Šių metų festivalyje išgirsime dvi kūrinių premjeras – liepos 24 dieną Palangos Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į Dangų bažnyčioje festivalio atidarymo metu Klaipėdos kamerinis orkestras ir mecosopranas Nora Petročenko pirmą kartą Lietuvoje atliks Algirdo Martinaičio kūrinį „Vigilate et orate“ („Videte, vigilate, et orate“, Mk 13, 33 –35).

Rugpjūčio 4-ąją toje pačioje bažnyčioje Lietuvos kamerinis orkestras ir duetas iš Norvegijos – violončelininkė Toril Syrrist-Gelgota ir altininkas Povilas Syrrist-Gelgota – pristatys kompozitoriaus Kjello Marcusseno dvigubą koncertą altui, violončelei ir styginiams.

Wolfgango A. Mozarto kūrinius koncerte atliks solistė, Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatė sopranas Asta Krikščiūnaitė. Jungtinėms pajėgoms diriguos svečias iš Norvegijos Rune Bergmannas, kuris ką tik buvo paskirtas Kalgario (Kanada) filharmonijos orkestro meno vadovu. Nepaprasta dovana klausytojams – koncerte dalyvausiantis kompozitorius K. Marcussenas.

Muzikos festivalis „Ave Maria“

Įsimintinas chorines programas parengė Kauno valstybinis choras (rugpjūčio 12 d.) – „Laudate Dominum“ – ir valstybinis choras „Vilnius“ – „Tėvyne mūsų, kur esi danguos“ (rugpjūčio 14 d.). Rugpjūčio 6-ąją Šventosios bažnyčioje kamerinis choras „Draugiški projektai“ publikai pristatys Bachų šeimos kompozitorių chorinius kūrinius.

Liepos 27-osios ir rugpjūčio 7-osios vakarai bus skirti vargonų muzikai. Alexandras Gorinas iš Izraelio ir Davidas Troiano iš JAV surengs rečitalius, per kuriuos naujai suskambės chrestomatiniai kūriniai ir mūsų klausytojui mažai pažįstamų Vakarų kompozitorių opusai.

„Didingasis Händelis“ – baritono Tomo Tuskenio ir pianistės Audronės Juozauskaitės rugpjūčio 5-ąją Šventojoje atliekama programa – sudomins vokalo muzikos gerbėjus, o tradicinis festivalio pabaigos koncertas vyks Palangos bažnyčioje, kur festivalio meno vadovė A. Krikščiūnaitė ir Palangos pučiamųjų orkestras, diriguojamas Vyganto Rekašiaus, iškilmingai šlovins „Pasaulio balsus“.

Pasak festivalio rengėjos Gitanos Krikščiūnaitės, Tiškevičių rūmai, Kurhauzas ir Palangos bažnyčia – Palangos kultūros židiniai, kuriuose prasminga rengti klasikinės muzikos koncertus. „Mums svarbu, kad festivalis turi ir labiau kamerinę erdvę Gintaro muziejuje, kur vyksta klasikinės, šiuolaikinės kamerinės muzikos koncertai – kiek laisvesni nuo įpareigojančių bažnytinių kanonų“, – kalbėjo G. Krikščiūnaitė.

Muzikos festivalis „Ave Maria“

Gintaro muziejuje skambės ir muzika, ir žodis – liepos 30 dieną atlikėja Neringa Nekrašiūtė ir džiazo pianistas Egidijus Buožis pins poezijos ir melodijos pynę. Rugpjūčio 10-ąją aktorė Birutė Mar išgyvens poetės Salomėjos Nėries dramą monospektaklyje „Poetė“. Liepos 26 dieną – vakaras romantikams: taip savo programą pavadino fortepijoninis trio „Kaskados“.

Kupiną emocijų vakarą žada rugpjūčio 13 dienos vokalinės muzikos koncertas – į pasimatymą pakvies Čiurlionio kvartetas ir charizmatiškas duetas – Kristina Zmailaitė ir Edmundas Seilius.

Tradiciškai festivalyje svečiuosis Legenda. Renginyje „Dėmesio – Autorius!“ rugpjūčio 11 dieną Gintaro muziejuje susitiksime su kompozitoriumi, filantropu maestro Giedriumi Kuprevičiumi. Jam talkins baritonas Jurgis Jarašius. Liepos 27 dieną grafų Tiškevičių rezidencijoje Palangos Kurhauze karaliaus valsas – visus genialiojo Fryderyko Chopino valsus skambins festivalio svečias, žinomas pianistas Gintaras Januševičius.

Festivalio meno vadovė, prof. A. Krikščiūnaitė džiaugiasi, jog aštuntą vasarą vyksiantis festivalis jau užsiaugino savo publiką – ji žino, kur ateina, yra nepaprastai kultūringa. „Ypač stebisi ir džiaugiasi užsienio poilsiautojai, atradę tokių kokybiškų koncertų. Didelė laimė dovanoti žmonėms sielos džiaugsmą, iškilią muziką ir šviesią mintį“, – sakė A. Krikščiūnaitė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)