Gegužės 9-20 dienomis Lisabonoje vykusioje parodoje, tarp 28 kino trofėjų iš viso pasaulio, Lietuvai atstovavo Lietuvių kino akademijos rengiamų kino apdovanojimų trofėjus – gervės statulėlė.

Pirmą kartą Lietuvos istorijoje šiais metais Lietuvių kino akademija galėjo visai Europai pristatyti prestižinę „Sidabrinė gervė“ statulėlę, kurią specialiai kino apdovanojimams sukūrė skulptorius Audrius Liaudanskas. LiKA vadovė Lina Buzelytė pasakoja, kad dalyvauti šioje trofėjų parodoje juos pakvietė Portugalijos kino akademija, kuri kasmet teikia savo nacionalinius kino apdovanojimus „Sophia“.

„Šiemet gavome kvietimą iš Portugalijos kino akademijos, kurie kasmet teikia savo nacionalinius apdovanojimus „Sophia“, prisijungti prie pasaulinės kino akademijų trofėjų parodos. Mes labai džiaugiamės, kad esame įvertinti. Tai yra tikrai didelis pasiekimas atsidurti tokioje parodoje, kurioje buvo eksponuojami net 28-ių šalių trofėjai. Šiuo metu gervės statulėlė jau iškeliavo iš Portugalijos ir iki apdovanojimų tikrai pasieks Lietuvą“, - kalbėjo LiKA vadovė.

Lietuviška gervės statulėlė šioje parodoje buvo eksponuojama kartu su kasmetinių Britų akademijos apdovanojimų BAFTA, Nacionalinių Prancūzijos Cezario apdovanojimų bei kitų pasaulyje garsių kino apdovanojimų trofėjai.

Nuo 2014 metų Lietuvių kino akademija (LiKA) yra Europos kino akademijos klubo narė. Šis klubas yra subūręs per 20 Europos šalių kino akademijų, kurios kartu dirba Europos kino labui. Lietuvą šioje organizacijoje atstovauja viena iš LiKA steigėjų, tarybos pirmininkė ir humanitarinių mokslų daktarė Gražina Arlickaitė.

Pasak LiKA vadovės L. Buzelytės, įstojimas į tokią reikšmingą Europos kino sąjungą neabejotinai buvo didelis postūmis visam Lietuvos kinui, o Lietuvai labai svarbu palaikyti ryšius su kolegomis iš įvairių Europos šalių, kuriose nacionalinio kino apdovanojimai turi jau ilgas tradicijas.

„Mus tikrai džiugina tai, kad esame Europos kino akademijų klubo nariais. Kiekvienais metais klubo nariai renkasi susitikime ir kalba apie bendrus ateities planus. Buvimas šiame klube Lietuvai leidžia dalyvauti ne tik kuriant Europos sąjungos šalių narių nacionalinio kino apdovanojimų gaires, bet ir būti vienais iš Europos kino apdovanojimų organizatorių“, - džiaugėsi LiKA vadovė L. Buzelytė.

2016 metų „Sidabrinė gervė“ statulėles bus įteiktos jau šį penktadienį, gegužės 27 dieną, koncertų salėje „Compensa“. Į šių metų apdovanojimus pretenduoja ryškiausios Lietuvos kino žvaigždės ir filmai, kurie bus pagerbti iškilmingos ceremonijos metu. Devintoji „Sidabrinė gervė“ ceremonija prasidės 18.30 val. Televizijos žiūrovai tiesioginę renginio transliaciją galės žiūrėti LRT kanalu.

Jau devintą pavasarį į Lietuvą sugrįžtančius apdovanojimus organizuoja LiKA ir Lietuvos kino centras. Prestižinių apdovanojimų „Sidabrinė gervė“ globėjas yra Lietuvos Respublikos Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją