Italija gali daug kuo pasigirti: valgiais, architektūra, mada, dizainu... Ko gero, sunkiai rastume ir žmogų, nei karto negirdėjusio „O sole mio“, „Funiculi funicula“ ar „Santa Lucia“. Šios populiarios melodijos gimė ne kur kitur, o pietinėje Italijoje, šalia Vezuvijaus ugnikalnio, įsikūrusiame Neapolyje. Tai miestas, kuris kunkuliuoja, verda emocijomis, o kartais, bežiūrint į žydrą dangų ar Vezuvijaus viršukalnę, nuteikia svajingai. Tad ir čia sukurta muzika atspindi skirtingas nuotaikas.

Neapolietiškos dainos išsiskiria banguojančia ritmika bei spinduliuojančia melodika, kuri užburia ne tik klausytojus, bet ir pačius atlikėjus. O kaip kitaip galėtų būti, ypač žinant faktą, jog šiose, viena už kitą gražesnėse melodijose, nugulė daugiau kaip 700 metų kauptos gyvenimo istorijos...

Pasak solistės, L. De Wilde, šiai programai muzikus įkvėpė Roberto Murolo – savotiška ikona ne tik Neapolyje, bet ir visoje Italijoje. Būtent jis po II-ojo Pasaulinio karo pradėjo rinkti ir užrašinėti senąsias tradicines neapolietiškas dainas (Canzoni Popolari Napolitane). R. Murolo sudarytas rinkinys „Antologia Cronologica della Canzone Partenopea“ pateikia detalų vaizdą kokios buvo ir kaip keitėsi neapolietiškos dainos nuo 1200 iki 1962 metų.

„Tai nepaprastas lobis, prie kurio turime garbės prisiliesti ir atverti Lietuvos klausytojams“, – tikino gitaristas C. Ruebensas, nuo 2012-ųjų kiekvieną vasarą Kristupo festivalyje pateikiantis vis naują, intriguojančią muzikinę programą.

„Stengsimės perteikti nors dalelę senosios Italijos autentikos. Tikiuosi, pavyks, nes Lieselot ir Peteris yra puikūs senosios muzikos ekspertai“,– sakė jis.

Kristupo vasaros festivalis

L. de Wilde ypač domisi barokine ir šiuolaikine muzika – nepriekaištingą jos atlikimą lemia unikalūs vokaliniai gebėjimai ir artistiškos asmenybės faktorius. Atlikėja su pagyrimu baigė Belgijos muzikos konservatoriją Liuvene Lemmens Institute. Išskirtinį pripažinimą pelnė vaidindama flamandų televizijos programoje „De Sopraan“. Nacionalinėje Belgijos televizijoje atlikėja dainavo operos arijų fragmentus trumpametražių filmų serijose, kurios buvo transliuojamos žiūrimiausiu laiku.

L. De Wilde kartu su gitaristu P. Verhelstu yra ansamblio „Bel Ayre“ (liet. graži daina) nariai. Jo repertuaro pagrindas – senoji muzika. Kolektyvas nuo 2010-ųjų koncertuoja Belgijos, Olandijos, Prancūzijos, Šveicarijos, Italijos festivaliuose ir siekia klausytojams perteikti barokinės muzikos tradicijas ir grožį, kaip patys teigia, kiekvieną kūrinį atlikdami pagarbiai ir su meile.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją