Ilgaamžėmis muzikos tradicijomis garsėjanti Vengrija pasauliui padovanojo ne vieną plačiai pripažintą kompozitorių, keleto jų – Ferenco Liszto, Zoltano Kodaly, Belos Bartoko ir kitų – kūrinius išgirsime šiame koncerte. Klausytojai taip pat turės progą susipažinti su platesne vengrų chorinės muzikos panorama.

Kolektyvas mūsų šalyje lankosi Vilniaus universiteto chorų „Pro musica“ ir „Gaudeamus“ kvietimu. Lietuvių ir vengrų kūrybinė pažintis užsimezgė 2015-aisiais, kai kolektyvai Europos dienos proga Bratislavoje drauge su kitais garsiausių senojo žemyno universitetų chorais atliko L. V. Bethoveno Devintąją simfoniją.

Kūrybinis bendradarbiavimas tęsėsi ir šiemet – Vilniaus universiteto chorai lankėsi gastrolių Budapešte, kur su V. Lajoso choru atliko šiuolaikinio norvegų kompozitoriaus Olos Gjeilo kūrinį „Saulėtekio mišios“.

Po koncerto Vilniuje svečiai išvyks į pamarį, kur dalyvaus Kintų muzikos festivalyje. Liepos 17 dieną Kintų katalikų bažnyčioje vengrų choras atliks specialiai festivaliui parengtą programą.

Vengru choras

V. Lajoso kamerinis choras buvo įkurtas 2002 metais. Jis garsėja savo aistringais ir virtuoziškais pasirodymais, taip pat savo gebėjimu išlaikyti originalią stilistiką, atliekant įvairiausių kompozitorių kūrinius, parašytus skirtingomis kalbomis. Tarp kolektyvo laimėjimų – įvairių tarptautinių konkursų aukščiausi apdovanojimai, iš kurių įspūdingiausi: Preveza, Graikija (2005), Ochridas, Makedonija (2009) ir Venecija, Italija (2014).

Dirigentas C. Somosas yra vienas choro įkūrėjų. Mokėsi F. Liszto akademijoje Budapešte, dirigavo Vengrijos radijo ir televizijos orkestrui, buvo kviečiamas diriguoti kitiems žymiems Vengrijos orkestrams. Nuo 2009-ųjų yra Vengrijos radijo choro meno vadovas, o nuo 2016 metų taip pat vadovauja prestižiniam Vengrijos valstybiniam chorui.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)