Dvi dienas virtualioje erdvėje virė aistros: jauna, tačiau meno kritikų jau įvertinta Lietuvos tapytoja Dovilė Bilkštienė vieną iš savo itin mėgstamų paveikslų sumanė parduoti aukcione. Jame dalyvauti galėjo bet kas, turintis feisbuko paskyrą, skonį ir, žinoma, pinigų.

„Iš atostogų grįžau kupina naujų idėjų ir eskizų būsimiems paveikslams. Pirmąją idėją-avantiūrą pradedu įgyvendinti nedelsiant, – taip sumanymą feisbuke surengti savo paveikslo aukcioną pristatė tapytoja Dovilė Bilkštienė. – Lietuvoje daug kas skundžiasi, kad meno rinka yra neskaidri, galerijos ir menininkai retai atskleidžia sandorių detales, taigi, žinome, kaip menininkai vertina savo kūrinius, o ne už kiek juos parduoda po derybų su pirkėjais. Nusprendžiau, kad galiu įnešti truputį skaidrumo, taigi, galimybę nustatyti paveikslo kainą palieku savo feisbuko draugams ir siekėjams“.

Pranešusi pradinę paveikslo kainą – 1 euras, Dovilė netrukus susilaukė galybės komentarų ir netgi diskusijų. Tarp aukciono dalyvių ėmė rastis ir gerai žinomų pavardžių. „Tokio susidomėjimo ir tokios aršios kovos tikrai nesitikėjau“, - sakė menininkė.

Žinomas teisininkas ir meno kolekcininkas Irmantas Norkus, stilistas Kęstas Rimdžius, stipriausias planetos žmogus Žydrūnas Savickas, kūrybininkas Povilas Miškinis bei kiti feisbuko bendruomenės nariai nepaliaudami kėlė kainas. Tačiau aukciono pabaigoje aršiausia kova užvirė tarp rašytojo ir apžvalgininko A. Užkalnio ir verslininkės Lauros Bohne. Paskutinėmis minutėmis jie kainą net kelis kartus kėlė po 50 eurų. Likus vos kelioms sekundėms iki aukciono pabaigos, azarto apimtas A. Užkalnis pateikė paskutinį pasiūlymą, kurio nurungti nebespėjo niekas. „Pirmą kartą aukcione kažką laimėjau“, – parašė jis, vos tik pasibaigė laikas.

„Netiesa, kad Lietuvoje niekam neįdomu šiuolaikinis menas ir visi perka tik paveikslus sostinės Pilies gatvėje arba vyresniosios kartos žinomų menininkų darbus. Aukcionas įrodė – šiuolaikinio meno rinka gyva, joje varžosi ne tik žinomi kolekcininkai, bet ir žmonės, vertinantys meną bei galintys jį sau leisti“, – kalbėjo aukciono organizatorė D. Bilkštienė ir džiaugėsi, kad informacija apie aukcioną plito be jokios išorinės reklamos, o pirkėjai aukcionu susidomėjo gavę žinią iš savo feisbuko draugų, kurie aktyviai dalinosi jos žinute savo profiliuose.

Dovilės tapytą paveikslą „Gandras“ A. Užkalnis įsigijo už 2650 eurų. Rašytojas ir apžvalgininkas, šiemet išbandęs ir komiko vaidmenį scenoje, vis garsiau kalbantis apie nuosavo leidinio – „Užkalnio“ žurnalo pasirodymą, prisipažino, jog įsigyti meno kūrinį jam – naujiena. Juo labiau – aukcione.

„Tačiau aš žinau, kad Dovilės drobės yra pripažintos daugiau už mane išmanančių menotyrininkų, dėl jos talento nesiginčijama. Neabejoju, kada nors ji taps viena labiausiai perkamų Lietuvos menininkų – tai tik laiko klausimas. Labai tikiuosi, kad ir toliau uždirbsiu tiek, kad man nereiks šio kūrinio parduoti už dešimteriopą kainą, noriu, kad jis visada puoštų mano namus“, – sakė aukciono laimėtojas.

D. Bilkštienė studijavo tapybą Vilniaus dailės akademijoje. Šiais metais ji surengė savo personalinę parodą Vilniaus galerijoje „Meno niša“. Jos paveikslų yra įsigiję Lietuvos bei Latvijos kolekcionieriai, visai neseniai menininkės autoportretas papildė Vidmanto Martikonio autoportretų kolekciją.

Tapytojos kūrybą teigiamai vertina Lietuvos meno kritikai ir žinovai, po personalinės parodos Dovilei gerų žodžių negailėjo menotyrininkė prof. dr. Raminta Jurėnaitė, ŠMC vadovas Kęstutis Kuizinas, meno kritikė Kristina Stančienė. Pasaulyje žinomas menotyrininkas Simonas Hewittas meno mugės „ArtVilnius“ apžvalgoje Dovilę įvertino kaip vieną iš penkių įdomiausių meno mugėje dalyvavusių Lietuvos menininkų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (81)