Operatoriaus statusas kino kūrimo procese yra ir techninis, ir kūrybinis. Operatorius atsakingas už tokius estetinius sprendimus kaip kadras, šviesa, lokacija ir daugelį kitų. Kalbėdamas apie operatorystės reikšmę F. Kelemenas teigia: „Kai operatorius gerai sutaria su režisieriumi, jiedu dalijasi bendra kūrinio vizija, drauge priima kūrybinius sprendimus. Taip artimai bendradarbiauti gali tik bendraminčiai. Ir tai yra gražiausia, kas gali nutikti kuriant filmą.“

Vokiečių operatorius F. Kelemenas judančių vaizdų industrijoje vadinamas „kino viltimi“. Jis pats ir režisuoja, tačiau pasaulyje ypač išgarsėjo dėl kūrybinės partnerystės su vengrų režisieriumi Béla Tarru. Kartu jie filmavo „Turino arklį“ (2011) ir „Žmogų iš Londono“ (2007). Pastarajame filme vaidino nepamirštamoji britė Tilda Swinton, tad šeštadienį Kino stovyklos dalyviai galės operatoriaus paklausti tiesiai: ką reiškia per kino akį stebėti T. Swinton?

Su prancūzų kino deive A. Godard pabendrauti taip pat bus galima šeštadienį. Nors pavardžių sutapimas su legendiniu Naujosios bangos režisieriumi Jean-Lucu Godardu tėra atsitiktinumas, operatorė bendrapavardžiui kino kameros srityje meistriškumu nenusileidžia. „Cezariu“ apdovanota A. Godard jau daugelį metų filmuoja kartu su prancūzų režisiere Claire Denis, taip pat yra dirbusi su tokiais garsiais autoriais kaip Agnès Varda, Peteris Handke ir Wimas Wendersas.

F. Kelemenas

„Nors Kino stovykla vyksta jau septintus metus, tačiau dar toli gražu neišsisėmė. „Kino akis“ ir vėl unikali savo svečiais ir dinamiška programa, taip pat praktiniu požiūriu. Čia bus kalbama apie kameros teorijas, techninius ir estetinius filmavimo ypatumus ir vienaip ar kitaip nufilmuotų vaizdų implikacijas žiūrovams“, – sako viena organizatorių Goda Jurevičiūtė.

Penktadienio vakarą stovyklos dalyviai turės progą pamatyti ir išgirsti garsiosios Lodzės kino mokyklos absolventą A. Sikorą. Jis Kino stovykloje praskleis operatoriaus darbo užkulisius meistriškumo seminare.

Operatoriui prestižinius apdovanojimus ir pasaulinį pripažinimą atnešė kartu su režisieriais Lechu Majewskiu filmuoti „Voicekas“ (1999), „Angelas“ (2001), „Malūnas ir kryžius“ (2011), su Piotru Dumała filmuotas „Miškas“ (2009). Taip pat drauge su Jerzy Skolimowskiu kurti filmai „Keturios naktys su Ana“ (2008) ir „Būtini žudymai“ (2010).

Pastarasis filmas 2011 metais apdovanotas specialiuoju Kanų kino festivalio komisijos prizu, o A. Sikora nominuotas Europos kino akademijos rengiamuose Europos filmų apdovanojimuose, be to, įvertintas „Auksiniu liūtu“ Gdynės kino festivalyje.

Prieš minėtąjį susitikimą įvyks kūrybinės operatorystės dirbtuvės. Jos dalyvius užims lietuvių kino kameros meistrai Eitvydas Doškus ir Vilius Mačiulskis, priklausantys Lietuvos kino operatorių asociacijai.

E. Doškus – jaunas, bet jau patyręs ir festivalyje „Kinošok“ (Anapa) už geriausią operatoriaus darbą filmuojant „Ramybę mūsų sapnuose“ (rež. Š. Bartas, 2015) apdovanotas kino operatorius.

V. Mačiulskis – kino, muzikinių klipų, reklamos operatorius, filmavęs „Lernavan“ (rež. Maratas Sargsyanas, 2010), „Igruški“ (kartu su Audriumi Zeleniumi, rež. Lina Lužytė, 2012), „Alkofutbolas“ (rež. Kęstutis Gudavičius, 2014).

Kino stovykloje taip pat bus galima susitikti, paklausyti ir pabendrauti su režisieriais Audriumi Stoniu, Deimantu Narkevičiumi, Mantu Kvedaravičiumi, kino ir vizualumo tyrinėtoja Natalija Arlauskaite, kino teoretikais Luku Brašiškiu, filosofu Nerijumi Mileriumi, menotyrininke Agne Narušyte, kino teoretiku Gabrieliumi Paletzu.

Tradiciškai laukia ir keletas kinematografiškų vakaro koncertų – penktadienį koncertuos kultinė Maskvos roko grupė „Megapolis“, šeštadienį plokšteles suks „Filomino DJ’s“. Paskutinę Kino stovyklos „Kino akis“ dieną, sekmadienį, dalyvius į virtualią realybę įves menininkas-programuotojas Bartošas Polonskis. Vėliau patirtys bus apibendrintos diskusijoje su Karoliu Kaupiniu „Aš ir Kitas“. Dalyvaus režisierius Mindaugas Survila, operatoriai E. Doškus, V. Mačiulskis, Vytautas Katkus.

Septintus metus iš eilės vykstanti Kino stovykla yra neformali kino kūrėjų, kritikų, kinotyrininkų, studentų ir žiūrovų diskusijų erdvė. Šiemet VšĮ „Meno avilio“ rengiama Kino stovykla „Kino akis“ vyks mažosios Lietuvos kultūros sostinės Gelgaudiškio dvaro sodyboje Šakių rajone.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją