Antrus metus iš eilės sėkmingai organizuojamas bei begalę gerbėjų surinkęs Trakų projektas ant vandens patyrė netikėtą smūgį. Antrąją projekto dieną, ukrainiečių artistams šokant „Šopenianą“ pagal Fryderyko Chopino muziką, dangus, neišgirdęs organizatorių maldų, prapliupo smarkia liūtimi.

Projekto organizatoriai, siekdami įgyvendinti savo senąją idėją – pakelti Lietuvos kultūrą į vakarų Europos lygmenį – vykdė ne vieną projektą, kuriam tiktų antraštė „pirmą kartą Lietuvoje“. Vienas jų – jau tradicija tapęs „Gulbių ežeras“ rengiamas Trakų Galvės ežero akvatorijoje. Patirtis buvo perimta iš plačiai pasaulyje pagarsėjusių saulėtųjų Ispanijos bei Italijos baleto projektų, jau dešimtmečius sėkmingai rengiamų atvirose gamtos bei architektūros paveldo erdvėse.

Siekdami geriausio rezultato ir tikėdami šviesia idėja, organizatoriai suprato, kad Lietuvos orui, smarkiai skiriantis nuo pietų Europos, galimi ir negatyvūs rezultatai, bet dvejus metus iš eilės sėkmė šypsojosi jau patyrusiems projekto rengėjams ir siuntė skaidrias šiltas dienas.

Šiais metais rengėjai, plečiantis gerbėjų ratui – užsimojo organizuoti visą baleto šokio festivalį, žymiai praplėsdami įprastą programą bei keisdami pasirodymų lokacijas. Kaip bebūtų gaila – šįsyk likimas nebebuvo toks dosnus, įprastas „lietuviškas“ oras nepagailėjo nei žiūrovų, nei artistų, nei organizatorių.

Itin sėkmingai praėjusi pirmoji „Vasaros baleto šventės“ diena, kurios metu buvo pristatytas Piotro Čaikovskio „Gulbių ežeras“, itin pozityviai nuteikė artistus bei organizatorius. Aidint aplodismentams nesudrebėjo ir dangus.

Rūstus šeštadienio rytmetis bei dieninis lašnojimas belaukiant vakarinės „Šopenianos“ programos nuotaikos negerino, bet ir griovė viltis. Vakare vykusi dviejų valandų repeticija praėjo visu pajėgumu. Valandai likus iki koncerto pasipilė lietus, o gausiai susirinkusi publika, besidengdama skėčiais, nuoširdžiai laukė baleto virtuozų iš Ukrainos ir Didžiosios Britanijos pasirodymo.

Profesionalūs artistai, atsidėkodami atsidavusiai publikai bei vejami vakarykštės sėkmės pradėjo savo šokį. Turbūt net ir mėgėjas suprastų, kokių nežmoniškų pastangų ir atsidavimo reikalavo sudėtingiausių pa atlikimas avint puantus ir būnant iki kulkšnių vandenyje. Artistams reikia atiduoti pelnytą pagarbą – nei vienas jų nei karto nesuklupo, rodė meistrišką techniką ir visą laiką šypsojosi.

Sąžiningumo dėlei būtina paminėti, kad turbūt nė viena pasaulyje aukščiausio profesionalumo baleto trupė neišdrįstų pasirodyti scenoje susiklosčius šitokioms oro sąlygoms – tai milžiniškas pavojus sveikatai, tačiau organizatoriai, suvokdami lietuvišką oro kaitą, iš anksto pasirūpino slidimą sulaikančia specialiąja scenos danga, taip kad artistai drąsiai žengė į sceną.

Baigiantis pirmąjai daliai, netikėtai pradėjo streikuoti technika: projekto šviesų bei garso palyda. Tapo aišku, kad atlaikyti kaip iš kibiro besipilančią liūtį techninis aprūpinimas gali su klaustuku. Įvykus trumpąjam sujungimui, neatlaikė šviesos, pajungtos tiesiai prie scenos.

Vasaros baleto šventė

Nežiūrint į nieką ir neišdavę išgąsčio, artistai didvyriškai bei pilnu pajėgumu atšoko pirmąją programos dalį, bendrai susidedančią iš dviejų dalių. Organizatoriai bei technikai laiku ir blaiviai įvertinę padėtį, bei suvokdami elektros sujungimų tinklų išplanavimą dengiantį ne tik sceną, bet ir žiūrovų parterius, skubiai priėmė skaudų sprendimą – priverstinai baigti artistų pasirodymą. Laiku nepriimtas sprendimas galėjo kainuoti ne tik artistų, bet ir žiūrovų gyvybes. Atsiprašę visų dalyvavusių – organizatoriai baigė artisų pasirodymą po pirmosios dalies.

Dalyvavusių Trakų „Šopenianoje“ žiūrovų organizatoriai nenuvils. Visiems įsigyjusiems bilietus į „Šopenianą“ – garantuojamas nemokamas įėjimas į rugpjūčio 7 dieną Palangoje vyksiantį baigiamąjį „Vasaros baleto šventės“ Gala koncertą naujoje Palangos koncertų salėje (uždaroje patalpoje su stogu), todėl jokia nenugalima jėga nebegalės sutrukdyti mėgavimosi klasikinio bei modernaus baleto žanrų jungiamuoju koncertu. Suvokdami, kad ne kiekvienas žiūrovas turės galimybę atvykti į Palangą, organizatorių siūloma papildoma alternatyva – pateikę „Šopenianos“ bilietą – į salę papuls giminės ar draugai.

Urkrainiečiai, įsimylėję lietuivių publiką po pirmųjų dviejų pasirodymų, nekantraudami laukia jų Palangos koncertų salėję, juk jie taip ir neturėjo progos pademonstruoti visų savo sugebėjimų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)