Lietuvos liaudies kultūros centras jau antrą kartą rengia tautinio kostiumo konkursą, kviesdamas dalyvius parodyti lietuvių drabužių įvairovę ir grožį, pasidalyti savo įgytomis žiniomis, kūryba ir atradimais, kuriuos patiria kiekvienas, besisiūdinąs tautos istoriją atskleidžiančius drabužius.

Šis susibūrimas yra išskirtinė galimybė vienoje vietoje pamatyti visų Lietuvos etnografinių regionų kostiumus: baltumu tviskančius aukštaičių, ryškiaspalvius žemaičių, languotus, raštuotus dzūkų, spalvingais raštais puoštus suvalkiečių ir sodrių, tamsių spalvų klaipėdiečių drabužius. Rengėjams bene svarbiausia pabrėžti gyvą tautinės aprangos vertę: ir pristatyti ją ant šiuolaikinės madų pakylos, ir priartinti prie kiekvieno žmogaus, atėjusio į vilniečių pamėgtą Bernardinų sodą.

Žiūrovai galės išgirsti puikius Lietuvos atlikėjus. Koncertuos ir renginio atmosferą kurs žaižaruojantis pučiamųjų instrumentų virtuozas Saulius Petreikis su grupe, savitomis liaudies dainų interpretacijomis klausytojus žavinti dainininkė Rasa Serra, Artūro Noviko džiazo mokyklos vokalinis ansamblis „Jazz Island“ ir kiti.

Tautinio kostiumo konkursas

Per 100 konkurso dalyvių varžysis asmeninių moterų, vyrų, vaikų, bendruomenių, kolektyvų kostiumų kategorijose. Drabužiai bus vertinami pagal tai, kaip jie reprezentuoja vieną ar kitą istorinį laikotarpį, regioną, kokia jų dalių – audinių, rankdarbių ir siuvinių – kokybė.

Nugalėtojus rinks specialistų, žymių visuomenės ir kultūros žmonių vertinimo komisija: režisierius Vytenis Pauliukaitis, drabužių dizainerė, Vilniaus dailės akademijos Kostiumo dizaino katedros profesorė Jolanta Talaikytė, liaudies dainų atlikėja Veronika Povilionienė, jaunas perspektyvus aktorius ir režisierius Paulius Markevičius, dailėtyrininkė dr. Teresė Jurkuvienė.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)