Šiųmetis „Via Baltica“ festivalis visus kultūros ir meno gerbėjus sukviečia šeštąjį kartą. Šiais metais festivalis vyks liepos 28 – rugsėjo 2 dienomis Latvijos miestuose Liepojoje ir Kuldygoje.

Viešbučio „Promenade Hotel“ (Liepoja) antrajame aukšte galima apžiūrėti parodą „Prakalbinta tyla“, kurioje eksponuojami N. Žukauskaitės ir K. Norvilaitės grafikos darbai. Menininkių teigimu, ši paroda pasakoja apie tas tylos akimirkas, kuriose iš tiesų nėra nei tylos, nei tuštumos, vien – gyvybė ir žodžiai. Įkvėpimo parodoje eksponuojamiems lino raižiniams semtasi iš įvairių sričių ir objektų – klasikinės muzikos, kosmoso, kreida ant asfalto karštomis vasaromis dienomis pieštų piešinių ir kt.

K. Norvilaitės ir N. Žukauskaitės pavardės jau gerai žinomos už Lietuvos ribų. Jų asmeninių darbų parodos jau apkeliavo daugiau nei 20, o su grupinėmis parodomis – daugiau nei 100 pasaulio šalių.

K. Norvilaitės darbams būdingas ryškumas, dekoratyvinės spalvos, juodos, raudonos ir baltos spalvų kontrastai, kurie pasitelkiami minimalistinei estetikai perteikti. N. Žukauskaitė savo meno darbus užlieja tyla, – visi parodos lankytojai kviečiami atsiduoti tylai ir pasinerti į meninę erdvę, kurioje viešpatauja menininkės kūrybinė dvasia ir polėkiai. Ši erdvė turėtų tapti įkvėpimo šaltiniu ieškoti savų minčių ir žodžių šiame „Prakalbintos tylos“ pasaulyje. Ši paroda veiks iki rugsėjo 2 dienos.

Rugpjūčio 23-ąją, Baltijos kelio atminimo dieną, klausysimės koncerto „Jūra miške“, kurį atliks garsus lietuvių pianistas P. Geniušas ir saksofonistas L. Mockūnas. Koncertinė programa „Jūra miške“ specialiai sukurta Konstantino Mikalojaus Čiurlionio šimtųjų mirties metinių proga.

Polistilistinėje kompozicijoje į vieną muzikinę pynę supinti klasikinė muzika ir džiazo virtuoziškumas. Kompozicijos pagrindą sudaro improvizacijos M. K. Čiurlionio, Broniaus Kutavičiaus ir Felikso Bajoro kūrybinio paveldo temomis. Klaidžiodami po XIX-XXI amžių romantizmo, impresionizmo, šiuolaikinės klasikos ir džiazo labirintus, abu muzikai kaskart atranda vis naujus ir netikėtus improvizacinius viražus.

Festivalio rengėjai kviečia apsilankyti dokumentinėje parodoje „Baltijos laisvės kelias“, skirtoje istoriniam „Baltijos keliui“ atminti. Rugpjūčio 23-ąją vyks latvių režisieriaus Pėterio Krilovo dokumentinio filmo „Uz spēles Latvija“ nemokamas seansas, taip pat kitų garsių menininkų kamerinės muzikos ir džiazo koncertai. Pirmąjį iš koncertų, prestižinio estų a capella ansamblii „Estonian Voices“ programą, išgirsime jau rugpjūčio 18 dieną koncertų salės „Lielais dzintars“ didžiojoje salėje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją