Skaičiai tik dar kartą liudija, jog septintą kartą vykusi tarptautinė šiuolaikinio meno mugė stabiliai įsitvirtino vietinėje ir užsienio meno rinkoje. „ArtVilnius‘16“ vadovė Daina Stomienė pastebi, kad parduotų kūrinių statistika nėra visiškai tiksli. „Nebūtinai visi sandoriai įvyksta mugėje, nemažai jų sudaroma po renginio. Per mugę meno mylėtojai ir kolekcininkai dažnai bendrauja su autoriais, kreipiasi pagalbos į ekspertus, apsižiūri, rezervuoja ir po kurio laiko įsigyja jiems įdomų kūrinį. Tokių sandorių negalime užfiksuoti, tačiau žinome, kad jie susiję su meno muge“, – pasakojo D.Stomienė.

Didelis susidomėjimas užsienio ir lietuvių kūriniais

Pirkėjų dėmesio sulaukė ir šių metų šalies viešnios – Lenkijos galerijos: keturis kūrinius pardavė „Stalowa“ galerija, o galerija „Czułość“ – tris japonų menininko Nampei Akaki fotografijas. Vienintelė mugėje dalyvavusi Estijos galerija „Okapi“ pardavė keturis kūrinius, galerijos atstovai džiaugėsi sėkmingu pasirodymu. Geriausios „ArtVilnius‘16“ galerijos „Y gallery“ stende buvo domimasi Alexey Lunevo kūriniais. Didelio meno mugės lankytojų dėmesio sulaukė ir užsienio galerijos „lokal_30“, „Zderzak“, „Nivet-Carzon“, „F.A.I.T“ „Maksla XO“, „Kovcheg“, „Agijas Sūnas Art Gallery“. Žiūrovai ir pirkėjai itin domėjosi olando menininko Ronaldo A. Westerhuiso didelių gabaritų kūriniais iš plieno, dėmesį traukė nauja Kęstučio Svirnelio kinetinė instaliacija „Kažkas ore“.

Severijos Inčirauskaitės-Kriaunevičienės kūrinys

Ypatinga sėkmė meno mugėje „ArtVilnius‘16“ aplankė Lietuvos galerijas ir menininkus. „The Rooster“ galerija pardavė net 8 jaunų ir perspektyvių tapytojų – Vitos Opolskytės, Kristinos Ališauskaitės, Andriaus Zakarausko ir Auksės Miliukaitės – kūrinius. Net keliolika darbų pardavė galerija „E.K.ART“. Tarp jų – Vito Luckaus ir Vytauto Balčyčio fotografijos. Daugiau nei 20 kūrinių pirkėjai įsigijo iš galerijos „Aukso pjūvis“. Ji mugėje pristatė menininkės Aldonas Gustas kūrybą.

Galeriją „Meno niša“ aplankę pirkėjai įsigijo jaunojo tapytojo Pauliaus Šliaupos ir garsios klasikės Rūtos Katiliūtės kūrinių. „Baroti galerija (KADS)“ pardavė visus turėtus menininko Radiono Petrovo tapybos darbus. Mugės pirkėjai taip pat įsigijo menininkų Monikos Žaltauskaitės-Grašienės, Andriaus Ermino, Eglės Rakauskaitės, Martyno Gaubo, Vilmanto Marcinkevičiaus, Prano Gailiaus, Vytauto Kasiulio ir Rūtos Jusionytės kūrinių. Kauno fotografijos galerija pardavė kelis Donato Stankevičiaus darbus iš ciklo „Seni vairuotojai“.

Menininkė Kristina Norvilaitė pardavė 8 kūrinius, du iš jų įsigijo meno mugės „ArtVilnius‘16“ mecenatas advokatų kontora „Cobalt” ir jos vadovaujantis partneris Lietuvoje Irmantas Norkus. Mecenatas savo kolekciją papildė iš viso 7 kūriniais. Jis taip pat išsirinko Vitos Opolskytės tapybos kūrinį bei keturis Lino Katino grafikos kūrinius.

Meno mugės „ArtVilnius'16“ akimirka

Padaugėjo svečių

Šiemet meno mugėje apsilankė dar daugiau lankytojų nei pernai. Į renginį buvo atvykę pirkėjų ir meno kolekcionierių iš Vokietijos, Prancūzijos, Turkijos, Italijos, Rusijos ir Skandinavijos šalių. Dėmesį „ArtVilnius‘16“ parodė užsienio šalių ambasadoriai, kurie lankėsi meno mugės renginiuose.

Sekmadienį meno mugę užplūdo šeimos. Plati edukacinė programa sudomino šimtus vaikų ir tėvelių. D.Stomienė teigia, kad „ArtVilnius‘16“ meno mugės programa, buvo kuriama taip, kad sudomintų skirtingų interesų turinčius lankytojus. „Tai, kad mūsų tikslas pasiektas, patvirtina mugės rezultatai“, – šių metų mugės patirtį apibendrina „ArtVilnius 2016“ vadovė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)