Tinkamo namo paieškos truko metus, kūrybos procesas – pastarąsias dvi savaites. Gyventojai geranoriškai priėmė menininkų sumanymą, kaskart vaišino juos dar šiltais kepiniais. Netrukdė ir miesto valdininkija.

Įspūdingo dydžio kūrinyje ant keturių aukštų namo sienos broliai Gataveckai pavaizdavo mergaitę iš vaikų namų, pasiekusią pliušinių žaislų kalno viršūnę ir rašančią žodžius: „Dovanos? Žaislai? O gal šeima? Įsileisi mane?“ Pagrindinė menininkų sumanymo idėja – beglobiams vaikams nebereikia žaislų, jiems reikia šeimos, tikrų namų su mylinčiais žmonėmis.

„Mūsų tikslas – skatinti žmones priimti tėvų išsižadėtus vaikus į savo šeimas ir apskritai – atverti jiems duris į visuomenę“, – kalbintas DELFI, teigė A. Gataveckas. Anot jo, žmonės vis dar vengia vaikų namų auklėtinių, prisibijo įsileisti juos į savo bendruomenę. Esą tai gali neigiamai paveikti jų atžalas. „Nors globos namuose yra labai daug talentingų vaikų, – savo patirtimi dalijosi pašnekovas. – Beglobiams nebereikia pliušinių meškiukų, vienkartinių niekučių, dovanėlių, kuriomis apkrautos jų lovos ir kurios iš esmės nepašalina pačios problemos.“

Broliai Gataveckai

Piešinio autoriai kalba apie būtinybę atskleisti, išlaisvinti tokių vaikų kūrybingumą, mokyti juos konstruoti savo gyvenimą, kad išėję iš globos namų jie mokėtų gyventi savarankiškai.

Kūrinio modeliu tapytojai pasirinko vieną mergaitę iš Vilniaus vaikų socialinės globos namų „Gilė“. Į kūrybinį procesą broliai įtraukė ir benamį. Užuot laukus pašalpos, jam suteikė progą patalkininkauti prie tapybos kūrinio ir taip užsidirbti pačiam. Benamis išpjaustė kūrinyje vaizduojamos mergaitės trafaretą.

Broliai tikisi, kad jų kūrinys, atliktas akriliniais dažais ant specialiai paruoštos sienos, išliks ir dar ilgai trauks praeivių žvilgsnį. „Svarbiausia – siųsti žinią, kuri pasiektų kuo daugiau žmonių ir plistų toliau“, – tikino milžiniško piešinio autoriai.

Toks Gataveckų meno darbas Lietuvoje jau trečiasis. Pirmieji sukurti 2015 metais Alytuje ir Kaune. Piešiniais ant daugiabučių namų sienų siekiama atkreipti visuomenės dėmesį į ydingą vaikų globos namų sistemą, formuoti teigiamą požiūrį į tėvų globos netekusius vaikus, paskatinti savanorystę, vaikų įsivaikinimą ir globą.

Projekto „Laimingi vaikai = vaikai tarp mūsų“ idėja kilo 2015 metų pavasarį susibūrus „Bendraminčiams“ – neformaliai socialiai atsakingų piliečių grupei, kuriai be brolių Gataveckų priklauso vizažistė Vaida Venckutė, žmogaus teisių ekspertė Dovilė Šakalienė, gydytoja Živilė Makselienė, verslininkė Asta Vosylė, kultūros centro „In Actio“ vadovė Dovilė Rupšytė, dizainerė Vida Simanavičiūtė, ir kiti neabejingi žmonės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)