„Sieksime suprasti kintančią tikrovę ir individui kylančias dilemas jos akivaizdoje. Skirsime dėmesį tiek pripažintiems autoriams, klasikams, tiek šiuolaikinės dramaturgijos atstovams“, – teigė teatro vadovas Linas Zaikauskas.

Kitas svarbus sezono aspektas – įvairiakultūriškumas. Panevėžiečius ir miesto svečius teatras sieks supažindinti su iki šiol egzotiškomis laikomomis kultūromis. Panevėžio scenoje spektaklius pristatys, svečiuosis teatro ir kino režisieriai, dramaturgai iš Lenkijos, Rusijos, Ukrainos, Gruzijos bei Turkijos.

Teatras nepamirš ir jaunųjų žiūrovų – 76-ajame sezone laukia bent dvi premjeros vaikams ir jaunimui. Savo veiklą tęs vaikų ir jaunimo teatro studija su aktore Vita Šiaučiūnaite priešakyje. Spektakliais, socialiniais projektais – rugsėjį-lapkritį tęsis projektas „Panevėžys vienija ir taškas“ – Juozo Miltinio dramos teatras sieks save atskleisti kaip įvairialypę meno ir svarbią socialinių, kultūrinių diskusijų erdvę.

Sezono atidarymo proga rugsėjo 2 dieną teatras pristatys šiuolaikinio turkų dramaturgo Tundžero Džudženoglu pjesę „Lavina“. Pjesės siužeto centre – apokaliptinė baimė, apėmusi nedidelę kalnų bendruomenę. Jos nariai kone ištisus metus gyvena tyloje, kad tik „neprisišauktų“ sniego nuošliaužos, kuri gali palaidoti po sniegu visą miestelį. T. Džudženoglu, hiperbolizuodamas aplinkybes ir siužeto veiksmą perkeldamas į egzotišką, nuošalų kalnų miestelį, iš esmės kalba apie šiuo metu itin aktualias problemas: viešojoje erdvėje nuolatos eksploatuojamą baimę, vardan saugumo pažado aukojamą laisvę.

Tikint spektaklio keliamų klausimų aktualumu ir siekiant žiūrovams padėti geriau suprasti spektaklį bei jo kontekstą, rugsėjo 25 dieną vyks diskusija „Globalaus pasaulio grėsmės ir baimės“. Diskusijoje dalyvaus pats T. Džudženoglu ir lenkų kino legenda, eruditas Krzysztofas Zanussis. Diskusiją moderuos žurnalistas Tomas Dapkus.

Kitas svarbus sezono įvykis – spalio 1 dieną vyksianti pasaulinio garso kino ir teatro režisieriaus K. Zanussio spektaklio „Hybris (Puikybė)“ premjera. Pjesėje, kurios autorius – pats K. Zanussis, skrodžiamas ne tik šiuolaikinis individas ir jo etinis pasaulis, tačiau kartu paliečiama aktuali trauminės praeities ir dabarties sąveikos tema.

Kaip elgtis su dar neužgijusiomis XX a. žaizdomis? Išstumti į individualios ir kolektyvinės atminties paribius? Tačiau ar įmanoma pabėgti nuo savęs?

Spalio mėnesį teatro žiūrovų lauks dar viena premjera – Ukrainos teatro režisieriaus Stanislavo Moisejevo spektaklis „Saša, išnešk šiukšles“ pagal vienos svarbiausių šiuolaikinės ukrainiečių dramaturgijos atstovės Natalijos Vorožbit pjesę tuo pačiu pavadinimu. Socialinės tikrovės iššūkiai, siurrealizmas ir humoras – visa tai pinasi N. Vorožbit kūryboje, kuri yra pristatoma svarbiausiose Rusijos, Ukrainos ir kitų šalių scenose.

Finaliniuose projekto „Panevėžys vienija ir taškas“ renginiuose, skirtuose Maidano įvykių minėjimui, dalyvaus dabartinis Kijevo meras ir buvęs panevėžietis Vitalijus Kličko. Taip pat šiuo metu teatras tariasi dėl ukrainiečių kino režisieriaus Sergejaus Loznicos viešnagės Panevėžyje.

2017-ųjų vasarį sceną užleisime kolegoms iš Gruzijos – valstybiniam dainų ir šokių ansambliui „Rustavi“ ir Batumio valstybiniam Iljos Čavčavadzės vardo teatrui. Taip pat pristatysime premjerą – gruzinų teatro režisieriaus Andro Enukidzės spektaklį „Chanuma“. XIX a. romantinė komedija, gruzinų klasika, įgaus naują pavidalą Juozo Miltinio dramos teatro scenoje.

Pavasarį pristatysime dar vieno kviestinio režisieriaus, Karelijos valstybinio dramos teatro vadovo Andrejaus Dežonovo, premjerą „Siena“ pagal Seppo Kantervo absurdo komediją. Abejingų neturėtų palikti ir kita pavasario sezono premjera – lenkų teatro režisieriaus Jaceko Glombo spektaklis pagal vieno garsiausių XX a. antrosios pusės čekų rašytojo Bohumilo Hrabalo kūrybą.

Be naujų pastatymų ateinantį sezoną teatre vyks susitikimai su spektaklių kūrėjais, kiti renginiai. Naujojo sezono metu teatras, siekdamas semtis naujų idėjų, ir toliau aktyviai dalyvaus tarptautiniuose projektuose bei festivaliuose Vokietijoje, Ukrainoje, Baltarusijoje, Jungtinėje Karalystėje ir Kanadoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)