeigu mūsų atlikėjus kviečia į užsienį, pasižiūri, kiek čia mokėta, ir daugiau nemoka, tai jie labai skriaudžiami“, – viešinamų sutarčių sukeliamus sunkumus aiškino ministras. Š.Birutis sakė prašysiąs Vyriausybę ir Seimą dėl pataisų apsispręsti skubos tvarka.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)